Închide

Wood Mackenzie: Europa ar putea îngheța de tot în toiul iernii viitoare, fără gazele din Nord Stream

Avatar
Restaurant utility meters.

Fotografie de Doris Morgan pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

O analiză estimativă a companiei internaționale de consultanță Wood Mackenzie lansează un avertisment sever la adresa Europei: continentul riscă să rămână cu totul fără rezerve de gaze naturale tocmai în momentul maxim al cererii, în toiul iernii viitoare, în cazul în care livrările Rusiei prin gazoductul Nord Stream ar fi sistate complet.

Scenariul extrem în care Nord Stream, prin care Germania primește gaze rusești pe sub Marea Baltică, ar fi închisă total ar însemna că Europa nu va reuși să ajungă la nivelurile de stocare planificate, potrivit reglementărilor impuse de Comisia Europeană, până la începutul sezonului de iarnă. Într-un asemenea scenariu, Europa și-ar putea epuiza complet stocurile până în ianuarie 2023, a declarat Massimo Di Odoardo, vicepreședinte al companiei, specializat pe piața de gaze naturale, citat de Bloomberg.

”Chiar și luând în considerare unele măsuri complementare, o anumită raționalizare a cererii ar putea deveni inevitabilă”, a avertizat Di Odoardo.

În ultimele două zile, Gazprom a tulburat suplimentar piețele energetice și a alimentat o nouă creștere a prețurilor la gazele naturale, după ce gigantul rus și-a redus livrările către clienții din Italia, Germania, Franța și Austria. Rușii au explicat că au fost nevoiți să reducă tranzitul prin Nord Stream din cauza problemelor legate de reparațiile la turbinele produse de germanii de la Siemens. Partea germană a contestat explicațiile primite de la Gazprom, spunând că reducerile de livrări sunt ”motivate politic” și că vizează tocmai perturbarea piețelor de profil.

Dacă scăderea livrărilor de gaze rusești va persista mai mult timp, acest fapt ar putea încurca mult campania de reumplere pe timpul verii a depozitelor de gaze, tocmai într-o perioadă în care stocurile începeau să se refacă, piața primind semnale optimiste care indicau că UE va reuși să își atingă obiectivele nivelului minim de umplere a depozitelor de 80%, înainte de 1 noiembrie.

Oprirea completă a fluxurilor de gaze prin Nord Stream ar face ca Europa să își poată umple depozitele de gaze abia în proporție de 59% până la 1 noiembrie, potrivit estimărilor celor de la Wood Mackenzie. Pentru utilizarea Nord Stream la doar 40% din capacitatea sa, atunci nivelurile de stocare ar putea ajunge la 67% până la începutul lui noiembrie, iar riscul de epuizare a stocurilor ar fi amânat spre sfârșitul iernii, a mai spus Di Odoardo.

În situația desfășurării livrărilor în condiții operaționale normale, este posibil ca planul UE să fie îndeplinit, iar depozitele să poată fi umplute în proporție de 80% până la 1 noiembrie, chiar și pe fondul unor întreruperi prelungite la terminalul de lichefiere a gazelor de la Freeport, din Statele Unite, care fac ca nici livrările de gaze lichefiate din surse americane să nu se poată desfășura în condiții optime.

Gas Storage Ue 17iun2022
Nivelurile de umplere a depozitelor de gaze din UE. Linia portocalie reprezintă situația curentă din 2022. Sursa foto: Gas Infrastructure Europe, via Bloomberg.

Gazele naturale lichefiate (GNL) au jucat un rol crucial în aprovizionarea Europei la începutul acestui an, continentul importând volume record, în special din SUA.

”Afluxul de GNL desfășurat până acum, determinat în principal de creșterea cantităților din SUA, rămâne o pârghie esențială în compensarea nivelurilor reduse de gaze din Rusia și a indus o revenire aproape completă la niveluri istorice de stocare a gazelor, pe măsură ce intrăm în sezonul vară”, apreciază Patricio Alvarez, analist pe teme energetice la Bloomberg Intelligence.

Creșterea cantităților de GNL ajunse în Europa evidențiază, de asemenea, capacitatea limitată de import a acestui tip de combustibil în Europa, din cauza insuficienței interconexiunilor disponibile.

Potrivit lui Massimo Di Odoardo, în scenariul cel mai pesimist, ”ar fi importat din ce în ce mai mult GNL, dar acest lucru va fi limitat de capacitatea de regazificare, care este deja aproape de nivelurile maxime”.

Prin urmare, mai spune consultantul de la Wood Mackenzie, o atare situație va deschide posibilitatea instituirii unei raționalizări a cererii, ”într-o formă sau alta”.

scroll to top