Sparanghelul, ”leguma regală” | Pregătiri de ”Spargelzeit” în Germania, de acum și până la Sânziene
În urmă cu câteva zile, presa locală din Germania scria despre un accident în care a fost implicat un român plecat la muncă, la cules de sparanghel. Accidentul s-a petrecut luni, în timpul pauzei de masă. După ce a terminat de mâncat, românul de 51 de ani s-a întins puțin în câmp, să tragă un pui de somn, însă un alt coleg, care își terminase deja pauza, și-a continuat treaba și a trecut cu maşina de recoltat peste rândul de sparanghel unde se odihnea românul. Acesta a suferit răni grave, dar a scăpat cu viață.
În acest an, a fost unul dintre puținele incidente despre care a scris presa română în legătură cu debutul sezonului sparanghelului din Germania, una dintre culturile tradiționale ale acestei țări.
La fel de ”tradițional” a fost, ani la rând, exodul muncitorilor din estul Europei – mai ales din România și Polonia – spre câmpurile cultivate cu sparanghel din Germania, subiect aflat în centrul atenției presei din toate țările implicate pentru motive dintre cele mai serioase: tratamentul și condițiile mizerabile cu care erau primiți muncitorii, discuțiile interminabile din timpul pandemiei legate de imposibilitatea sosirii efectivelor de culegători în Germania, apoi problemele legate de vaccinare și ”certificate verzi” etc.
Cum arată sezonul 2023 din perspectiva culturilor de sparanghel și de ce această legumă – supranumită ”leguma regală” – își merită un loc de cinste în alimentația noastră, vedeți mai jos.
Spargelzeit 2023 se apropie
Începutul perioadei de recoltare a sparanghelului depinde de vreme, de condițiile solului din regiunea respectivă, dar și de perioada de recoltare din anul precedent.
În 2020, cei mai mulți lucrători așteptați la sparanghel au lipsit de la apel, din cauza pandemiei, motiv pentru care recolta principală a rămas în câmp un timp neobișnuit de lung.
Și în 2022 au fost probleme. Germania s-a confruntat cu un val de frig necaracteristic în februarie, așa încât sparanghelul a avut nevoie de mai mult timp să se coacă. Totuși, în martie și aprilie a venit vremea bună, iar sezonul de recoltare nu a fost întârziat mult și perioada recoltei principale s-a nimerit, ca de obicei, pe la mijlocul lunii aprilie.
Ca întotdeauna, semnalul oficial al începutului sezonului va fi dat în regiunea Franconia Inferioară. În acest an, evenimentul se va petrece pe 12 aprilie. Regiunea se bucură de un sol nisipos și deosebit de potrivit pentru sparanghel, oferind condiții ideale pentru o coacere timpurie.
Tot în mod tradițional, sezonul sparanghelului se încheie, an de an, pe 24 iunie, de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (Johannistag). Nu întâmplător, acestei zile i se mai spune și Spargelsilvester (”Anul Nou al Sparanghelului”).
Evident, în culturile protejate sparanghelul este deja bun de mâncare încă de pe acum, iar înaintea Duminicii Paștelui catolic, care cade în acest an pe 9 aprilie, va fi disponibil în magazine pe scară largă. Primele recolte au început să ajungă deja în magazinele din Germania încă din urmă cu circa două săptămâni, deși este la un preț pe măsură: spre 20 de euro kilogramul. Pentru germani este importantă și amprenta ecologică a sparanghelului crescut în solarii sau pe terenuri încălzite artificial, așa încât această practică este destul de controversată.
Sparanghelul clasic german, calitatea I, provenit de la unul dintre cei aproape 1.650 de cultivatori autohtoni, va costa între 9 și 12 euro pe kilogram în timpul sezonului tradițional de recoltare. Ca trufanda, la începutul sezonului, prețul este mai crescut – cam toată luna aprilie – însă va scădea apoi până la jumătatea lunii mai, urmând să crească ușor din nou, spre finalul sezonului. După 24 iunie, cei care vor să-și mai continue sezonul mai au șansa să îl mai găsească în magazine încă timp de aproximativ o săptămână.
Pandemia, războiul și prețurile energiei au schimbat piața și obiceiurile cultivatorilor
Pandemia de Covid-19 a determinat o creștere bruscă a costurilor pentru toți cultivatorii din Germania. Lucrătorii din estul Europei au venit în număr mai mic, costurile lor de transport au fost și ele mai mari, iar măsurile de siguranță sanitară au contribuit, la rândul lor, la creșterea costurilor de producție.
Războiul din Ucraina și creșterea consecutivă a costurilor cu energia au avut un impact suplimentar asupra costurilor de producție, începând de anul trecut, iar efectele se vor vedea și în acest an, inclusiv la prețurile de comercializare cu amănuntul.
Însă, oamenii s-au adaptat. Încă din 2021, unii fermieri au adoptat soluții mecanizate, unele dintre ele inovatoare și ingenioase, precum roboțelul Sparter, intrat în teste în 2020 și apoi direct în producție un an mai târziu, la ferma Ahlbrand din Warendorf.
Tobias Ahlbrand spunea că, spre deosebire de variante mecanizate anterioare, Sparter păstrează intacte tijele de sparanghel, calitatea producției fiind mai bună. Totodată, randamentul este mai mare decât în cazul muncitorilor care îl culeg manual. Ahlbrand a decis să cumpere robotul, având în vedere criza forței de muncă, tot mai puțină de la un an la altul.
Munca la recoltatul sparanghelului este o muncă extenuantă. Muncitorii sezonieri trebuie să recolteze tulpină după tulpină, doar cu mâna, stând ore în șir aplecați, ceea ce le pune multă presiune pe spinare. Un lucrător experimentat poate să adune cam două kilograme de sparanghel într-un sfert de oră, un randament relativ mic și care nici nu poate fi menținut la acest nivel pentru o perioadă prea lungă de timp.
Ca atare, mecanizarea proceselor de recoltare și sortare ar trebui să asigure supraviețuirea culturii sparanghelului în viitor.
Din cauza creșterii costurilor cu forța de muncă, mecanizarea recoltatului devine din ce în ce mai necesară, a confirmat Nils Kraushaar, de la Camera de Agricultură a Saxoniei Inferioară.
Totuși, pierderile de producție sunt încă foarte mari cu variantele mecanizate disponibile în prezent, iar roboții de recoltare mai preciși, precum Sparter, sunt extrem de scumpi.
Li s-a acrit nemților de ”leguma regilor”?
Surprinzător, în sezonul 2022 consumul de sparanghel al nemților a scăzut semnificativ. Au scăzut și producția, și importurile, pe fondul unei creșteri dramatice de prețuri, care poate să explice, măcar parțial, apetitul în declin al consumatorilor.
O parte deloc neglijabilă din sparanghelul ajuns pe mesele nemților pe durata ”Spargelzeit”-ului nu provine din culturile interne, ci din străinătate. Anul trecut, 19.500 de tone din leguma regală au fost importate în Germania – proaspete sau refrigerate – cu aproape 29% mai puțin decât în anul precedent, conform datelor Oficiului Federal de Statistică (Destatis), citate de publicația de specialitate FruchtHandel.de.
Cea mai mare parte a cantității (87%) a fost importată în perioada de maxim interes din partea consumatorilor – din martie până în iunie – deși acest interval coincide cu perioada de recoltare și din Germania.
Cea mai importantă țară de origine a fost Spania, cu o pondere de 34% din importuri, urmată de Grecia, cu 24%, și Italia și Peru cu câte 12% fiecare.
În ce privește exporturile de sparanghel al Germaniei, cantitățile sunt infime: 2.900 tone în 2022.
Producția internă de sparanghel a Germaniei de anul trecut a fost de aproximativ 110.300 de tone – adică de peste cinci ori mai mult decât importurile.
Comparativ cu anul precedent, recolta a scăzut cu aproape 8%, datele arătând un minim al recoltei din ultimii 9 ani, adică din 2013, când producția a fost de doar 103.100 de tone. Cele mai mari recolte au fost în Saxonia Inferioară (25.300 de tone), urmată de Renania de Nord-Westfalia (20.300 de tone) și regiunea Brandenburg (18.700 de tone).
Un motiv pentru recolta mai scăzută de sparanghel a fost, probabil, declinul suprafețelor cultivate.
Anul trecut, sparanghelul a fost cultivat pe 21.300 de hectare, cu aproape 5% mai puțin decât în 2021 și cea mai mică suprafață din 2015 încoace.
În ciuda acestei scăderi a popularității culturilor de sparanghel, acesta a fost, și anul trecut, leguma căreia i s-a alocat cea mai mare suprafață cultivată din Germania, înaintea cepei (15.100 ha) și morcovilor (13.600 ha).
Suprafața alocată culturilor ecologice de sparanghel a crescut ușor în 2022, cu 2% față de anul precedent, până la 1.600 de hectare.
În ce privește prețurile, anul trecut a stabilit noi recorduri, chiar și în cazul prețurilor la producător. Astfel, prețurile sparanghelului la poarta fermei au fost cu 34,5% mai mari în aprilie 2022 comparativ cu aprilie 2021.
Producătorii: ne temem că sparanghelul nemțesc ar putea să dispară cu totul!
După sezonul prost din 2022, fermierii germani care cultivă sparanghel sunt îngrijorați că acesta ar putea dispărea în curând cu totul din Germania. Ei spun că prețurile de dumping al sparanghelului de import și costurile mai mari cu forța de muncă din Germania pun o presiune uriașă asupra producției locale, scrie ediția online a ziarului Merkur.
”Companiile noastre sunt împovărate și de creșterea salariului minim la 12 euro, mai mult decât în țările cu care intrăm în competiția europeană. Ca urmare, există un pericol real ca producția de sparanghel și de căpșuni să dispară cu totul din Germania”, a declarat președintele unei asociații de fermieri germani, Joachim Rukwied.
În sezonul agricol precedent, salariul minim era de 10,45 euro.
”Cred că vom recolta de pe o suprafață cultivată cu 10-15% mai mică decât anul trecut”, a declarat Fred Eickhorst, director general și purtător de cuvânt al consiliului de administrație al Asociației Cultivatorilor de Sparanghel și Fructe de Pădure din Saxonia Inferioară pentru agenția germană de presă dpa.
Cu toate acestea, producătorii spun că este greu de imaginat că prețul ar putea să crească în mod semnificativ, tocmai pentru că importurile din străinătate îi vor obliga să țină prețurile jos.
Simon Schumacher, purtătorul de cuvânt al Asociației Fermierilor din Germania de Sud, consideră că prețul sparanghelului din acest an va fi în media ultimilor doi ani
”Perioada la care ne raportăm are cel mai mare impact”, spune el, iar o privire de ansamblu la rafturile supermarketurilor îl confirmă. Sparanghelul este deja pe rafturi în cele mai multe dintre magazine.
”Sparanghelul de cea mai bună calitate găsești cu 20 de euro, dar cel nesortat este sub 10 euro kilogramul la magazinul nostru de la poarta fermei. Chiar mai ieftin decât anul trecut”, spune Karl Baumann, un fermier din Bavaria care poate ieși pe piață mai devreme decât alți cultivatori, grație sistemului de încălzire a solului pe care l-a instalat la ferma sa.
ROMedic.roSparanghelul – Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Sparanghelul, pe scurt
Sparanghelul este o legumă din familia Liliaceae ce a fost cultivată pentru prima dată în Egiptul antic, pentru proprietățile sale diuretice și afrodisiace.
Cel mai cunoscut tip de sparanghel este cel verde, însă mai sunt cunoscute alte două tipuri.
Sparanghelul alb, ce este mai fraged și are aromă mai subtilă, este cultivat subteran pentru a i se inhiba producția de clorofilă și pentru obținerea culorii albe.
Al doilea tip este sparanghelul purpuriu de dimensiuni mai mici și cu aromă fructată. Conține antocianine care îi conferă culoarea specifică.
Compoziția nutrițională a sparanghelului
Sparanghelul are acțiune anti-inflamatoare datorită conținutului de saponine, inclusiv asparagina A, sarsasapogenina, protodioscina și diosgenina. Acestea conferă și gustul amărui și specific sparanghelului.
Saponinele sunt substanțe antioxidante, imunostimulatoare, antihepatotoxice cu multiple efecte benefice asupra sănătății.
O altă categorie de anti-inflamatoare este reprezentată de flavonoide: quercitina, rutina, kemferolul și izorhamnetina.
Alți compuși importanți din sparanghel sunt uleiurile esențiale, arginina, tirozina și taninurile.
De asemenea, sparanghelul este o importantă sursă de vitamine, inclusiv vitamina C, beta-caroten, vitamina E, dar și minerale: mangan, zinc, seleniu.
Este sărac în calorii, o porție de 100 g aducând un aport de doar 20 calorii organismului.
Acidul aspartic (asparagic) este un compus întâlnit în frunzele de sparanghel. Se consideră că este responsabil de mirosul foarte caracteristic al urinei în urma ingestiei acestui aliment.
Beneficiile consumului de sparanghel
Sparanghelul are numeroase beneficii asupra sănătății, în special datorită conținutului de saponine, flavonoide, vitamine și minerale. Iată care sunt acestea:
Sparanghelul ar putea menține sănătatea cardiovasculară
Flavonoidele, protodioscina și rutina au efecte benefice asupra circulației, în special asupra circulației periferice, prevenind apariția varicelor. Aceste substanțe previn dilatarea și blocarea venelor. Conținutul de acid folic și vitamina K susține sanătatea inimii. Acidul folic favorizează sănătatea cardiovasculară prin reducerea valorilor homocisteinei, un aminoacid ce crește riscul de afecțiuni cardiovasculare și tromboze venoase, în timp ce vitamina K dirijează calciul la nivelul oaselor, prevenind depozitarea acestuia pe pereții vaselor de sânge.
Aceste afirmații sunt susținute și de un studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry (2013). Conform acestuia, sparanghelul verde este bogat în substanțe nutritive ce previn hipertensiunea prin inhibarea conversiei angiotensinei. De asemenea, în urma consumului de sparanghel timp de 10 săptămâni, s-a observat o reducere a presiunii sistolice și o îmbunătățire a circulației la nivel renal.
Posibilul rol anti-diabetic al sparanghelului
Un studiu publicat în British Journal of Nutrition (2011) a arătat că administrarea extractului de sparanghel poate reduce nivelul glicemiei și crește nivelul insulinei serice prin îmbunătățirea funcției celulelor pancreatice β (celulele care produc insulina). Eficacitatea extractului a fost comparată cu a medicamentului antidiabetic glibenclamida, fiind destul de similară.
Sparanghelul și afecțiunile digestive
Compușii nutritivi din sparanghel pot favoriza sănătatea sistemului digestiv prin reducerea afecțiunilor ulcerative și protejarea mucoasei gastrice. Crește secreția și vâscozitatea mucusului și întărește bariera de protecție.
Conform unui studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology (2003), sparanghelul prezintă efecte antiulcerative. Extractele de sparanghel au fost administrate de două ori pe zi, pe cale orală, oferind protecție împotriva ulcerului gstric indus, afecțiunilor duodenale și pilorice.
Posibilul efect anticancerigen al sparanghelului
Saponinele în stare naturală pot avea acțiune chemopreventivă și antitumorală, inducând apoptoza celulelor canceroase umane leucemice, hepatice, gastrice sau de colon, in vitro. Diosgenina este o saponină steroidală ce inhibă tumorile mamare estrogen-receptor pozitive și negative, pe modele animale. Protodioscina prezintă o posibilă acțiune chemo-preventivă pe mai multe linii celulare canceroase.
Sarsasapogenina este un steroid izolat din rădăcina sparanghelului ce prezintă o posibilă actiune citotoxică, conform unui studiu pulicat în Journal of Integrative Plant Biology (2008). Acesta împreună cu alți șapte astfel de compuși au prezentat actiune antitumorală împotriva unor tipuri de markeri cancerigeni, studiile fiind realizate pe modele tumorale animale. Studiile în acest sens sunt însă reduse și neconcludente pentru a putea confirma aceste efecte benefice ale sparanghelului. Sunt necesare studii suplimentare pe subiecți umani pentru a putea clarifica această ipoteză.
Sparanghelul poate reduce mahmureala
Conform unui studiu publicat în Journal of Food Science (2009) aminoacizii și mineralele întâlnite în compoziția extractului de sparanghel poate diminua efectele mahmurelii produse de consumul de alcool și pot proteja ficatul de toxine.
Aceste substanțe benefice sunt mult mai concentrate în frunze decât în tulpină. Administrarea extractului de sparanghel a redus cu 70% intensitatea peroxidării hidrogenice ce produce toxicitate celulară. Efectele benefice ar putea fi prevenirea efectelor mahmurelii și protejarea celulelor hepatice de acțiunea toxică a alcoolului.
Sparanghelul are efect afrodisiac
Sparanghelul abundă în protodioscină, un compus ce pare să influențeze comportamentul sexual, datorită proprietăților androgenice ale acestei substanțe.
Un studiu pe eșantioane de șoareci publicat în jurnalul Archives of Sexual Behavior (2009) a arătat că administrarea extractului de sparanghel a favorizat manifestarea comportamentului sexual. Efectele au fost puse pe baza protodioscinei, cu unele proprietăți asemănătoare testosteronului. Sunt necesare studii aprofundate pentru a putea confirma însă această ipoteză.
Efecte adverse ale consumului de sparanghel
Digerarea incompletă a unor alimente, în special a carbohidraților, poate cauza balonare și flatulență.
Sparanghelul conține rafinoză, o categorie de carbohidrați ce include zaharuri ca galactoza, fructoza și glucoza. Intestinul nu poate uneori digera aceste elemente, așa că ele vor fermenta, producând balonarea.
Unele persoane pot prezenta un miros anormal al urinei după consumul de sparanghel. Acest lucru este cauzat de unii compuși sulfurici și unii aminoacizi rezultați în urma digestiei sparanghelului. Acidul asparagic (aspartic) (acidul 1,2-ditiolan-4-carboxilic) este un astfel de aminoacid care duce la apariția mirosului urinar specific.
Unele persoane pot prezenta alergii în urma consumului de sparanghel, alergii manifestate prin prurit, urticarie, rinite și astm, dificultăți de respirație, umflarea buzelor sau a limbii, congestii nazale. Unele persoane pot prezenta alergii cutanate, dermatite de contact produse de sparanghel, sau reacții alergice respiratorii.
Sparanghelul conține purine care în exces pot cauza unele probleme de sănătate. Excesul duce la acumularea acidului uric în organism, favorizând apariția gutei sau a pietrelor la rinichi.