Închide

Utilizarea excesivă a rețelelor social media afectează somnul adolescenților

Avatar
woman, bed, bedroom

Fotografie de TungArt7 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Profesorul asociat Asad Khan de la Școala de Științe ale Sănătății și Reabilitării UQ a analizat răspunsurile a 212.613 adolescenți din 40 de țări europene și nord-americane în sondajul 2017-2018 Health Behavior in School-aged children. Lucrarea este publicată în Wiley Journal of Adolescence.

„Am analizat relația dintre utilizarea intensă a rețelelor sociale și dificultățile de somn ale băieților și fetelor cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani. Utilizarea excesivă a rețelelor sociale poate întârzia ora de culcare, poate duce la o durată mai scurtă a somnului și la o calitate slabă a acestuia”, a adăugat profesorul.

Unul dintre elementele ce slăbesc considerabil calitatea somnului este expunerea la ecrane luminoase (în general lumina albastră) seara, înaintea culcării. Aceasta perturbă secreția de melatonină și împiedică capacitatea organismului de a iniția somnul.

Consumul devine și mai periculos atunci când timpul petrecut pe rețelele de socializare începe să afecteze alte domenii ale vieții și provoacă tulburări emoționale și cognitive care interferează procesul natural de adormire.

Dr. Khan a mai spus că fetele care au experimentat utilizarea excesivă a rețelelor sociale au avut șanse mai mari de a avea probleme în a adormi, ceea ce poate duce la o durată mai scurtă a somnului și / sau la o calitate mai slabă a somnului decât a băieților.

Studiul UQ a subliniat că teama de a pierde ceva important, disponibilitatea constantă a rețelelor sociale și primirea notificărilor ar putea duce la creșterea trezirilor peste noapte pentru a verifica platformele sociale și apoi la dificultăți de a adormi la loc.

„Social media are multe beneficii, inclusiv oferirea de modalități oamenilor de a se conecta cu alții din medii și culturi diverse și schimbul de idei și experiențe. Cu toate acestea, atunci când utilizarea rețelelor sociale afectează somnul, pot exista rezultate slabe ale sănătății mintale.”, a spus Dr. Khan, potrivit G4Media.

Este recomandat înainte de culcare să nu utilizăm ecranele ce au efecte negative asupra somnului și să ducem dispozitivele digitale într-o altă cameră sau la o distanță considerabilă de locul în care dormim.
scroll to top