Închide

Una dintre cele mai instagramabile atracții turistice ale Greciei riscă să fie distrusă de ape

Avatar
beach, sea, island

Fotografie de thanasispp pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

O epavă veche de 43 de ani este una dintre cele mai vizitate și fotografiate atracții ale insulei. Dacă căutați hashtag-ul Zante sau Zakynthos pe Instagram, aproape jumătate dintre imaginile din această insulă grecească sunt cu un golf de nisip dominat de epava unei vechi nave. Plaja Navagio și epava sa veche de 43 de ani sunt una dintre cele mai vizitate și fotografiate atracții ale insulei, companiile de turism oferind excursii dedicate. Cu toate acestea, postări recente pe Instagram arată cât de mult s-a deteriorat nava în decursul ultimului deceniu, potrivit Euronews.

Acum, starea vasului a intrat în atenția autorităților, de teamă că ar putea fi complet distrus de ape – împreună cu el o mare parte din veniturile din turism ale insulei.

Mai puteți vizita plaja naufragiată din Zakynthos?

Plaja Navagio, supranumită adesea Plaja epavei sau Golful contrabandiștilor, este renumită pentru epava navei MV Panagiotis, care a eșuat în 1980.

Aspectul său legendar este sporit de zvonurile conform cărora nava transporta contrabandă și a fost abandonată de echipaj în timpul unei furtuni puternice pentru a scăpa de marina care o urmărea.

Înconjurat de un nisip palid imaculat și de faleze calcaroase dramatice, golful este unul dintre cele mai vizitate și fotografiate locuri de pe insulă.

În 2018, plaja a fost închisă pentru scurt timp, iar înotul și ancorarea bărcilor au fost interzise după ce o porțiune din faleza de deasupra s-a prăbușit.

În septembrie 2022 a avut loc o altă alunecare de teren, provocată de un cutremur cu magnitudinea 5,4 între Kefalonia și Zakynthos. Accesul pe plajă a fost din nou interzis și a rămas astfel, cu excepția bărcilor care se apropie dinspre apă.

Epava emblematică din Zante riscă să fie distrusă de ape

Stâncile delicate care acoperă golful nu sunt singurul pericol pentru epavă.

Un val recent de vreme rea a făcut ca bucăți din goeletă să se desprindă, potrivit presei locale.

Fotografii comparative arată cum epava se deteriorează de ani de zile.

Locuitorii și operatorii de turism au cerut autorităților să intervină imediat pentru a proteja vasul, invocând importanța acestuia pentru veniturile insulei. Unii s-au oferit chiar să gestioneze și să plătească ei înșiși pentru conservarea epavei.

Primarul din Zakynthos, Giorgos Stasinopoulos, și deputatul Dionysis Aktypis solicită acum Ministerului Turismului și Ministerului Economiei și Finanțelor din Grecia să ia măsuri pentru a proteja situl. Municipalitatea din Zakynthos dorește să preia gestionarea epavei și repararea pagubelor.

Aceasta include controlul asupra întreținerii, securității și delimitării zonelor publice de acces și a punctelor de vizitare.

Primarul propune, de asemenea, instalarea unui sistem de intrare controlată cu o metodă de plată electronică.

La momentul apariției acestui articol, propunerile nu au fost acceptate în mod oficial, dar autoritățile locale îndeamnă la acțiuni rapide înainte ca populara atracție turistică să dispară complet.

scroll to top