Închide

Schimbare la conducerea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare

Avatar
Berd
Timp de citire: 2 minute

Şefa Trezoreriei franceze, Odile Renaud-Basso, a fost aleasă în funcţia de preşedinte al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, a anunţat joi BERD, potrivit AGERPRES.

Este prima femeie care va conduce instituţia financiară internaţională şi al patrulea cetăţean francez care deţine acest post.

O sursă din apropierea discuţiilor a declarat că fostul ministru italian al Economiei Pier Carlo Padoan s-a retras din cursa pentru postul de preşedinte al BERD. Odile Renaud-Basso şi ministrul polonez de Finanţe, Tadeusz Koscinski, erau consideraţi favoriţi pentru această poziţie.

“Este o mare onoare pentru mine să fiu aleasă în funcţia de preşedinte al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, o instituţie cu adevărat unică. Aştept cu nerăbdare să lucrez în următoarele luni cu toţi acţionarii, conducerea şi angajaţii, să implementez ambiţioasa foaie de parcurs care a fost prezentată recent”, a afirmat Renaud-Basso.

Numirea sa confirmă dominaţia Franţei în fruntea instituţiilor internaţionale. Franţa a furnizat patru dintre cei opt preşedinţi ai BERD, jumătate din cei patru preşedinţi ai Băncii Centrale Europene (BCE) şi aproape jumătate din directorii general ai Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Odile Renaud-Basso a absolvit prestigioasa Şcoală Naţională de Administraţie, care, de-a lungul timpului, a pregătit preşedinţi, ambasadori şi lideri în industrie. Noul preşedinte este succesorul britanicului Suma Chakrabarti, aflat la finalul a două mandate de patru ani.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

În România, unde BERD este un investitor major, Banca se concentrează asupra finanţării infrastructurii, creşterea productivităţii şi consolidarea sectorului financiar. Până în prezent, BERD a investit aproape 8,7 miliarde de euro în economia românească.

scroll to top