Închide

Statele UE discută scăderea nivelului plafonului de preț al petrolului rusesc la 60$

Avatar
russia, oil platform, rig

Fotografie de 12019 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Statele Uniunii Europene discută despre plafonarea prețului la țițeiul rusesc la 60 de dolari pe baril pentru a contribui la asigurarea unui acord între membrii mai mari ai blocului și Grupul celor Șapte, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, transmite Bloomberg.

Discuțiile UE privind nivelul la care să se plafoneze petrolul rusesc sunt blocate de săptămâna trecută. Polonia și țările baltice au cerut un preț care să pună mai multă presiune asupra veniturilor Moscovei, susținând că propunerile actuale – care au ajuns până la 62 de dolari – sunt prea generoase. Grecia și alte țări de transport maritim au făcut presiuni pentru un preț mai mare.

Nu este clar dacă toate națiunile din cele două grupuri sunt deschise la 60 de dolari, dar majoritatea sunt deschise dacă nivelul este asociat cu îndeplinirea altor cereri, au declarat persoanele respective, adăugând că discuțiile sunt încă în curs de desfășurare.

Noua cifră ar fi totuși ușor mai mare decât nivelul la care se tranzacționează acum barilul emblematic al Rusiei. Scopul plafonării prețului – propus pentru prima dată de SUA pe fondul îngrijorării că sancțiunile UE sunt prea stricte – este de a menține fluxul de petrol rusesc pentru a evita o creștere a prețurilor la nivel mondial, limitând totodată veniturile Moscovei.

Asta înseamnă că, pentru a funcționa, nivelul trebuie să fie suficient de atractiv pentru Kremlin. Dacă este peste nivelul pieței, Rusia și cumpărătorii săi pot susține că este vorba pur și simplu de afaceri ca de obicei. Riscul pentru piețele petroliere este că, dacă plafonul este stabilit prea jos, Moscova ar putea să-și pună în practică amenințarea de a opri producția, ceea ce ar putea duce la creșterea prețurilor globale ale petrolului.

Cifra de 60 de dolari nu a fost încă propusă în mod oficial și discutată de blocul comunitar în ansamblu. Ambasadorii UE s-au întâlnit miercuri pentru o sesiune săptămânală planificată în mod regulat, dar plafonul nu se află pe agenda oficială. Orice acord la nivelul UE ar necesita sprijinul tuturor statelor membre, precum și al G7. Una dintre persoane a declarat că cifra de 60 de dolari s-ar încadra în intervalul de timp al G7.

De asemenea, ambele grupuri de reținuți din UE doresc ca plafonul să includă un mecanism de revizuire. Grecia a propus organizarea unuia la fiecare două luni, începând cu jumătatea lunii ianuarie, pentru a evalua în timp util evoluțiile pieței, a declarat o altă persoană. Împreună cu Malta și Cipru, Atena a solicitat garanții că industria navală nu va fi discriminată de concurenții internaționali ca urmare a plafonului.

În paralel, Polonia și țările baltice au cerut progrese mai ferme în ceea ce privește un nou pachet de sancțiuni ale UE. În următoarele zile sunt așteptate clarificări cu privire la aceste măsuri, iar brațul executiv al UE a prezentat, de asemenea, în această săptămână, propuneri pentru a aborda eludarea sancțiunilor, utilizarea activelor înghețate și tragerea la răspundere a Rusiei pentru războiul său de agresiune împotriva Ucrainei.

Țările din G7 își propun să pună în aplicare plafonul de preț înainte de luni, când urmează să intre în vigoare sancțiunile mai ample ale UE privind petrolul. Planul de plafonare ar interzice transportul maritim și serviciile necesare pentru transportul petrolului rusesc, cum ar fi brokerajul, asistența financiară și asigurările, cu excepția cazului în care încărcăturile sunt achiziționate sub pragul de preț convenit.

Majoritatea națiunilor din G7 vor înceta să mai importe țiței rusesc în cursul acestui an. Restricții similare, inclusiv un plafon de preț, pentru alte produse petroliere urmează să fie impuse în februarie.

scroll to top