Închide

Subvențiile pentru mașini electrice, oprite; programul a fost atât de popular, încât nu mai sunt bani!

Avatar
a man standing next to a white car with a power cord attached to it

Fotografie de JUICE pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Statul american Oregon va suspenda temporar, timp de un an, programul de subvenționare a cumpărării sau închirierii mașinilor electrice. Suspendarea va intra în vigoare începând cu luna mai. Motivul: programul s-a dovedit mai popular decât fusese estimat, au fost extrem de mulți doritori, iar bugetul statului a ajuns la fundul sacului, scrie publicația locală The Oregonian/OregonLive, citată de Associated Press.

În Oregon popularitatea vehiculelor electrice (EV) a cunoscut o creștere spectaculoasă, la această dată fiind înmatriculate peste 60.600 de EV-uri.

Departamentul pentru Calitatea Mediului din Oregon a anunțat miercuri suspendarea Programului de subvenții pentru vehicule ”curate”, prin care s-au plătit beneficiarilor peste 71 de milioane de dolari în cei cinci ani de când a fost introdus. Aproape jumătate din întregul parc de EV-uri al statului, adică circa 25.000 de mașini, au fost cumpărate grație acestui program. Datele oficiale mai arată că una din cinci subvenții acordate a fost destinată gospodăriilor cu venituri mici și medii.

De la sfârșitul anului 2018, statul Oregon a oferit două tipuri de reduceri cash pentru cetățenii statului care au vrut să cumpere sau să închirieze vehicule electrice sau hibride plug-in cu prețul de listă de sub 50.000 de dolari.

Reducerea standard, de până la 2.500 de dolari, este disponibilă indiferent de venitul solicitantului și poate fi primită direct de la dealer-ii de mașini care participă la program.

Reducerea de tipul ”charge ahead”, în valoare de 5.000 de dolari, este destinată gospodăriilor cu venituri mici sau medii și poate fi accesată printr-un formular trimis prin poștă.

Cele două reduceri pot fi cumulate, așa încât subvenția poate ajunge până la 7.500 de dolari.

”Faptul că sunt nevoiți să anunțăm această suspendare temporară arată că, într-adevăr, programul a căzut victimă a propriului său succes. Suntem unul dintre statele cele mai performante în ce privește ponderea vehiculelor electrice în totalul vânzărilor de mașini”, a spus Rachel Sakata, șefa departamentului de calitate a aerului la Departamentul pentru Calitatea Mediului din statul Oregon.

Potrivit estimărilor Departamentului de Transporturi al statului, până în 2035 numărul vehiculelor electrice în Oregon ar urma să crească la 1,5 milioane de unități. În momentul de față, sunt înmatriculate aproximativ 3,2 milioane de vehicule de pasageri pe teritoriul statului.

scroll to top