Închide

Cine sunt oligarhii cărora Carabinieri le-au confiscat iahturi și proprietăți de milioane?

Avatar
Iahturi Politia Italiana

Foto: https://dailynationtoday.com/

Timp de citire: 2 minute

Poliția italiană a confiscat vile și iahturi în valoare de 143 de milioane de euro (156 de milioane de dolari) de la cinci ruși de rang înalt care au fost trecuți pe liste de sancțiuni în urma atacului de la Moscova asupra Ucrainei, a anunțat sâmbătă guvernul, citat de portalul elvețian SWI. Proprietățile de lux au fost sechestrate în unele dintre cele mai prestigioase locuri turistice și de petrecere a timpului liber din Italia – insula Sardinia, lângă Lacul Como și în Toscana – în timp ce două superyacht-uri au fost obligate să acosteze în porturile din nord.

Operațiunile poliției au făcut parte dintr-un demers coordonat al statelor occidentale de a penaliza rușii bogați și de a încerca să-l forțeze pe președintele Vladimir Putin să-și retragă trupele din Ucraina.

Omul de afaceri miliardar Alisher Usmanov s-a trezit cu un  sechestru pe insula mediteraneană Sardinia pentru o vilă în valoare de 17 milioane de euro, în timp ce lui Oleg Savchenko, membru al Parlamentului rus, i-a fost luată casa de secol al XVII-lea, lângă orașul toscan Lucca, în valoare de aproximativ 3 milioane de euro. 

În plus, un număr nedezvăluit de proprietăți evaluate la 8 milioane de euro au fost confiscate în Como de la prezentatorul televiziunii de stat ruse Vladimir Soloviev, care s-ar fi plâns la televiziunea rusă când a aflat luna trecută că riscă să-și piardă vilele italiene.

„Dar ne-ați spus că Europa are drepturi de proprietate sacre!”, scrie The Daily Beast.

Oligarhii ruși au cumpărat numeroase vile în decoruri italiene alese în ultimii 20 de ani și surse italiene spun că se așteaptă să fie confiscate mai multe bunuri în zilele următoare.

Ce proprietăți de lux au miliardarii ruși în Italia?

Magnatul metalelor și telecomunicațiilor, născut în Uzbekistan, Usmanov este bine cunoscut în Italia pentru că deține mai multe proprietăți în Sardinia, în timp ce presa italiană spune că Alexei Mordashov deținea o vilă în valoare de aproximativ 66 de milioane de euro (72 de milioane de dolari) pe aceeași insulă. Luând în considerare bunurile întregii sale familii, revista Forbes estimează că Mordashov avea o avere netă estimată la 29,1 miliarde de dolari înainte de aplicarea sancțiunilor.

Alexei Alexandrovich Mordashov (foto medalion lângă Putin) este un om de afaceri miliardar rus, acționar principal și președintele Severstal, cea mai mare companie siderurgică și minieră din Rusia.

Mirko Idili, coordonator al sindicatului CISL din Sardinia, a avertizat că sancțiunile și prezența redusă a rușilor bogați din această vară ar putea afecta negativ economia insulei și ar putea pune în pericol peste 1.000 de locuri de muncă.

Băncile italiene au fost instruite vineri de divizia de informații financiare a Băncii Italiei să-i informeze de urgență cu privire la toate măsurile luate pentru înghețarea activelor persoanelor și entităților plasate pe lista sancțiunilor UE.

O serie de întâlniri dintre înalți oficiali italieni și ruși au avut loc cu mai puțin de o săptămână înaintea invadării Ucrainei de către Rusia, pe agenda discuțiilor purtate fiind potențiale investiții în valoare de sute de milioane de euro, potrivit unor surse familiarizate cu discuțiile. Aceasta poate constitui o explicație validă a faptului că Italia a fost una dintre țările UE care s-a opus, până în ultimul moment, decuplării Rusiei de la sistemul internațional de plăți SWIFT.

scroll to top