Închide

SUA și Israelul explorează opțiuni pentru viitorul Fâșiei Gaza, dacă Hamas va fi înlăturat

Avatar
gaza, strip, palestine

Fotografie de hosnysalah pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

SUA și Israelul explorează opțiuni pentru viitorul Fâșiei Gaza, inclusiv posibilitatea unei forțe multinaționale care ar putea implica trupe americane dacă forțele israeliene reușesc să înlăture Hamas, au declarat persoane familiarizate cu această chestiune, potrivit Bloomberg.

Aceștia au declarat că discuțiile au fost impulsionate de un sentiment de urgență pentru a veni cu un plan pentru viitorul Fâșiei Gaza, acum că a început o invazie terestră. O a doua opțiune ar stabili o forță de menținere a păcii, după modelul celei care supraveghează un tratat de pace Egipt-Israel din 1979, în timp ce o a treia ar plasa Gaza sub supravegherea temporară a Națiunilor Unite.

Persoanele, care au cerut să nu fie identificate pentru a discuta despre acest subiect sensibil, au subliniat că discuțiile sunt încă într-un stadiu incipient și că multe lucruri s-ar putea schimba. Unii oficiali americani consideră că opțiunile sunt premature sau puțin probabile. Dar secretarul de stat Antony Blinken a făcut aluzie la această provocare marți, când a declarat în fața unui grup de senatori că SUA examinează o serie de opțiuni pentru viitorul Gaza.

“Nu putem avea o revenire la status quo, cu Hamas la conducerea Gaza”, a declarat Blinken, care va călători vineri în Israel, în fața Comisiei pentru credite a Senatului. “De asemenea, nu putem avea – și israelienii încep ei înșiși cu această propunere – ca Israelul să conducă sau să controleze Gaza”. “Între aceste maluri se află o varietate de permutări posibile pe care le analizăm foarte atent acum, la fel ca și alte țări”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, a declarat marți seara pentru Bloomberg că “trimiterea de trupe americane în Gaza ca parte a unei forțe de menținere a păcii nu este un lucru care este luat în considerare sau care este în discuție”.

Departamentul de Stat a refuzat să comenteze aceste planuri.

Oficialii israelieni au declarat în repetate rânduri că nu intenționează să ocupe Gaza, dar au spus, de asemenea, că o conducere continuă a Hamas este inacceptabilă după atacul din 7 octombrie, în care gruparea a ucis 1.400 de israelieni și a luat peste 200 de persoane ostatice. De asemenea, există puține dovezi că Autoritatea Palestiniană, care guvernează Cisiordania, ar fi dispusă sau capabilă să preia Gaza. Hamas a fost desemnat grup terorist de către SUA și Uniunea Europeană.

“Au fost ridicate o serie de opțiuni pentru ziua de după Hamas. Condiția prealabilă pentru toate acestea este ca Hamas să fie distrus. Odată ce Hamas este distrus, toate opțiunile discutate se bazează pe premisa ca Gaza să fie demilitarizată”, a declarat Ophir Falk, consilier de politică externă al premierului Benjamin Netanyahu.

Toate opțiunile prezintă un pericol politic pentru președintele Joe Biden și pentru alte națiuni, inclusiv pentru statele din Golf, ca să nu mai vorbim de Israel. Biden consideră că trimiterea chiar și a unui mic contingent de trupe americane în pericol s-ar putea dovedi riscantă din punct de vedere politic, potrivit unei persoane familiare cu gândirea sa, care a adăugat că SUA nu sunt aproape de a lua o astfel de decizie. De asemenea, nu este încă clar dacă statele arabe ar putea fi interesate să participe, a declarat o altă persoană.

În cele din urmă, Biden și alți oficiali americani spun că este necesar un punct final care să implice un stat palestinian suveran, dar modul exact în care se poate ajunge la acest rezultat abia dacă a figurat în discuții, fie ele publice sau private. Iar Israelul spune că operațiunea sa militară ar putea dura luni de zile și va avea ca rezultat o zonă tampon în jurul Gaza.

Potrivit persoanelor familiarizate cu această chestiune, una dintre opțiuni ar fi aceea de a acorda supravegherea temporară a Gaza unor țări din regiune, susținute de trupe din SUA, Marea Britanie, Germania și Franța. În mod ideal, aceasta ar include, de asemenea, o reprezentare din partea națiunilor arabe, cum ar fi Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite, au declarat persoanele respective.

O a doua opțiune este o forță de menținere a păcii, după modelul grupului de forțe multinaționale și observatori care operează în peninsula Sinai și în jurul acesteia, aplicând termenii tratatului de pace dintre Egipt și Israel. Israelul consideră că această idee este demnă de luat în considerare, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune.

O a treia opțiune ar fi guvernarea temporară a fâșiei sub umbrela Națiunilor Unite. Aceasta ar avea avantajul legitimității conferite de ONU, dar Israelul o consideră nepractică, potrivit unei persoane familiarizate cu gândirea Israelului, care a adăugat că Israelul consideră că nu prea a ieșit nimic bun de la acest organism mondial.

La începutul acestei luni, ministrul israelian Benny Gantz l-a catalogat pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, drept un “apologet al terorii”, după ce Guterres a susținut că atacurile din 7 octombrie “nu au avut loc în vid”.

Mai mulți foști oficiali și grupuri externe au început deja discuții cu SUA și Israelul și au lansat posibile planuri. Unul dintre acestea a venit din partea Washington Institute for Near East Policy, care a cerut o administrație interimară condusă de palestinieni, în timp ce Agenția ONU de Ajutor și Lucrări continuă să asigure hrană, sănătate și educație.

“Siguranța publică și aplicarea legii ar putea fi conduse de un consorțiu format din cinci state arabe care au încheiat acorduri de pace cu Israelul – Egipt, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Maroc”, au scris cercetătorii de la Washington Institute într-o notă din 17 octombrie. “Doar aceste state arabe ar avea încrederea Israelului, care este esențială pentru ca acest efort să aibă succes”.

Oficialii americani au sugerat că Autoritatea Palestiniană ar trebui să fie o parte a unei soluții pe termen mai lung.

“La un moment dat, ceea ce ar avea cel mai mult sens ar fi ca o Autoritate Palestiniană eficientă și revitalizată să aibă guvernarea și, în cele din urmă, responsabilitatea securității pentru Gaza”, a declarat Blinken, adăugând că “dacă se poate ajunge acolo într-un singur pas este o mare întrebare”.

scroll to top