Închide

Vin bun la masa de Paște? Poate unul cu denumire incitantă! Bizareriile vinificatorilor lumii

Avatar
Lejereanu Roz Pinot Noir Merlot Organic Premium 075l3

Foto: Lejereanu

Timp de citire: 4 minute

Vinul fin nu are, de obicei, nevoie de niciun ajutor pentru a-și găsi clienți, dar pentru orice eventualitate, unii vinificatori nu își lasă creațiile la voia sorții și aleg să le dea niște nume cu potențial de marketing superior. Experții spun că vinificatorii mai tineri se află în spatele acestei tendințe, conform Deutsche Presse Agentur.

Așa că vrea cineva un pahar de “Pipi de Pisică pe-un Tufiș de Agriș?”

În Africa de Sud e firesc să fii ciudat

Dacă Domnul Perfect stă chiar lângă Nimfoman, Păcatul Original nu poate fi departe. Ați ghicit, vorbim despre nume de vinuri. Asta înseamnă că Totul este pierdut – sau Allesverloren, după cum se numește o cramă sud-africană? Nu chiar.

Din ce în ce mai mulți vinificatori din Africa de Sud aleg nume neobișnuite pentru vinurile lor – de la Rinocerul Roșu până la Fântâna Tinereții, care este un vin de calitate premiat, originar din zona Cape Town.

Animalele de companie primesc, de asemenea, o mențiune de onoare pe etichete, cum ar fi Câinele Credincios sau Câinele Negru.

Chiar și Autoritatea Parcurilor Naționale din Africa de Sud este în tendințe: oricine cumpără Lacrimi de Rinocer, un amestec de Shiraz, Pinot și Cabernet Sauvignon, donează automat bani pentru a lupta împotriva braconajului.

Un lucru este sigur: fie că vorbim de ‘Doamna Întunecată a Labirintului’ sau ‘Bob e unchiul tău’, există o tendință de marketing la îndemâna viticultorilor și vinificatorilor.

Ciudățenii fără Germania? Imposibil!

A da nume amuzante vinului este o tradiție și în Germania, unde „Kroever Nacktarsch” – sau Fundul Gol din Kroeve – este un vin renumit din regiunea Mosel, în sudul Bonn-ului, producătorul spunând că numele neobișnuit face referire la… copacii goi din toamnă.

Din ce în ce mai mulți tineri vinificatori încearcă să cucerească clienții cu glume pe etichetă.

„Creativitatea în denumirea vinurilor a crescut mult în ultimii ani. Această tendință este strâns legată de trecerea generațională către viticultorii mai tineri”, spune Ernst Buescher de la Institutul German de Vinuri.

Întreprinderea de vinificație Lukas Krauss din regiunea Palantinate, de exemplu, vinde un amestec de struguri portughezi și soiul german Dornfelder, într-o denumire care numai cu gândul la struguri nu te duce: Pornfelder!

Un alt viticultor din zonă, Emil Bauer, oferă spre vânzare un vin pe a cărui etichetă scrie:

“Fără sex, droguri și Rock’n’Roll – Riesling doar pentru mine, mulțumesc!”

Weingut Emil Bauer Etiketten
Etichete incitante ale cramei Weingut Emil Bauer. Foto: dpa

Unele podgorii au fost chiar nevoite să devină creative, deoarece numele strugurilor nu este unul binecunoscut și nu prea aveau șanse de a se vinde. Gemmrich din Baden-Wurttemberg, de exemplu, își vinde strugurii rezistenți la ciuperci sub numele de “Unkaputtbar” sau “Incasabil”.

Francezii au „Vin de Rahat!

Nu dați cu pa(ha)rul, nu e o remarcă personală, ci doar un nume de vin. În Franța, Jean-Marc Speziale a făcut furori în urmă cu câțiva ani, vânzându-și „Vin de Merde” – sau Vin de Rahat, din regiunea sudică Languedoc-Roussillon. Speziale le-a spus jurnaliștilor că s-a săturat de vinurile din acea zonă cu o reputație proastă și a decis să se joace cu stereotipul. Sub motto-ul „Cel mai rău adăpostește cel mai bun”, el a ajuns să vândă destul de mult chiar din vinul său de rahat.

Podgoriile neozeelandeze sunt un adevărat atlas zoo

Nu doar vinurile au nume ciudate pe etichetă. În Noua Zeelandă, chiar podgoriile au denumiri bizare, de multe ori inspirate din fauna bogată a țării. Există crama de porci Squealing din Marlborough, pe insula sudică, care vinde orice, de la Sauvignon Blanc la Pinot Noir sau spumant roze.

Mai este și “Casa Caprei Singuratice” din Golful Hawkes de pe insula nordică, “Pioasa Squawking” din aceeași regiune sau chiar  “Pasărea Grasă” – care tronează peste etichetele Chardonnay, Merlot și Pinot Gris.

Dar premiul pentru cel mai ciudat nume îi revine cu siguranță vinului “Pipi de Pisică pe-un Tufiș de Agriș”.

Pipi De Pisica Pe Un Tufis De Agris Cut
Știm că un vin roșu merge mai bine la miel, dar avem o sugestie pentru zilele următoare: “Pipi de pisică pe-un tufiș de agriș”! Foto: flickr

Australia nu e mai prejos. Interzis minorilor!

Între timp, în Australia, un vinificator din Valea Barossa vinde un vin din struguri de Grenache, care se numește pur și simplu “Târfă”, în timp ce Vinurile Tait au un “Spărgător de Boașe” în repertoriul podgoriei. Producătorii săi au spus că vor să rupă reputația snoabă a industriei prin această declarație de nonconformism.

Când vine vorba de spargerea stereotipurilor, vinificatorii de la „Câțiva Punkeri Tineri” se descurcă cu siguranță bine, vânzând opțiuni delicioase precum “Gol pe Patine cu Rotile”, “Repezilă”, “Monștri”, “Atacul Monștrilor!” sau “Pasiunea Are Buze Roșii”.

În Argentina, numele animalelor apar adesea pe etichetă. Dar cu ce sens!

Când familia antreprenorului Millan din Mendoza a intrat mai recent în afacerea cu vinuri, alți vigneroni i-au batjocorit ca pe „sapo de otro pozo” – broasca dintr-un alt iaz – și au numit imediat amestecul lor de soiuri Malbec, Cabernet Franc și Syrah după o insultă. Ulterior, au venit cu „Perro Callajero” (Câine de Stradă), „Mosquita Muerta” (Țânțar Mort) și ingeniosul „Cordero con Piel de Lobo” (Lup în Haine de Oaie).

Elvețianul Dieter Meier este unul dintre muzicienii formației Yello, care a fost populară în anii 1980. Foarte excentric, foarte modern! Biografia variată a lui Dieter Meier variază de la jucătorul de poker și de golf la muzician, artist video, autor, proprietar de restaurant și vinărie până la fermierul argentinian de vite. Acesta și-a deschis o podgorie în America de Sud și a căutat, de asemenea, câteva nume disuasive pentru vinurile sale argentiniene. Astfel „Malo”, care se traduce ca fiind Rău, este într-adevăr un vin foarte bun. Iar „Abuso de poder” sau “Abuzul de Putere” ar merge mai bine ca vin de soi Malbec decât concept în politică.

Old Fart Cut
Foto: Juleteagyd.blogspot.com

Nu putem încheia fără o serie de nume care nu doar că ne-au stârnit zâmbete, ci chiar curiozități. Ce ziceți de “Broasca Arogantă din Franța”, “Obiceiuri Proaste de Tot” din celebra Napa Valley, “Ranch-ul Câinelui Rău” din California, “Bastardo din Portugalia”, “Ticălosul Gras” și “Pipi de Broască” din Franța,”Fundul Calului” din Sonoma sau, de ce nu, pardon, “Bășina Bătrână” (foto sus) din nu mai puțin celebra zonă viticolă franceză Pays d’Oc.

Nu ne rămâne decât să vă urăm: Poftă bună!

scroll to top