Închide

Sotheby’s va scoate la licitație cel mai mare diamant roz descoperit vreodată în Rusia

Avatar
Le Spectre De La Rose

Le Spectre De La Rose. Sursa foto: The Diamond Loupe.

Timp de citire: 2 minute

Un excepțional diamant roz, care provine din cel mai mare diamant brut roz descoperit vreodată în Rusia, va fi scos la licitaţie la Geneva, la data de 11 noiembrie, de Sotheby’s, care îi estimează valoarea undeva între 23 și 38 de milioane de dolari, anunță agenția France Presse.

Denumit “Le Spectre de la Rose”, după celebra creaţie a baletului rusesc, diamantul reprezintă cel mai mare exemplar de acest tip – violet-roz din clasa “vivid” – pus în vânzare în cadrul unei licitaţii.

Diamantul, “în totalitate pur”, este excepţional prin mărime – 14,83 carate – şi prin culoare – violet-roz, a declarat Benoit Repellin, director de vânzări în cadrul departamentului bijuterii de top de la Sotheby’s din Geneva, în timpul unei prezentări a pietrei oferită AFP și citată de Agerpres.

De dimensiuni ovale, piatra preţioasă măsoară 1,7 cm lungime şi 1,27 cm lăţime.

Originea sa este, de asemenea, una de excepţie. Piatra preţioasă a fost extrasă şi tăiată dintr-un diamant brut de 27,85 carate – cel mai mare diamant brut roz extras în Rusia.

Diamantul a fost descoperit în Iacuția, în nord-estul Siberiei, în 2017, de grupul rus Alrosa şi a fost nevoie de un an de muncă minuţioasă pentru a-l tăia oferindu-i-se forma ovală minunată, păstrându-şi în acelaşi timp culoarea strălucitoare, a explicat Repellin.

Preţul său este la fel de uimitor, fiind evaluat la o sumă cuprinsă între 23 şi 38 de milioane de dolari (21 şi 35 de milioane de franci elveţieni; 20 şi 33 de milioane de euro). Ceea ce înseamnă până la 2,56 milioane de dolari pe carat, un preţ foarte apropiat de recordul de 2,6 milioane de dolari pe carat stabilit în urmă cu doi ani la Geneva de “Pink Legacy”.

Diamantele roz sunt cele mai rare şi râvnite pietre preţioase de pe piaţa mondială. Recordul absolut pentru cel mai scump diamant roz adjudecat vreodată la licitaţie este deţinut de “CTF Star Pink”, care s-a vândut cu 71,2 milioane de dolari în 2017, la Hong Kong.

Cinci din cele mai scumpe zece diamante vândute vreodată la licitaţie sunt roz. Toate au fost vândute în ultimul deceniu, ceea ce a făcut că preţurile acestor comori naturale să crească exponenţial.

Vânzarea acestui diamant vine la câteva zile după închiderea celei mai mari mine de diamante roz din lume, situată în Australia. Acest depozit care până recent a asigurat peste 90% din aprovizionarea mondială cu diamante roz a fost în cele din urmă epuizat.

Închiderea acestei mine (Argyle) ar trebui să aibă un efect de pârghie asupra preţului şi cerinţei de diamante roz, potrivit Sotheby’s.

În plus, a notat Benoît Repellin, “în aceste vremuri aparte” de criză asociată pandemiei COVID-19, “există un apetit de a investi în pietre de excepţie”.

scroll to top