Închide

Avioanele, banii și ardelenii | Aeroport nou în Ținutul Secuiesc, curse regulate spre Budapesta – de anul viitor

Avatar
Nn Remete Airport 23jul17 11

Sursa foto: Szász Ádorján / Székelyhon.

Timp de citire: 5 minute

Luni, puțin după ora 16:00, a aterizat primul avion pe noul aeroport din comuna harghiteană Remetea, venind de la Budapesta. După aproximativ o oră și jumătate de la decolare, pasagerii aeronavei Embraer 120ER, care poate transporta 30 de persoane, au ajuns pe pista noului aeroport, construit de antreprenorul local Attila Balázs, patron al companiei Bayer Construct, anunță portalul local de știri Székelyhon.

Attila Balázs a declarat că își propune ca, începând de anul viitor, să poată fi operate curse comerciale regulate pe ruta Remetea-Budapesta.

Aeroportul de la Remetea va avea indicativul LRHR.

Deocamdată, în absența unui punct vamal pe noul aeroport, zborurile de la Budapesta trebuie să facă o escală la Cluj-Napoca, Târgu Mureș sau Arad, pentru a putea fi efectuate formalitățile vamale. Așa s-a întâmplat și în cazul zborului inaugural, care a aterizat mai întâi la Cluj-Napoca, motiv pentru care zborul a durat, în total, o oră și jumătate. După momentul intrării României în spațiul Schengen de liberă circulație în UE, aceste formalități nu vor mai fi necesare.

Acest zbor a fost operat de compania Aeroexpress, care efectuează zboruri regulate între Cluj-Napoca și Budapesta.

Avionul, care purta steagul Ungariei pe coadă, a fost condus de pilotul Zoltán Ármai, care s-a declarat extrem de emoționat, pentru că se întâmplă foarte rar în viața unui pilot să ajungă primul pe pista unui aeroport, cu manșa avionului pe care în pilotează.

Două zboruri regulate zilnice, începând din 2024

Dániel Tóth Somogyi, vicepreședintele companiei aeriene Aeroexpress, a declarat că se lucrează de mulți ani la crearea unei legături noi de transport între Ungaria și Transilvania, legătură care acum este dificilă, cu mașina sau cu trenul. Problema poate fi rezolvată mai eficient pe calea aerului, spune el, după modelul finlandez, țară care și-a dezvoltat infrastructura aeroportuară în așa fel încât sunt zone izolate și greu accesibile pe cale terestră unde se poate ajunge cu avionul.

”De anul viitor, plănuiesc să poată începe activitatea cu două zboruri zilnice între Remetea și Budapesta. Unul va fi folosit pentru transportul angajaților companiilor care au afaceri în cele două țări, iar al doilea o să asigure trafic de pasageri deschis și accesibil oricui”, a declarat Attila Balázs.

Antreprenorul harghitean spune că nevoia unui aeroport în zonă i-a venit în minte din experiențele personale. Întrucât companiile sale au proiecte pe care le derulează în Ungaria, era nevoie să facă drumuri anuale de câteva sute de mii de kilometri pe șosea între Budapesta, București și Harghita, făcând naveta între proiectele din cele două țări.

”Dacă va fi să fie planificate investiții serioase în Ținutul Secuiesc, dacă vrem să dezvoltăm regiunea, atunci accesibilitatea zonei este esențială. Avem investiții pe scară largă în agricultură și turism”, mai spune Balázs.

În apropierea aeroportului, se construiește și un hotel. Constructorul mai spune că dezvoltarea infrastructurii de transport și turism va însemna deschiderea de oportunități suplimentare, nevoia de locuri de divertisment și alte servicii, ceea ce va oferi venituri și mijloace de trai multor mici antreprenori și familiilor lor.

”Mai sunt de făcut la aeroport, acum urmează construcția hangarelor și a unei săli de așteptare care să deservească traficul de pasageri, dar la anul aeroportul va fi pregătit să gestioneze un trafic anual de 15.000 de pasageri, conform planurilor noastre. Pe lângă zborul Remetea–Budapesta, desigur că și alte destinații vor putea fi operate de aici”, mai spune Attila Balázs.

Multe planuri, prima punere în practică

Aeroportul de la Remetea nu este primul care a fost planificat în județul Harghita, ci doar primul care a și luat naștere cu adevărat.

Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita, vorbea încă din urmă cu mai mulți ani despre planurile de a construi un aeroport la Ciceu, în apropiere de Miercurea Ciuc, iar prin 2015, Jenő Szász, fondatorul Partidului Civic Maghiar, își exprima visul de a avea un aeroport internațional lângă Odorheiul Secuiesc, pe platoul Cekend.

Cine este Attila Balázs?

În spatele poveștii de succes a noului aeroport se află un om de afaceri originar chiar din Remetea, dar care trăiește în Ungaria, intrat în topul celor mai bogați maghiari în 2021, pe locul 57.

Attila Balázs, proprietarul grupului de firme de construcții Bayer Construct, a cărui avere a fost estimată la 27 de miliarde de forinți (cca. 72 de milioane de euro), este unul dintre oamenii de afaceri preferați ai guvernului maghiar condus de Viktor Orbán, notează portalul maghiar Telex.

Nn Remete Airport 23jul17 3
Attila Balázs. Sursa foto: Szász Ádorján / Székelyhon.

Relația sa cu guvernul Fidesz din Ungaria nu este un secret, cu atât mai mult cu cât este de notorietate relația de prietenie pe care o întreține cu István Tiborcz, ginerele premierului Orbán, soț al fiicei acestuia, Ráhel Orbán.

Bayer Construct este una dintre companiile de construcții care a derulat proiecte majore de investiții ale statului maghiar de ani de zile, deși niciodată în urma câștigării unor proceduri transparente de achiziții publice, ci ca subcontractant al companiilor câștigătoare. Printre proiectele la construcția cărora a participat compania harghiteană se numără construcția Arenei Puskás și a Stadionului MTK din Budapesta, precum și cea a Campusului Ludovika, operat de Universitatea Națională de Administrație Publică din Ungaria (Nemzeti Közszolgálati Egyetem).

Companiile care aparțin grupului de companii din Harghita o duc bine și în ceea ce privește subvențiile de stat nerambursabile. În ultimii ani, câteva miliarde de forinți din bani publici au fost vărsate către conturile companiilor deținute de Attila Balázs, mai notează Telex.

O anchetă realizată în 2020 în comun de publicațiile Átlátszó Erdély și Magyar Hang a arătat că printre beneficiarii Fundației Pro Economica, înființată în Transilvania și finanțată cu 100 de miliarde de forinți din bani publici maghiari, se numără numără și companii legate de Attila Balázs și de Bayer Construct. Acestea au primit 4,5 miliarde de forinți dintr-un program de sprijin de 8,7 miliarde de forinți, adică mai mult de jumătate din bugetul total, pentru înființarea unei fabrici de prelucrare a laptelui și fabricare a laptelui praf la Remetea.

Planurile, dezvăluite la acea dată de publicațiile citate, vizau și construcția unei fabrici de produse liofilizate, iar investițiile continuau cu construirea unui aeroport privat și a unui hotel.

Totuși, pentru a acoperi capacitatea de producție a fabricii de prelucrare a laptelui era nevoie de cât mai mult lapte ecologic certificat, indisponibil în tot județul Harghita, darămite în satul Remetea și în imediata apropiere a acestuia.

Situația era relativ similară și în cazul fabricii de produse liofilizate, care se baza pe prelucrarea fructelor de pădure, a ierburilor aromatice și a ciupercilor: nu există suficiente materii prime în pădurile din Ținutul Secuiesc. În cazul celor două investiții majore din Remetea, în valoare totală de aproape 28 de milioane de euro, este așadar discutabil dacă acestea se vor ridica într-adevăr la înălțimea așteptărilor investitorilor, mai apreciază autorii anchetei.

Numele lui Attila Balázs a mai fost asociat cu achiziționarea debarcaderului din stațiunea Balatonfüred, de pe malul lacului Balaton: firma deținută în comun de Lőrinc Mészáros, unul dintre cei mai bogați maghiari și prieten vechi al premierului Orbán, și de István Tiborcz, ginerele premierului – Appeninn Kft. – a cumpărat, împreună cu compania Bayer Construct SA a lui Attila Balázs, firma Solum-Invest, care opera debarcaderul. Balázs deține acum o participație de 24% din debarcader.

scroll to top