Închide

Nu e glumă! Grecii pot da lecții despre folosirea inteligenței artificiale în pandemie

Avatar
Grecia Coronavirus 1024x768 00cf2b8127

Foto: realitatea.net

Timp de citire: 4 minute

Doi experți în știința datelor au ajutat Atena să croiască un sistem inteligent de testare COVID, cu scopul de a deschide granițele în siguranță și de a resuscita, fie și parțial, industria turistică în vara pandemică a anullui 2020. Sistemul a avut succes și ar putea fi aplicat și de autoritățile locale, de școli sau de companiile care vor să se întoarcă la activitatea normală, asigură cei doi cercetători într-un articol publicat de revista Entrepreneur.  

Pe măsură ce devine clar că simpla campanie de vaccinare nu va stopa pandemia foarte curând, Inteligența Artificială ar putea ajuta autoritățile să pună la punct un sistem de testare cât mai eficient, pentru a reduce răspândirea virusului, scriu Kimon Drakopoulos și Vishal Gupta, experți în știința datelor la USC Marshall School of Business. Un astfel de sistem a fost folosit deja în vara anului trecut în Grecia.

În cazul Greciei, care abia a trecut printr-o criză financiară devastatoare, deschiderea granițelor pentru turiști a fost o măsură aproape necesară. Potrivit datelor statistice aferente anului 2018, turismul contribuie în mod direct cu 11,7% la PIB-ul Greciei, potrivit Libertatea care citează Greekreporter.com. Contribuția directă și indirectă a turismului se ridică însă la peste 25% din PIB.

Dornice să primească turiști, autoritățile erau obligate să aibă grijă, pentru a nu declanșa o creștere bruscă a numărului de cazuri de infectare. În același timp însă, testarea tuturor turiștilor sosiți la frontieră și în aeroporturi era o misiune imposibilă. Cei doi experți în știința datelor au creat, prin urmare, un sistem de Inteligență Artificială, numit Eva, care a avut rolul de a administra cât mai eficient fluxul de vizitatori.

Cine este Eva ce face ea?

Folosind un sistem de învățare automată, Eva a selectat turiștii care trebuie testați la sosirea în țară.  Concret, fiecare turist sosit în țară a fost nevoit să ofere o serie de informații demografice și să detalieze țările în care a călătorit recent. Folosind un sistem de învățare automată, Eva a selectat turiștii care trebuie testați la sosirea în țară. Turiștii testați urmau să se carantineze, așteptând rezultatele testelor. Cei care aveau un rezultat pozitiv, intrau în izolare. Cei care primeau rezultat negativ erau liberi să își continue călătoria.

Eva a detectat creșterea de cazuri din Spania, înainte ca aceasta să fie confirmată de Madrid/â. Sistemul a avut rezultate bune. A permis țării să își deschidă granițele pentru turiști, în vreme ce a redus riscul importului de cazuri de infectare. Foarte important, spun cei doi cercetători, Eva a folosit foarte eficient resursele, pentru a detecta cazurile de infectare printre turiști. Testarea aleatorie ar necesita de două ori mai multe teste decât a folosit Eva pentru a depista același număr de cazuri de infectare.

În toiul verii, autoritățile ar fi trebuit să efectueze în jur de 14.400 de teste pe zi la graniță – adică aproape de capacitatea totală de testare a întregii țări. Eva a folosit doar 8.000 de teste pentru a detecta același număr de cazuri, oferind autorităților posibilitatea de a utiliza restul capacității de testare pentru a depista focarele din țară.

Eva a mai oferit informații autorităților pentru a-și actualiza constant restricțiile de călătorie. Deoarece testa oamenii înainte ca aceștia să devină simptomatici, sistemul a putut estima prevalența cazurilor din alte țări, înainte ca aceasta să fie calculată de țările respective. Spre exemplu, spun cei doi experți, sistemul a fost capabil să detecteze o creștere a numărului de cazuri din țări precum Malta sau Spania cu zece zile înainte ca aceasta să fie confirmată de numărătoarea oficială a autorităților din La Valletta și Madrid.

Grecia a folosit aceste date pentru a decide când să interzică accesul vizitatorilor din anumite țări sau când să solicite dovada unui test PCR negativ, făcut înainte de sosirea la graniță. În cele din urmă, Eva a ajutat Grecia să își deschidă granițele vara fără o creștere majoră a cazurilor.

Multe state europene au adoptat o strategie mai puțin precisă decât a Greciei în deschiderea granițelor, permițând accesul vizitatorilor din anumite țări considerate sigure și interzicând intrarea vizitatorilor din țările cu o epidemie puternică, fără să ceară însă teste la sosire. Iar alte țări, precum Noua Zeelandă, Canada sau statul american Hawaii, au decis să rămână aproape complet închise, lovind puternic industria turistică.

Model pentru universități și instituții, lecție pentru autorități

Cei doi cercetători susțin că dincolo de turism, un sistem de IA precum Eva ar putea ajuta autoritățile locale, școlile și companiile, care dispun de resurse limitate, să își administreze mai bine politica de testare și de restricții COVID.

„Dacă o universitate poate testa, spre exemplu, doar 1.000 de oameni pe săptămână, pe cine ar trebui să testeze? Un sistem inteligent precum Eva este mult mai eficient decât testarea aleatorie și poate detecta comportamentele aflate la risc”, scriu Kimon Drakopoulos și Vishal Gupta.

În cazul Eva, susțin cei doi cercetători, sistemul respectă Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) din UE.

Concluzia? Aceasta este prima pandemie în care umanitatea a putut folosi Inteligența Artificială. Sisteme precum Eva, spun cei doi cercetători, sunt mai eficiente și mai puțin consumatoare de resurse decât campaniile de testare aleatorie.

„Folosite cu înțelepciune, ele pot oferi o cale de mijloc, pentru a susține deschiderea economiei în siguranță, cu scopul de a permite întoarcerea la normalitate”, conchid cei doi experți în știința datelor.

scroll to top