Închide

Sfârșit de an cu vânzări în creștere pentru Primark

Avatar
Primark 1

Magazin Primark. Foto: wikipedia.

Timp de citire: < 1 minut

Lanțul de modă irlandez Primark a avut o perioadă de sfârșit de an foarte puternică. În ceea ce privește vânzările, 2023 începe și el mai bine decât se aștepta, dar profiturile sunt încă în urmă, potrivit RetailDetail.eu.

AB Foods, holdingul britanic care deține Primark, a înregistrat o creștere a vânzărilor de 16 % (excluzând fluctuațiile cursului de schimb) în cele șaisprezece săptămâni încheiate pe 7 ianuarie. Incluzând afacerile alimentare ale holdingului (care este și un jucător important în zahăr și alimente), vânzările totale au ajuns la 6,7 miliarde de lire sterline (7,6 miliarde de euro).

Cheltuielile consumatorilor au fost mai rezistente decât se așteptau inițial la Primark: chiar dacă britanicii au fost mai cumpătați în decembrie anul trecut decât oricând în ultimii 25 de ani, mărcile și comercianții cu amănuntul mai ieftini au putut beneficia și au făcut mai bine decât se anticipau. La Primark, vânzările au crescut cu 15 %.

Noul an a început și el încurajator pe toate piețele, deși grupul avertizează că presiunea macroeconomică continuă să crească. Ca atare, cheltuielile consumatorilor ar putea fi încă sub presiune în lunile următoare. Cifrele privind câștigurile au nevoie, de asemenea, de mai mult timp pentru a se recupera: AB Foods se confruntă în continuare cu presiuni semnificative asupra costurilor, deși inflația a devenit mai puțin volatilă și unele costuri cu materiile prime au scăzut recent.

Pentru întregul exercițiu financiar 2022-2023, proprietarul Primark își menține așteptările privind veniturile de creștere cu două cifre, dar profitul operațional ajustat va fi mai mic decât acum un an. Anul financiar trecut, AB Foods a realizat în continuare un profit operațional de 1,44 miliard de lire sterline.

scroll to top