Se spune că banii nu aduc fericirea? Calculele arată că lipsa ei costă și mai mult
Nemulțumirea și nefericirea angajaților la locurile lor de muncă au costat companiile americane o pierdere de productivitate a muncii estimată la 1,9 trilioane de dolari doar anul trecut, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Gallup și citat de Bloomberg, care a analizat efectele negative ale nefericirii în business-urile companiilor din Statele Unite.
Principala explicație găsită pentru aceste cifre uluitoare provine din faptul că tot mai mulți angajați americani se simt detașați și înstrăinați în raport cu angajatorii, ca efect al celor petrecute în timpul pandemiei de Covid-19.
Indicatorul atașamentului angajaților față de companiile angajatoare, compilat de cercetătorii de la Gallup, a cunoscut o creștere constantă vreme de un deceniu, atingând maximul în 2020. Tulburările provocate de pandemie au redus însă valorile tuturor indicatorilor privind satisfacția la locul de muncă, din ce în ce mai mulți angajați declarând că nu le este clar ce anume așteaptă angajatorii de la ei. Acesta reprezintă un simptom clasic al reducerii gradului de implicare la locul de muncă, precizează cercetătorii de la Gallup.
Mizele sunt mari pentru companii, întrucât niște angajați implicați sunt de natură să determine creșterea productivității, iar de aici companiei îi cresc vânzările și profitul. Mai mult, implicarea la locul de muncă a personalului se corelează și cu o mai bună retenție a angajaților și, ca urmare, costuri mai mici cu recrutările și training-urile de inițiere.
Cercetarea Gallup prezintă o imagine sumbră a stării psihice a angajaților americani. Doar o treime dintre respondenți au spus că se simt implicați la locul de muncă, în timp ce jumătate au recunoscut că depun un minimul posibil de efort, fenomen definit de cercetători drept ”demisie tăcută”.
Autorii studiului citat au calculat costurile în bani ale productivității reduse, estimând impactul pecuniar al neimplicării la locul de muncă și apoi extrapolându-l apoi pentru întreaga populație activă a planetei. Astfel, potrivit estimărilor reieșite din calcule, impactul general asupra economiei globale a fost estimat la 8,8 trilioane de dolari anual.
Jim Harter, șeful diviziei de cercetare a pieței muncii în cadrul Gallup și autor recunoscut al mai multor cărți despre management, a atras atenția angajatorilor modalitățile de creștere a implicării oamenilor în cadrul organizațiilor trebuie să fie ceva mai mult decât ”a face câteva chestii drăguțe pentru ei”. El susține că implicarea angajaților se obține făcându-i pe aceștia să se simtă apreciați și să fie convinși de importanța superioară a muncii pe care o prestează.
Pentru a repara aceste deficiențe, Harter a sugerat întâlniri săptămânale individuale între angajați și superiorii lor, precum și un set de îndrumări despre felul în care să se raporteze și să colaboreze cu colegii lor. De pildă, studiile Gallup arată că atunci când angajaților li se spune clar despre cum să colaboreze între ei, și lor le devine tot mai clar ceea ce au de făcut în îndeplinirea sarcinilor de muncă.
Acest tip de strategie este eficient în special pentru angajații din generațiile mai tinere, care sunt mult mai predispuși să își schimbe locul de muncă în căutarea unui echilibru mai stabil între viața profesională și viața privată.
”Cu siguranță, angajații mai tineri au așteptări mai mari în ce privește acest model de coaching-manager, unul care se gândește cu adevărat la dezvoltarea lor personală și profesională. Ei vor să vină la muncă nu doar de dragul de a munci, ci și pentru a se îmbunătăți pe plan personal și pentru o mai bună calitate a vieții lor”, spune Harter.