Închide

UE ia în considerare atenuarea standardului de “neutralitate a CO2” pentru e-combustibili

Avatar
Landscape photography of cars

Fotografie de Life Of Pix pe Pexels

Timp de citire: 4 minute

Comisia Europeană ia în considerare reducerea cerinței de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon pentru combustibilii electronici pentru a permite vânzarea de autovehicule cu motoare cu combustie după 2035, conform unor documente interne, ceea ce sugerează o divizare în cadrul executivului UE în ceea ce privește gestionarea acestei chestiuni, potrivit Euractiv.

În urmă cu doi ani, Comisia a prezentat o legislație care prevedea reducerea la zero a emisiilor generate de mașinile noi până în 2035, ca parte a obiectivului de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

Noile norme, adoptate la începutul acestui an, interzic, în esență, vânzarea de mașini noi cu motoare cu combustie internă începând cu această dată, cu excepția cazului în care acestea pot funcționa cu combustibili care nu emit dioxid de carbon.

Industria auto germană a promovat mandatul privind combustibilii neutri din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon cu sprijinul Berlinului, care a blocat adoptarea finală a textului până la îndeplinirea cererilor sale.

Blocajul s-a încheiat în martie 2023, când Comisia Europeană a negociat un acord cu Berlinul pentru a permite în continuare înmatricularea de noi autovehicule cu motoare cu combustie chiar și după 2035, cu condiția ca acestea să funcționeze “exclusiv cu carburanți cu emisii neutre de CO2”.

Cu toate acestea, a apărut acum o dispută internă în cadrul Comisiei cu privire la definirea “combustibililor neutri din punct de vedere al emisiilor de CO2”, care opune direcția generală responsabilă de piața internă (DG GROW) și direcția responsabilă de acțiunea climatică (DG CLIMA), potrivit unor documente interne consultate de EURACTIV.

Conform înțelegerii din martie, Comisia s-a angajat să creeze o nouă categorie de mașini care pot fi alimentate doar cu combustibili sintetici produși cu energie electrică, adesea numiți e-combustibili, și să prezinte un act delegat pentru a defini modul în care aceste vehicule pot contribui la neutralitatea climatică.

Însă definiția propusă de DG GROW pentru combustibilii “neutri din punct de vedere al emisiilor de CO2” a întâmpinat o rezistență puternică din partea DG CLIMA, care se teme că această inițiativă va reduce ambițiile UE în materie de climă.

În proiectul său de propunere, DG GROW se referă la combustibilii “neutri din punct de vedere al emisiilor de CO2” ca la definiția “combustibililor regenerabili de origine nebiologică” (RFNBO), care este prevăzută în Directiva UE privind energia regenerabilă.

Cu toate acestea, definiția RFNBO din directiva privind energiile regenerabile prevede doar o reducere de 70% a emisiilor de CO2 în comparație cu combustibilii fosili.

Pentru DG CLIMA, acest lucru “riscă să împiedice atingerea obiectivelor noastre climatice, creând un precedent în ceea ce privește luarea în considerare a unor tehnologii “neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon” care reduc doar 70% din emisii în comparație cu combustibilii fosili”, potrivit documentului din 19 iulie.

“Prin urmare, este imperativ ca definiția să includă doar combustibilii de transport regenerabili de origine nebiologică (RFNBO), care au o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de 100%”, adaugă DG CLIMA.

E-carburanții pot fi neutri din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon dacă sunt produși cu energie electrică ecologică și CO2 preluat din atmosferă, astfel încât emisiile de la țeava de eșapament sunt compensate pe parcursul întregului ciclu de viață al carburantului.

Includerea lor în normele UE a fost o concesie făcută ministrului german al transporturilor, Volker Wissing (FDP/Renew Europe), care a susținut la momentul respectiv că normele UE nu ar trebui să limiteze opțiunile privind modul de atingere a neutralității climatice în transportul rutier.

Într-o a doua etapă, noua categorie de mașini ar trebui, prin urmare, să poată fi luată în considerare în vederea respectării standardelor UE privind emisiile de CO2 pentru autoturisme și camionete, conform acordului încheiat în martie.

EURACTIV înțelege că dezacordul nu a fost încă rezolvat.

Un purtător de cuvânt a declarat că Comisia “lucrează la un proiect de act de punere în aplicare privind combustibilii electronici în temeiul Regulamentului privind standardul Euro 6” și “intenționează să consulte statele membre în săptămânile următoare în vederea unui vot în cadrul comitetului în cursul acestui an”.

O reuniune a grupului de lucru al reprezentanților celor 27 de state membre ale UE este planificată pentru începutul lunii octombrie.

Susținătorii carburanților electronici au salutat propunerea DG GROW.

“Calculul actual al amprentei de carbon al ecombustibililor include nu numai faza de utilizare efectivă neutră din punct de vedere climatic, ci și emisiile din amonte, inclusiv transportul și producția componentelor de proces”, a declarat Ralf Diemer, directorul general al organizației profesionale eFuel Alliance. Deși “pe termen lung” este posibilă și reducerea la zero a acestor emisii, acest lucru “nu este în prezent fezabil din punct de vedere tehnic”, a adăugat Diemer. “Prin urmare, susținem propunerea de a concentra calculul pe faza de utilizare, la fel ca în cazul vehiculelor electrice”, a declarat acesta pentru EURACTIV.

Într-o notă din 2022 iunie, eFuel Alliance a solicitat, de asemenea, mai multă flexibilitate în ceea ce privește sursele de CO2 utilizate pentru producția de e-carburanți, susținând că nu ar trebui să fie permisă doar utilizarea CO2 captat din atmosferă, ci și din surse existente, cum ar fi instalațiile industriale.

Printre membrii alianței eFuel Alliance se numără producătorul auto german Porsche, grupul de inginerie Bosch și grupurile petroliere ExxonMobil, Repsol și Eni.

Între timp, militanții sunt revoltați, afirmând că, dacă se dorește ca utilizarea carburanților neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon să fie permisă, aceștia ar trebui să aibă emisii zero.

“Pentru ca un combustibil să fie neutru din punct de vedere al emisiilor de CO2, trebuie să reducă 100% emisiile de gaze cu efect de seră”, a declarat Alex Keynes, manager pentru vehicule nepoluante la Green Group Transport & Environment (T&E). “Și singurul mod în care acești carburanți pot face acest lucru este dacă sunt produși folosind 100% energie electrică regenerabilă suplimentară și CO2 capturat [din atmosferă] prin captarea directă a aerului”, a declarat el pentru EURACTIV

scroll to top