Închide

Volvo, patent inedit! Volanul mașinii se poate glisa dintr-o parte în alta a interiorului

Avatar
127994l 1000x640 B F59fa3f9

Foto: Autoblog. com

Timp de citire: 2 minute

Volvo a înregistrat un patent pentru un sistem care permite volanului să se gliseze dintr-o parte în alta a interiorului. Mașina echipată cu un astfel de sistem are două rânduri de pedale, montate în stânga și dreapta.

Inginerii constructorilor auto gândesc frecvent diverse soluții mai mult sau mai puțin utile, care sunt înregistrate la oficiile de patente fără să fie produse vreodată în versiune de serie.

Una dintre aceste soluții a fost înregistrată recent de Volvo, care propune un volan inedit cu posibilitatea de a fi glisat dintr-o parte în alta a interiorului, conform Autoblog.

Constructorul suedez susține în documentul oficial al patentului că sistemul este “un vehicul care are mai multe poziții de condus” datorită unui volan montat pe o șină care permite mutarea acestuia din stânga spre dreapta. Interesant este că Volvo a publicat inclusiv o imagine în care volanul este pe centru.

Teoretic, pentru europeni și americani, un astfel de sistem ar putea fi util pentru persoanele care călătoresc frecvent în țări în care se conduce cu volanul pe dreapta, precum Marea Britanie.

Totuși, Volvo susține că un astfel de sistem ar fi util mai degrabă pentru mașinile autonome. Astfel, în cazul unui blocaj în trafic, șoferul ar muta pur și simplu volanul în dreapta pentru a avea mai mult confort în timp ce mașina se conduce singură. O astfel de implementare este mai accesibilă decât cea “tradițională” de a integra volanul în planșa de bord în astfel de situații. Pentru ca un volan deplasabil să poată fi utilizat, Volvo menționează că mașina ar fi echipată cu două seturi de pedale, în stânga și dreapta, și că setul corespunzător s-ar activa automat pe baza unor senzori care detectează unde este volanul.

Întreaga tehnologie este pusă în practică prin utilizarea unor componente drive-by-wire, o tehnologie care înlocuiește sistemele mecanice convenționale cu sisteme electronice.

scroll to top