Închide

CE a adoptat o propunere de revizuire a indicațiilor geografice pentru băuturi și alimente

Avatar
parmigiano reggiano, cheese, italy

Fotografie de zalazaksunca pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Cea mai recentă revizuire a politicii UE privind indicațiile geografice (IG) a fost marcată ca „o evoluție” fără modificări substanțiale, dar totuși a zdruncinat producătorii de alimente și unele state membre, care ar fi dorit să păstreze status quo-ul cadrului, potrivit Euractiv.

Comisia Europeană a adoptat joi (31 martie) o propunere mult așteptată de revizuire a cadrului IG pentru băuturile alcoolice și produsele agricole.

Eticheta cu indicații geografice este concepută pentru a proteja denumirile anumitor produse care își folosesc caracteristicile unice legate de originea lor geografică și de know-how-ul încorporat în regiune, cum ar fi șampania sau parmezanul.

De exemplu, numai carnea uscată produsă pe dealurile din jurul Parmei poate purta în mod legitim numele de Prosciutto di Parma. În același sens, șampania poate fi făcută numai din struguri cultivați în regiunea omonimă franceză.

Indicațiile geografice sunt considerate o poveste de succes în UE, deoarece reprezintă o valoare a vânzărilor de 74,76 miliarde EUR și 15,5% din totalul exporturilor agroalimentare ale UE, potrivit unui studiu recent al Comisiei.

Prin urmare, revizuirea cadrului urmărește „să consolideze sistemul și să îmbunătățească acele elemente, care credem că pot fi îmbunătățite”, a declarat Michael Niejahr, director general adjunct interimar la serviciul agricol al Comisiei DG AGRI, în timp ce a prezentat propunerea în Parlamentul European.

„Nu este o revoluție, aceasta este o evoluție”, a adăugat el, subliniind intenția executivului UE de a menține structura fundamentală a unui sistem care și-a dovedit succesul în ultimele decenii.

O mare parte din rezistența la schimbare vine din partea grupurilor de producători de indicații geografice și a statelor membre care cred că cadrul actual este bun așa cum este.

De exemplu, delegația spaniolă din Consiliul Agrifish al UE conduce deja un grup informal de alte 15 state membre numit „Prieteni ai indicațiilor geografice”, cerând să mențină status quo-ul și să nu aplice noile cerințe de durabilitate pentru indicațiile geografice propuse de Comisie.

Aceștia se referă la o secțiune din propunere care încurajează producătorii să includă angajamente durabile în specificațiile produselor, în conformitate cu politica emblematică a UE în materie de alimente durabile, strategia Farm to Fork.

Alte aspecte abordate de propunere sunt o mai bună protecție a indicațiilor geografice pe internet, în special atunci când vine vorba de vânzările online, și unele aspecte de simplificare, cum ar fi crearea unui set unic de proceduri pentru înregistrarea unei noi denumiri de indicații geografice.

„Sistemul nu numai că are foarte mult succes, ci și funcționează destul de bine”, a recunoscut Niejhar. „Dar a spune „destul de bine” nu înseamnă că nu îl putem îmbunătăți”, a adăugat el.

Una dintre cele mai mari modificări introduse de Comisie este conceptul de „grupuri de producători recunoscute”, care, odată desemnate, se așteaptă să preia responsabilitatea pentru creșterea rolului lor în aplicarea și gestionarea generală a GIS.

Potrivit executivului UE, aceasta este o modalitate de a împuternici cu adevărat beneficiarii sistemului, de exemplu, acordându-le acces la autoritățile de combatere a contrafacerii și vamale din toate statele membre.

Întărirea grupurilor de producători este un pas în direcția bună, potrivit asociației fermierilor UE COPA-COGECA. Cu toate acestea, aceștia au subliniat că modul în care Comisia își propune să pună în aplicare aceste modificări ridică întrebări și preocupări serioase.

„Suntem îngrijorați de unele dintre articolele din propunerea dumneavoastră, care ar putea risca să slăbească rolul grupurilor de producători care sunt adevărații actori în dezvoltarea acestor produse de excelență și ar putea slăbi protecția”, a spus experimentatul europarlamentar socialist Paolo De Castro.

El a adăugat că propunerea încetinește, de asemenea, conceptul de „evocare” clarificat de Curtea de Justiție a UE (CEJ) într-o hotărâre de referință din 2019, care a acordat o protecție largă produselor cu indicații geografice.

În hotărâre, CEJ a considerat ilegală folosirea personajului literar Don Quijote de La Mancha pentru promovarea unei anumite brânzeturi, spunând că „evoca” aria geografică cu care este asociată brânza Manchego, care deține statutul DOP.

Însă cea mai mare cauză de îngrijorare este implicarea sporită a Oficiului de proprietate intelectuală al UE (EUIPO) în tratarea IG, DG AGRI a Comisiei externalizându-și unele dintre competențele în această chestiune.

EUIPIO lucrează deja împreună cu Comisia în această problemă din 2018, contribuind, de asemenea, la dezvoltarea GI view, o bază de date online gratuită care reunește toate registrele pentru indicațiile geografice.

„Raționamentul pentru acest tip de cooperare între Comisie și EUIPO este unul foarte practic: avem resurse umane limitate și avem un număr destul de mare de aplicații”, a explicat Niejahr de la DG AGRI.

Obiectivul Comisiei este de a oferi un temei juridic adecvat acestei cooperări informale cu EUIPO, care a luat contur de-a lungul anilor.

„Obiectivul nostru de politică este de a trata această aplicație cât mai repede posibil, astfel încât deținătorii efectivi ai IG să poată beneficia de protecție cât mai repede posibil”, a adăugat el.

Cu toate acestea, un nou transfer de competențe către EUIPO este descurajat de producători. Pentru COPA-COGECA, transferarea competențelor către o agenție specializată în drepturi de proprietate intelectuală și fără cunoștințele necesare despre specificul sectorului agricol pune în pericol întreaga politică.

O astfel de schimbare ar implica o slăbire substanțială a legăturii dintre indicațiile geografice și cadrul politicii de dezvoltare rurală, potrivit lui Bernard Farges, președintele Federației Europene a Vinurilor de Origine (EFOW).

„Permiteți-mi să fiu foarte clar: decizia finală pentru protecția IG va reveni DG AGRI și Colegiului Comisarilor, așa că nu există nicio intenție de a se îndepărta”, a subliniat Niejahr, adăugând că EUIPO ar trebui să efectueze doar munca pregătitoare.

Atât Parlamentul European, cât și miniștrii UE urmează să își adopte mandatele de negociere și să înceapă discuții interinstituționale pentru a modifica inițiativa Comisiei.

scroll to top