Închide

Vinul din Republica Moldova s-ar putea scumpi cu până la 15 la sută

Avatar
Republica Moldova S A Clasat Pe Locul 20 In Lume La Productia De Vin

Sursă foto: Madein.md

Timp de citire: < 1 minut

Licoarea lui Bachus, cea care duce faima Republicii Moldova în întreaga lume, devine tot mai scumpă. Preţurile ar putea fi majorate cu până la 15 la sută, ca urmare a creşterii costurilor de producţie. Un alt motiv ar fi şi faptul că recolta de struguri a fost relativ modestă în ultimii doi ani, informează Știrile TVR.

Cel mai mare producător de spumante din Republica Moldova vinde cu 10 la sută mai mult toate produsele. Sunt scumpiri generate de preţul energiei dar şi de pagubele înregistrate de sectorul viticol.

O vinărie mică din Chişinău care produce doar 30 de mii de sticle de vin le exportă în mare parte în Japonia, China, Germania şi Danemarca. Directorul acesteia crede că în următorii ani, cheltuielile se vor dubla.

Marea bătălie pentru aceşti producători se duce pe piaţa externă. Iar scumpirea va reduce din competitivitate, spun reprezentanţii Oficiului Naţional al Viei şi Vinului.

Basarabenii beau doar 15 la sută dintre vinurile fabricate în Republica Moldova. Restul producţiei ajunge în 63 de ţări ale lumii. Cele mai importante pieţe de export sunt România, Federația Rusă şi Polonia.

scroll to top