Închide

Veste bună: Internetul în roaming între statele UE și țările din Balcanii de Vest se va ieftini

Avatar
person holding smartphone

Fotografie de Rodion Kutsaiev pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

38 de operatori de telecomunicații din UE și Balcanii de Vest au căzut de acord să îmbunătățească accesul la roaming-ul de date între cele două regiuni, prin ieftinirea tarifelor, într-un proces sprijinit de Consiliul de Cooperare Regională (CCR) și de Comisia Europeană, arată Executivul de la Bruxelles într-un comunicat de presă.

Prin acordul lor voluntar, operatorii s-au angajat să reducă semnificativ diferența dintre tarifele de roaming și cele domestice pentru utilizarea datelor între UE și Balcanii de Vest.

Astfel, nivelurile maxime ale tarifelor de utilizare pentru 1 gigabyte vor scădea de la 1 octombrie 2023 până în 2028, după cum urmează:

  • 18 euro începând cu 1 octombrie 2023,
  • 14 euro din 2026,
  • 9 euro din 2028.

Totodată, Comisia Europeană precizează că sunt prevăzute revizuiri anuale, pentru a evalua impactul și următorii pași necesari a fi luați.

“Acest acord voluntar va aduce previzibilitate, va ajuta la eliminarea șocurilor de facturare pentru consumatori și va facilita reducerea semnificativă a taxelor de roaming pentru consumatorii din UE și Balcanii de Vest”, a declarat comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

Prin introducerea plafonului tarifar, se așteaptă o reducere a prețurilor de roaming de date pentru consumatorii care călătoresc între UE și Balcanii de Vest cu cel puțin o treime din prețurile medii curente pentru roaming-ul de date. Această limitare a prețurilor încurajează și simplifică afacerile, schimburile culturale, turismul și alte schimburi între UE și Balcanii de Vest, consolidând legăturile dintre regiunile învecinate, mai arată Comisia Europeană.

Bruxelles-ul invită și alți operatori de telecomunicații din UE și Balcanii de Vest să se alăture inițiativei.

Acordul de față este în concordanță cu Declarația privind Roamingul, semnată în luna decembrie la Summitul UE-Balcanii de Vest, desfășurat la Tirana.

În conformitate cu lista semnatarilor Declarației, țările care sunt cuprinse generic în Balcanii de Vest sunt Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia.

scroll to top