Închide

Managerii de la Goldman Sachs vor putea să își ia câte zile de concediu vor, la discreție

Avatar
beach, hammock, blue sky

Fotografie de Pexels pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Grupul american de servicii financiare Goldman Sachs le va permite angajaților pe poziții manageriale să își ia un număr nelimitat de zile de vacanță, aceasta fiind cea mai recentă dintre deciziile marii bănci de pe Wall Street în încercarea de a-și fideliza talentele, într-o piață a muncii tot mai încinsă, scrie Bloomberg.

Partenerii și directorii generali ai băncii de investiții din New York își pot lua timp liber atunci când consideră necesar ”fără să fie nevoie de stabilirea unor zile de vacanţă”, potrivit unui memoriu intern al companiei consultat de Bloomberg. Angajații juniori au încă limite în concediu, dar li se acordă cel puțin două zile libere în plus în fiecare an, în conformitate cu noua politică introdusă la începutul lunii mai.

Toți angajații Goldman vor trebui să își ia trei săptămâni libere în fiecare an, începând din 2023, se mai arată în nota citată, dintre care cel puțin cinci zile consecutive, adică o săptămână de concediu neîntrerupt.

Această schimbare este semnificativă pentru băncile de pe Wall Street, ai căror angajaţi lucrează un număr extrem de mare de ore.

Noua politică privitoare la zilele de vacanță vine la mai bine de un an după ce un grup de analiști ai băncii s-au plâns de supraîncărcare, cu săptămâni în care au lucrat chiar și 100 de ore, sănătatea lor fizică și psihică având de suferit din cauza ”condițiilor inumane de muncă”. Acest eveniment a reverberat pe Wall Street, companiile angajându-se să facă mai mult pentru a îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și cea privată a angajaților lor.

Impactul noii politici de vacanță teoretic nelimitată ar putea fi limitat, în practică. Un studiu din 2017 realizat de platforma de resurse umane Namely a constatat că angajații din companiile care le-au permis angajaților perioade de vacanță nelimitate au ajuns, de obicei, să își ia mai puține zile libere pe an decât în ​​cazul sistemelor tradiționale.

Totuși, este o schimbare atrăgătoare pentru angajați, într-o perioadă în care competiția pentru retenția angajaților valoroși și pentru atragerea de noi talente s-a intensificat.

Marile companii, în special cele americane, sunt presate de angajați să pună mai mult accent în politicile lor de resurse umane pe stabilirea unui echilibru sănătos între viața profesională și viața privată. În același timp, departamentele de profil încearcă să facă în așa fel încât să renunțe la politicile privitoare la programele de muncă așa cum au fost implementate în timpul pandemiei de Covid-19, dorind să îi aducă pe cât mai mulți angajați înapoi la locurile de muncă.

scroll to top