Închide

Turismul românesc, în revenire. Vânzări mai mari față de 2022

Avatar
Pensiune Cabana Munte Agroturism Turism Autohton Copyright Foto Contactati Info@afaceri.news

Cabană din Munții Apuseni, zona Râșca, jud. Cluj,Transilvania, România. Copyright foto contactati info@afaceri.news

Timp de citire: 5 minute

Anul acesta, spre deosebire de 2020-2022, românii au ales să își cumpere pachetele de vacanță în perioada “early booking” (înscrieri timpurii) profitând astfel de reduceri de 30-40%. Adrian Voican, vicepreședinte ANAT, vicepreședinte al Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România, spune că acesta este un semn că “am depășit frica din ultimii 3 ani” și revenim la obiceiurile de dinainte de pandemie.

Atena Groza, expert în biodiversitate și Adrian Voican au vorbit la RRA despre destinațiile acestui sezon estival, dar și despre turismul responsabil.

Până în luna martie, vânzările pachetelor turistice la intern au crescut cu 20-22% , iar pe destinațiile externe și bilete de avion vânzările au crescut cu 80%, apropiindu-se, pe anumite destinații, de nivelul înregistrat înainte de pandemie.

Turismul intern a fost protejat pentru că neputând să treacă granițele, oamenii și-au făcut vacanța mai aproape,în țară, ajutați și de voucherele de vacanță. În consecință, în pandemie, turismul românesc n-a scăzut atât de mult ca turismul internațional.

“Și noi ne întrebam cu toții dacă oamenii au cumpărat doar mai devreme sau se revine pe trendul ăsta de creștere foarte mare. Dar ne uităm și vedem ce s-a întâmplat în iunie. Din păcate, vremea pare că ne-a mai speriat. Nu știu ce știre falsă despre poluare, un virus indestructibil care pleacă din Ucraina de la un baraj, vine țintit pe plajă și sare direct în gura turistului și îl îmbolnăvește… niște zvonuri care au creat un pic de emoție și vremea capricioasă au făcut ca oamenii în iunie să nu cumpere vacanțe în ritmul în care ne-am fi așteptat noi. Am făcut niște sondaje și am văzut cât impact a avut povestea asta cu pericolul de holeră: 10% și-au anulat vacanțele, 40% au zis hai să terminăm cu prostiile, nu e niciun pericol acolo și s-au dus direct la mare fără să comenteze și 40% au zis stai puțin, să ne mai lămurim, să văd cum mai e, că ne hotărâm un pic mai târziu.” Adrian Voican

Noile atracții: turismul balnear și Delta Dunării

Tradițional, românii aleg să meargă vara pe litoral. Anul acesta, una dintre cele mai căutate destinații, la concurență cu Mamaia, este stațiunea Băile Felix. Dintr-o statistică facută pe mai mult de 100.000de rezervări, Băile Felix au devansat Mamaia.

“Zona balneară, despre care tot am povestit și noi în emisiuni și cu diferite ocazii, datorită investițiilor publice și private, atractivității obiectivelor turistice și posibilităților multiple de a-ți petrece timpul, sunt din ce în ce mai căutate” subliniază Adrian Voican.

O altă destinație atractivă este Clisura Dunării, acolo unde este și statuia lui Decebal, o idee genială pentru promovarea turismului fiindcă este foarte “instagramabilă”. De acolo, puteți merge la festivalul de la Gărâna sau pe Semenic sau în Cheile Nerei.

“România începe să se umple, nu mai sunt doar niște pete, niște niște insule de turism, ci se umplu de jur împrejur, ceea ce este foarte frumos!” (Adrian Voican)

Turismul românesc înseamnă să păstrezi, dacă se poate, turiștii români și mai ales să atragem noi turiști străini să vină în România.

Turismul – activitatea umană cu cel mai mic impact pe biodiversitate

“Dacă este făcut responsabil, turismul este una din formele de activități umane care poate pune în valoare biodiversitatea”, a subliniat Atena Groza, expert în biodiversitate, adăugând că poate ar fi momentul ca în România să se dezvolte pachete turistice care să includă ariile naturale protejate, trasee turistice în zone care pot fi vizitate pentru valoarea naturală, nu doar pentru un concert.

Atena Groza a dat ca exemplu excursiile în Delta Dunării, “un loc special, un loc în care turismul a fost dintotdeauna și cumva dintotdeauna s-a bazat pe astfel de pachete turistice, pentru că nu prea te duci în Deltă să-ți faci vacanța și să stai doar într-o singură locație. Ideea să te duci să vezi cât mai mult, să te plimbi pe canale, să vezi cât mai multe zone”.

În ce privește potențialul unor astfel de oferte, expertul în biodiversitate Atena Groza spune că România are 25% din teritoriul național în arii naturale protejate. Aceasta înseamnă că 25% din teritoriul național poate fi valorificat sub această formă, în special pe bazându-se pe turismul în zona rurală, pe tradițiile locale, pe cultura locală corelate cu natura, modul de valorificare a resurselor naturale în cultura specifică ruralului românesc.

Atena Groza și și fotograful Daniel Petrescu au publicat recent la editura Monitorul Oficial albumul trilingv “Delta Dunării” prin care își doresc să transmită emoția acestui loc special, unic în Europa.

“Este un pic mai mult decât un album, este un fel de manifest pentru Deltă în care prezentăm partea frumoasă și atractivă a Deltei și Delta așa cum ne dorim toți, să rămână lipsită de probleme. Nu este o descriere doar a naturii din Deltă, pentru că Delta este în primul rând o rezervație a biosferei. O rezervație a Biosferei înseamnă o zonă în care Omul și Natura sunt împreună și se dezvoltă împreună și ar trebui să trăiască în armonie împreună.” Atena Groza

Brand de țară: Delta Dunării

Cunoscută mai mult de turiștii străini, Delta Dunării ar fi trebuit să fie de mult un brand de țară, crede expertul în biodiversitate, deoarece din acest punct de vedere Delta Dunării este pe locul trei la nivel mondial, ceea ce înseamnă foarte mult, iar Comisia Europeană a considerat tot timpul Delta Dunării ca “perla coroanei” și așa a fost tot timpul privită la nivel internațional.

Pentru a păstra ceea ce are Delta mai valoros, în primul rând, ar trebui să o iubim așa cum este ,subliniază Atena Groza.

“Atunci când iubești ceva, îți dorești să-l păstrezi așa cum e, nu să-l transformi. Ar trebui să o privim gândindu-ne la cum va fi în viitor. Deci, nu încercând să o epuizăm acum, să luăm acum totul din ea, să exploatăm cât mai meschin orice se poate, cât de repede, cât de abrupt. Delta ca orice zonă de acest nivel, are nevoie de foarte mult respect. Și atunci, inclusiv turismul trebuie să fie unul responsabil. Nu vii în Deltă s-o vezi pe toată într-o zi, nu vii în Deltă cu navă de mare viteză și vrei într-o zi s-o parcurgi pe toată sau să arăți ce tare ești.”

La capitolul recomandări, Atena Groza spune că un turist trebuie în primul rând să respecte Delta Dunării, iar dacă vrea o experiență legată de mare poate să meargă la Sfântu’ Gheorghe sau la Sulina, unde plajele sunt extraordinare: “Sfântu’ Gheorghe este efectiv un autentic sat pescăresc la malul mării. Ar fi o experiență inedită pentru o familie cu copii.

“La fel, localitatea Crișan din mijlocul Deltei este chiar inima Deltei și acolo poate avea experiența tot ce înseamnă Deltă, dar absolut orice localitate din Deltă îți poate oferi o experiență inedită, cu condiția să nu vrei s-o faci în 3 zile, cu condiția să ai cel puțin o săptămână și nu neapărat s-o vezi pe toată, dar să vezi locurile din jurul localității în care te duci”.

Atunci când ne gândim la turism sustenabil totul începe și se termină cu respectul: să ținem cont de specificul fiecărui loc, să conservăm biodiversitatea și să ne gândim la generațiile viitoare pentru că nu avem dreptul de a le răpi acestora bucuria de a vedea minunile naturii.

scroll to top