Cel mai mare producător de carne din Europa: carnea de vită va deveni un lux, precum șampania!
Jais Valeur, CEO-ul celui mai mare producător și procesator de produse din carne din Europa, compania daneză Danish Crown, a tras un semnal de alarmă cu privire la viitorul consumului de carne de vită la nivel mondial, acesta anticipând că vita va deveni în următorii ani un produs de lux, așa cum este acum șampania, din cauza impactului climatic major al procesului de producție a cărnii în sistemul zootehnic actual, potrivit unui interviu pe care l-a acordat publicației daneze Berlingske.
”Carnea de vită nu este și nici nu va fi tocmai prietenoasă cu clima. Producția de carne de vită va exista în continuare, dar carnea o să provină de la vacile de lapte, care pășunează ecologic și contribuie la păstrarea biodiversității. Nu mai durează mult până când carnea de vită provenită de la vitele crescute pentru carne va deveni un produs de lux pe care îl vom consuma atunci când o să vrem să ne răsfățăm”, a spus Valeur, într-un interviu acordat ziarului danez Berlingske.
Pentru amatorii de carne, Valeur are și vești mai bune: carnea de porc este o variantă ”ceva” mai ecologică. Calculele amprentei ecologice ale industriei cărnii de porc, citate de șeful companiei, arată că aceasta este apropiată valoric cu cea a industriei cărnii de pasăre.
Compania Danish Crown este unul dintre cei mai mari producători de carne de porc din Europa, fiind, totodată, și unul dintre liderii pieței europene pe segmentul cărnii de vită.
Companiile din industria cărnii sunt supuse unei presiuni politice enorme pentru a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră, 57% din toată cantitatea de emisii din industria alimentară provenind din fabricarea produselor de origine animală, potrivit unui studiu publicat luna trecută în revista Nature. Problema reducerii emisiilor de metan din fermele de animale reprezintă una dintre cele mai complicate provocări climatice pentru industria cărnii la nivel mondial.
Danemarca strânge lațul climatic în jurul industriei agro-alimentare
Valeur explică faptul că forța motrice a industriei cărnii o reprezintă, întâi de orice, consumatorii. Tot de aici vin și primele probleme: aceștia își reduc tot mai mult consumul de carne în favoarea hranei vegetale.
În Danemarca, începând de săptămâna trecută, presiunea politică a devenit și mai intensă decât înainte, după ce o largă majoritate din Parlamentul de la Copenhaga (Folketing) a adoptat un program legislativ privind tranziția verde în agricultură.
Acesta conține o serie de noi cerințe pentru industria agro-alimentară și stabilește un obiectiv obligatoriu pentru companiile din sector, potrivit căruia acestea trebuie să își reducă emisiile de CO2 cu cel puțin 55% până în 2030, cu ambiția de a ajunge până la o reducere de 65% în acest interval.
”Mi-a devenit clar că felul în care consumăm carnea și ne gândim la carne se va schimba radical în următorii ani. Constrângerile climatice devin un soi de «certificat de producător» în Danemarca. Dacă nu vom putea ajunge la obiectivele fixate, atunci societatea daneză și politicienii ne vor spune că va trebui să ne restrângem producția, în așa fel încât să mai producem doar ce se consumă în Danemarca, pentru a nu mai polua. În cazul ăsta, afacerea noastră va scădea, în consecință”, mai spune Jais Valeur.
Danish Crown vs. Greenpeace. Cărnuri vs. verdețuri
Organizația Greenpeace, unul dintre cei mai acerbi critici ai agriculturii daneze ca poluator masiv, a salutat declarațiile șefului celei mai mari companii din industria agro-alimentară daneză, prin care recunoaște ce provocare climatică majoră este creșterea vitelor pentru carne.
”Este uimitor că Jais Valeur compară în felul ăsta carnea de vită cu șampania. Și trebuie să spun că sunt total de acord. Pe de altă parte, cred că și carnea de porc ar trebui să fie la fel, un produs de lux precum șampania. Carnea de porc dăunează extrem de mult climatului, în primul rând prin faptul că producția de furaje pentru creșterea porcilor ocupă o suprafață foarte mare de teren și necesită un consum enorm de apă. Porcii se hrănesc cam cu ce se hrănesc și oamenii. Și atunci, de ce nu ne-am hrăni și noi exact cu aceleași alimente, direct? Risipim o groază de energie și de resurse pe creșterea porcilor, transformând proteinele vegetale în unele animale. Și atât”, spune Kristine Clement, manager de campanii la Greenpeace, în domeniul industriei alimentare și a silviculturii.
Cu mult mai bine a primit reprezentanta Greenpeace știrea potrivit căreia Danish Crown și-a arătat interesul pentru piața alternativelor vegetale la carne, ba mai mult, intenționează să devină lider al pieței daneze și pe acest segment.
Jais Valeur vs. The Beatles
Cât de mult se va aventura compania pe acest nou teren de joacă al industriei alimentare, va depinde de cât de mult va crește în continuare cererea din partea consumatorilor.
Jais Valeur recunoaște că, cel puțin la început, el și colegii lui din conducerea Danish Crown au subestimat interesul și apetitul oamenilor pentru consumul acestor produse.
”Când am preluat mandatul în urmă cu cinci ani, lumea mă întreba despre tot felul de lucruri în legătură cu Danish Crown și planurile mele cu compania. La un moment dat, am fost întrebați de unii consultanți despre alimentele pe bază de plante și lupta împotriva schimbărilor climatice, dar la vremea respectivă nu ne gândeam că tema asta ar trebui să fie o mare prioritate. A fost un soi de… a fost momentul meu de tip «Beatles». Pentru că a fost ca și cum te-ai fi apucat să-i combați pe cei de la Beatles la vremea când apăruseră și deja erau celebri. Acum, cinci ani mai târziu, aș vrea să recunosc că am greșit”, adaugă el.