Închide

Vaccinul “de suflet” al nemților abandonează studiile inițiale “dezamăgitoare”. Alianță cu GSK

Avatar
Vaccin Europe

Foto: CNN

Timp de citire: 2 minute

Laboratorul farmaceutic german CureVac, susținut din toate direcțiile de Germania cu peste 300 de milioane de euro, a anunţat marţi că abandonează dezvoltarea primului său vaccin-candidat împotriva covid-19, purtător de speranţă la început, dar a cărui efcienţă s-a dovedit dezamăgitoare, pentru a se concentra asupra unui nou vaccin, mai promiţător, relatează AFP.

Marea Britanie și UE au precomandat până la 455 milioane de doze de vaccin mRNA CureVac, sub rezerva aprobării organismelor de reglementare. Compania își produce deja vaccinul, în ciuda faptului că nu a fost încă autorizat, în așteptarea aprobării, scria CNBC încă din aprilie.

Compania – specializată în tehnologia ARN mesager – urmează ”să se concentreze asupra dezvoltării unui vaccin împotriva covid-19 de a doua generaţie”, la care lucrează împreună cu brtanicii de la GSK şi urmează, astfel, ”să retragă” actualul vaccin-candidat din procedura de examinare continuă a Agenţiei Euroene a Medicamentului (EMA).

Acest lucru ”pune capăt” unui acord de precomandare UE a 405 milioane de doze, precizează laboratorul, care continuă negocieri cu Bruxellesul cu privire la a doua generaţie a vaccinului.

”Lupta mondială împotriva covid-19 continuă, iar noi suntem hotărâţi să contribuim în mod decisiv cu un vaccin sigur şi eficient”, însă ”exigenţele unei lupte eficiente împotriva virsului şi variantelor care apar s-au schimbat”, afirmă într-un comunicat CEO-ul CureVac Franz-Werner Haas.

Eficiență de doar 48%

Laboratorul german a anunţat la începutul lui iulie rezultatele definitive ale unui studiu clinic la scară mare, care arătau o eficienţă de doar 48%, un nivel cu mult mai slab decât al altor vaccinuri de tip ARN mesager – ale alianţei americano-germane Pfizer/BioNTech şi companiei americane în domeniul biotehnologiei Moderna.

CureVac şi GSK vor să lanseze ”în lunile următoare” un studiu clinic al vaccinului de generaţia a doua, care ţine în mai mare măsură cont de variante, în vederea unei omologări ”în cursul lui 2022”.

O autorizare a primului vaccin ar fi fost probabilă ”abia cel mai devreme în trimestrul doi al anului viitor”, se arată în comunicat.

”Salutăm faptul că CureVac se concentrează asupra vaccinului promiţător de generaţia a doua”, denumit CV2CoV, iar prime studii arată ”o îmbunătăţire clară” faţă de primul vaccin – CVnCoV -, anunţă directorul ştiinţific GSK Rino Rappuoli.

Compania, fondată în 2000 de către cercetătorul Ingmar Hoerr, un pionier în cercetarea cu privire la ARN mesager, a fost una dintre primele care s-a lansat în cursa vaccinului anticovid.

Americanii au vrut să cumpere CureVac, dar investitorii au refuzat cu încăpățânare

În august 2020, CureVac a debutat pe bursa NYSE din New York – prețul acțiunilor companiei crescând cu peste 400% în primele două zile de tranzacționare. Compania a fost susținută anterior de investiții de milioane de dolari de la Fundația Bill și Melinda Gates și de la fondatorul SAP, omul de afaceri german Dietmar Hopp.

Capitalizarea companiei este acum de peste 11 miliarde de dolari, dar drumul spre succes, așa cum a spus CEO-ul Ingmar Hoerr, a fost lung și sinuos.

Biotehnologia germană a devenit deosebit de cunoscută în martie 2020, când Donald Trump a oferit mai mult de 1 miliard de dolari pentru achiziționarea CureVac și obținerea unui vaccin „numai în SUA”.

Cu toate acestea, unul dintre investitorii cheie din companie – sus-menționatul fondator SAP Dietmar Hopp – a declarat cu fermitate la acea vreme că aceasta nu era o opțiune.

scroll to top