Închide

Emoji “buclucaș”, apărut la tastarea cuvântului Ierusalim pe iPhone. Reacția Apple

Avatar
jerusalem, worship, history

Fotografie de 696188 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Apple a lansat o actualizare parțială a software-ului său pentru iPhone care oprește sugerarea emoji-ului cu steagul palestinian atunci când utilizatorii tastează cuvântul “Ierusalim”.

Problema a stârnit controverse, criticii observând că numele altor orașe nu determină apariția emoji-urilor cu steaguri, arată BBC.

Atât Israelul, cât și palestinienii au pretenții concurente asupra orașului antic.

BBC A screen shot of the word Jerusalem typed into a message on an iPhone using the latest iOS showing the Palestinian flag suggestion beneath.
foto: BBC

 

Apple a declarat anterior pentru BBC că apariția steagului atunci când se tastează Ierusalim a fost involuntară.

Problema, potrivit Apple, a fost legată de un comportament neintenționat al unei funcții numite ‘predicție emoji’. iPhone-urile pot sugera diverse emoji-uri atunci când sunt tastate cuvinte în mesaje și alte aplicații.

Utilizatorii au observat că stegulețul a început să fie sugerat după ce compania a lansat iOS 17.4.1 – cea mai recentă versiune disponibilă publicului a software-ului pe care rulează dispozitivele sale mobile.

Critici precum prezentatoarea TV Rachel Riley au cerut companiei Apple să explice de ce a apărut steagul, mai ales în condițiile în care alte orașe nu produc emoji-uri cu steaguri atunci când sunt tastate.

“Afișarea unor standarde duble în ceea ce privește Israelul este o formă de antisemitism”, a scris ea pe rețelele de socializare.

Aparenta rezoluție a Apple se află în prezent doar în versiunea “developer beta” a iOS 17.5, lansată marți.

Programul Apple Developer Programme permite programatorilor care construiesc aplicații să se înscrie pentru versiuni timpurii ale software-ului – numite versiuni beta – pentru a putea testa aplicațiile pe care le construiesc pe acestea.

În noua actualizare nu este sugerat niciun emoji atunci când un utilizator tastează “Ierusalim”, în conformitate cu ceea ce se întâmplă cu alte orașe.

Nu este clar când va fi lansată actualizarea pe scară mai largă, fie ca o versiune beta publică, fie ca o actualizare finalizată pentru publicul larg.

Diviziuni profunde

Statutul Ierusalimului este una dintre cele mai spinoase dispute în conflictul dintre Israel și palestinieni.

Israelul consideră întregul Ierusalim drept capitala sa eternă și indivizibilă, în timp ce palestinienii revendică partea estică drept capitala viitorului lor stat.

scroll to top