Închide

Cât ar fi plătit șmecherii din LISTA CĂPUȘELOR dacă se aplica impozitul de 1% corporațiilor și pe rezultatele anului trecut?

Avatar
1% Procent Negru
Timp de citire: 4 minute
  • În primul episod al serialului nostru LISTA CĂPUȘELOR, am devoalat marile corporații cu activitate în România de peste 100 de milioane de euro în anul 2022, dar care au raportat pierderi, deci implicit PROFIT ZERO. Am continuat în episodul 2 cu ȘMECHERII din COMERȚ, apoi în episodul 3 cu PARAZIȚII din FARMA. Pregătim și episodul 4 cu cei din VÂNZĂRI AUTO care au gripat grav motorul bugetului de stat, raportând profituri ridicole.
  • Demersul nostru, care a debutat în urmă cu ceva mai bine de două săptămâni, a creat un val mediatic uriaș de indignare, fapt care a dus la adoptarea deciziei în coaliție de a impozita marile corporații cu 16% pe profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri.
  • Cu alte cuvinte, AM REUȘIT. Nu ceream decât ECHITATE în mediul de afaceri, adică între mici antreprenori, IMM-uri, microîntreprinderi, pe de-o parte, și marile corporații, pe de altă parte. 

Așadar am luat din nou la mână toate datele strânse cu grijă de jurnaliștii noștri – rezultatele financiare ale acestor companii în exercițiul financiar 2022. Am aplicat apoi acest impozit minim de 1% pe cifra de afaceri a marilor căpușe ale bugetului de stat, adică DOAR celor care au raportat PROFIT ZERO. Nu am adăugat în calculul inițial și plătitorii de impozit infim, de ochii lumii, menționați pe larg în episodul 2 ȘMECHERII din COMERȚ și episodul 3 – PARAZIȚII din FARMA.

Țineți-vă de cap!

Primul episod din LISTA CĂPUȘELOR dezvăluia numele și cifrele de afaceri uriașe realizate de 53 de companii-gigant, cu venituri în 2022 de peste 100 de milioane de euro fiecare. Unele precum indignații de la E.ON Energie România, au realizat afaceri aici de nu mai puțin de 13,7 miliarde de lei, adică 2,8 miliarde euro. Doar lor aplicându-le acest impozit de 1% ar fi rezultat o obligație de plată la buget de circa 28 milioane de euro. De la o singură companie!

Am mers mai departe cu demersul nostru și am calculat ce s-ar fi întâmplat dacă aceste companii ar fi fost impozitate cu 1% ÎNAINTE DE demersul echipei jurnalistice AFACERI.news? Am creat uriașul val mediatic căruia niciun politician la putere nu i-ar fi putut sta în cale, fapt ce a dus, fără drept de contestare, la apariția acestui impozit NECESAR și ECHITABIL.

Prin urumare, la o cifră de afaceri totală de 119.038.575.114 RON (să nu vă pierdeți în cifre vă traducem nou: puțin peste 119 miliarde de lei), aceste 53 de căpușe ar fi avut de plată, aplicând procentul de 1%, un impozit pe cifra de afaceri de 1,19 miliarde de lei, adică peste 238 de milioane de euro.

Ați citit bine: 238 de milioane de euro DOAR de la cele 53 de companii care au raportat PROFIT ZERO din totalul de 484 de companii cu cifre de afaceri de peste 100 de milioane de euro (de notat că marea majoritate a acestora au raportat sume infime drept profituri, așa cum am detaliat în episodul 2 ȘMECHERII din COMERȚ și episodul 3 PARAZIȚII din FARMA). 

Dacă adăugăm la calculul nostru și impozitul pe cifra de afaceri aferent “căpușelor fără pedigree”, cele care au raportat profituri, dar mai mici de 1% din cifra de afaceri, chiar și scâzând impozitul plătit de acestea, ajungem la aiuritoarea sumă de 4,3 miliarde de lei. Adică 860 de milioane de euro, o gură de oxigen bugetară care nu a venit…

Dar să ne oprim momentan doar la “căpușele cu pedigree”: corporațiile care nu au raportat DELOC profit. 238 de milioane de euro ar fi putut încasa statul cu o lege a căpușelor care putea fi inițiată încă de anul trecut, dinainte de demersul nostru.

Ce s-ar fi putut face cu acești bani?

Cu siguranță multe. Dar alegeți Dvs. oricare din investițiile posibile de mai jos. Am realizat o sinteză rapidă, fără a prioritiza vreun domeniu anume. Nevoile țării sunt atât de mari încât nici noi nu putem ști ce e mai important. Ne-am permis, totuși, să mizăm pe educație, sănătate și infrastructură de orice fel:

  • circa 25 de școli premium de la A la Z, echipate, dotate, utilate, cu sală de sport, bazin de înot, cantină, centru multimedia.
  • un spital regional ultramodern, cu toate dotările vremurilor.
  • 6 spitale de talia celui de Oncologie și Radioterapie Pediatrică, creat de inimoasa echipă de la “Dăruiește Viață!”
  • între 40 și 100 de kilometri de autostradă sau drum expres; să spunem “doar” 40 de km de autostradă, la un standard de cost de 6,34 milioane de euro/kilometru de autostradă cu 4 benzi.
  • 6 stadioane tip Giulești (cost realizare: 39 de milioane de euro) sau 3 baze sportive multifuncționale precum viitorul stadion Farul Constanța, estimat la 80 de milioane de euro, cu centru de recuperare, bază de tenis, facilități sportive multiple.
  • suma necesară anual ca toți profesorii debutanți să ajungă la salariul mediu pe economie
  • acoperirea integrală a bugetului Ministerului Culturii pe 1 an de zile
  • acoperirea integrală a bugetului Ministerului Sporturilor (actuala Agenție Națională pentru Sport) pe 2 ani de zile
  • Și ca să vă enervați și mai tare, suma de 238 de milioane de euro adunată de la cele 53 de companii-căpușă nu ar ajunge pentru plata anuală a celor 10.000 de pensionari speciali – ar fi nevoie de 1,5 miliarde de lei, adică circa 300 de milioane de euro, pentru a plăti toate  pensii speciale…

Vă lăsăm pe Dvs. să trageți concluziile și încheiem optimist.

Am pus umărul DECISIV la adoptarea LEGII CĂPUȘELOR. Le mulțumim tuturor colegilor din presa scrisă, online, televiziuni, radiouri, dar și influencerilor din social media și chiar politicienilor care au preluat mesajul nostru, au rostogolit micul bulgăre creat EXCLUSIV de echipa AFACERI.news până a devenit uriaș și nu a mai putut fi ignorat de coaliția de guvernământ.

Acum e rândul celor ce ne conduc să adune cu chibzuință acești bani la buget și să realizeze investițiile necesare țării. Pentru ca noi, cei rămași aici, să avem un trai mai bun și pentru ca migrația teribilă din România să se oprească definitiv. Ba chiar să devină una cu sens invers: românii noștri să revină acasă din prea lunga pribegie, așa cum majoritatea își doresc.

***

EXCLUSIV Episodul 1: Acestea sunt CĂPUȘELE României: multinaționale cu cifre de afaceri mai mari de 100 de milioane de euro, profit ZERO în România! Iar IMM-urile sunt hăituite

 

EXCLUSIV Episodul 2: ȘMECHERII din COMERȚ. Cifre de afaceri gigantice și profit ridicol. LISTA CĂPUȘELOR bugetului de stat continuă

 

EXCLUSIV | Episodul 3 #LISTACĂPUȘELOR: Cum îmbolnăvesc bugetul de stat PARAZIȚII din FARMA

scroll to top