Închide

Teatrele londoneze dincolo de clișee: lecția de a vedea o oportunitate în orice criză

Avatar
staging, theatre, emotion

Fotografie de mauriciokell pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

În urmă cu un an, când teatrele londoneze au început să își difuzeze spectacole online, pentru publicul carantinat la domiciliu, scopul lor era pur și simplu supraviețuirea. Între timp, experiența le-a învățat că schimbarea abordării relației cu publicul a funcționat atât de bine, încât acum nu vor să oprească acest gen de spectacol.

Aproape jumătate din sălile de teatru din capitala britanică au dezvoltat oferte digitale pentru publicul spectator, asigurându-și astfel o nouă sursă de venit, cu mult mai tentantă decât anticipaseră la început, când au fost obligate să adopte această alternativă din cauza închiderii forțate a activităților offline, potrivit The Society of London Theatre, citată de Bloomberg.

”Între timp, s-a format un public răspândit în întreaga lume, pe care acum nu putem să-l abandonăm”, a spus Susannah Simons, directorul editorial al Marquee TV, o platformă de streaming care transmite spectacole de teatru puse în scenă de companii britanice celebre, inclusiv Royal Shakespeare Company.

Criza sanitară a fost declanșatorul unei mișcări tectonice în ce privește abordarea multor manageri de teatru, care au fost nevoiți să renunțe la reticența de a transpune experiența fizică directă a unui spectacol teatral într-o formă virtuală. Constatând că era, probabil, singura variantă de supraviețuire, au acceptat-o și s-au concentrat să o îmbunătățească și să îi aducă, pe cât posibil, elemente noi, cu ajutorul cărora să convingă cât mai mulți spectatori, dintre care unii nici măcar nu erau spectatori fideli de teatru.

”Teatrul și-a depășit orice limite prin ceea ce a reușit să realizeze în sfera digitală”, crede Michael Longhurst, director artistic la Donmar Warehouse, un teatru londonez din Covent Garden.

Donmar folosește tehnologia 3D dezvoltată de compania ScanLab Projects pentru a înregistra digital peste 50 de actori și spectatori aflați în sală, în cadrul spectacolului ”Copii adulți”, o piesă despre fragilitatea relațiilor din era Covid-19.

Teatrul Young Vic din Lambeth intenționează să transmită de acum încolo în format video-streaming fiecare nouă producție teatrală. Publicul de acasă poate urmări fie o versiune montată live, fie își poate crea propria experiență de vizionare utilizând platforma de streaming cu ajutorul căreia poate comuta între mai multe camere amplasate în jurul scenei.

”Industria jocurilor video ne-a învățat că oamenilor le plac mult poveștile, dar le adoră pe cele din care pot face și ei parte”, a declarat directorul artistic al teatrul Young Vic, Kwame Kwei-Armah.

Biletele pentru versiunea de video-streaming vor costa aproximativ 15 lire sterline, comparativ cu suma de 43 de lire sterline pentru cele mai scumpe locuri din sala de spectacole.

Biletele la spectacolele transmise online nu sunt neapărat mai ieftine.

Venerabilul teatru londonez Old Vic a organizat o serie de piese de teatru sub genericul ”In Camera”, la care au participat vedete ale teatrului britanic cunoscute inclusiv din producții TV sau pentru cinema, cum este vedeta din ”The Crown” Claire Foy. Aceste spectacole au fost produse pentru vizionarea pe platforma Zoom.

Prima producție a fost ”Lungs”, despre un cuplu care se confruntă cu (in)decizia de a face un copil, pe fondul crizei climatice. Biletele costă până la 65 de lire sterline – la fel ca un bilet obișnuit la teatru.

”Această soluție le-a permis oamenilor să vadă valoarea teatrului și să constate că teatrul este ceva în care merită să investești. A fost, într-adevăr, un pariu riscant”, spune Kate Varah, directorul executiv al Old Vic.

Iar pariul pare să fi fost câștigător: peste 100.000 de persoane din 90 de țări și-au rezervat bilete pentru piesa transmisă pe Zoom.

Pentru săptămânile următoare, când se vor deschide sălile de teatru în format offline, așteptările privind apetitul spectatorilor pentru mersul la teatru sunt uriașe. În stagiunile obișnuite, pre-pandemice, erau atât de mulți doritori pentru spectacolele de la teatrele din Londra – chiar și la prețuri de până la 200 de lire sterline – încât timpul de așteptare la ”coadă” se poate întinde până la câteva luni de zile, timp în care mulți dintre spectatori renunță la idee. Pentru aceștia, teatrul transmis prin video-streaming ar fi o variantă cum nu se poate de potrivită, în timp ce teatrele își pot rotunji veniturile grație noii audiențe digitale.

Dincolo de ocean, Broadway-ul se confruntă, la rândul său, cu o cerere de bilete uriașă de îndată ce își va deschide sălile. Dar vide-streaming-ul nu a prins încă atât de bine în America.

Susannah Simons, de la Marquee TV, spune că acordurile semnate de sindicatele din teatrele new-york-eze cresc extrem de mult costurile platformelor de streaming, pentru că accesul echipelor tehnice în incinta sălilor de spectacol și drepturile de retransmisie sunt foarte costisitoare. Nemulțumit el însuși de această situație, dramaturgul american Jeremy O. Harris a scris pe Twitter că a întâmpinat cu o ”rezistență incredibilă” atunci când a propus transmiterea live a pieselor sale, montate pe Broadway.

”Camera video ca unealtă prin care publicul are acces la spectacol a intrat în sala de teatru și aici va rămâne; majoritatea teatrelor o vor primi în mijlocul scenei și își vor canaliza tot mai multe eforturi în această direcție”, consideră Kwame Kwei-Armah, de la Young Vic.

scroll to top