Închide

Cum poți naviga printre restricțiile europene dacă vrei un concediu în UK, Spania sau Italia?

Avatar
airport, transport, woman

Fotografie de JESHOOTS-com pe Pixabay

Timp de citire: 8 minute

Europa reduce încet restricțiile de la frontieră stabilite pentru a opri răspândirea Covid-19, oferind șansa turiștilor și celor care caută plajele însorite de a-și face în cele din urmă planuri pentru o călătorie în Grecia, Spania sau Italia, scrie Bloomberg.

Săptămâna trecută, Marea Britanie a anulat interzicerea călătoriilor internaționale de agrement, instalând în același timp un sistem „semafor”, care evidențiază costurile și problemele unei călătorii în funcție de risc. Deocamdată, Portugalia se află singură printre țările majore care sunt atât în scenariul verde, cât și dispuse să primească cetățeni britanici.

Și Uniunea Europeană avansează cu un plan care să faciliteze călătoriile libere în interiorul blocului pentru cei care au fost vaccinați, recuperați sau cu rezultate negative la testele pentru coronavirus. Planul ar putea intra în vigoare în maximum două săptămâni. Toate țările UE vor trebui să accepte certificate, care vor fi accesibile cu ajutorul unei aplicații, dar care pot fi și tipărite, începând cu 1 iulie.

Sosirile din țări din afara UE, precum SUA, vor fi în curând binevenite oriunde în bloc, dacă persoanele au fost complet vaccinate de cel puțin 14 zile cu orice vaccin aprobat de autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE sau de Organizația Mondială a Sănătății. Unele țări precum Grecia, Cipru și Italia au deschis deja ușa celor care au fost vaccinați, sunt testați negativ sau au o combinație între ele, inclusiv din afara Europei.

Probabil se vor face mai multe progrese înaintea unui summit G-7 organizat de Anglia, în iunie, care ar putea acționa ca un catalizator pentru călătoriile transatlantice. În timp ce evoluțiile vor duce la reluarea treptată a turismului internațional, deocamdată o serie de jurisdicții prezintă un set de reguli dezordonat, plin de suprapuneri și care se schimbă rapid.

Sâmbătă, de exemplu, Germania a impus noi restricții pentru călătorii din Marea Britanie, invocând îngrijorarea cu privire la o tulpină de Covid-19 extrem de transmisibilă identificată pentru prima dată în India.

Locuitorii din Marea Britanie și din Uniunea Europeană, împreună cu un număr tot mai mare de americani vaccinați, dornici să călătorească în regiune, vor trebui să acorde o atenție deosebită știrilor și site-urilor guvernamentale, să verifice cu companiile aeriene și să consulte grupuri din industrie, cum ar fi International Air Transport Association pentru a ține pasul cu cele mai recente informații.

„Rezervarea unei călătorii este un risc financiar, așa că ar trebui să vă faceți cercetările înainte de a plăti”, a spus Naomi Leach, redactor adjunct la site-ul Which Travel din Marea Britanie. „Chiar dacă sunteți complet vaccinat, puteți avea de-a face cu o factură consistentă pentru testări și atunci trebuie să vă gândiți la costul testelor necesare la întoarcere”.

Problemele complicate sunt jurisdicțleii care se încrucișează – UE are un plan pentru o redeschidere unificată, dar statele membre, în special din țările dependente de turiști, s-au mișcat mai repede. Și pentru fiecare călătorie internațională, există reguli de intrare în țara de destinație și reguli separate pentru plecarea și întoarcerea acasă.

Marea Britanie, de exemplu, a plasat Singapore, Australia și Noua Zeelandă pe lista sa verde – însă majoritatea britanicilor nu ar trebui să călătorească în acele locuri pentru că nu vor avea voie să intre. La fel, Spania și Italia le permit britanicilor să intre doar un test Covid-19 negativ. Dar revenirea din țările aflate pe lista galbenă va necesita mai multe teste Covid-19 și 10 zile de izolare. Acest lucru va face o vacanță impracticabilă sau prea costisitoare pentru multe familii.

Iată un rezumat al regulilor actuale pentru călătoriile europene și transatlantice cu cerere ridicată. Majoritatea țărilor asiatice, alături de Australia și Noua Zeelandă, sunt încă în mare parte închise persoanelor din afară:

Marea Britanie: Teste și carantine

Călătorii care vizitează Marea Britanie sau se întorc după o călătorie sunt supuși carantinei, cu excepția cazului în care provin dintr-una din cele 12 națiuni și teritorii de pe lista verde. Chiar și atunci, mai multe teste Covid-19 pot adăuga sute de lire sterline la costul călătoriei.

Persoanele din țările de pe lista galbenă pot încă să intre, dar costurile și restricțiile vor limita orice revenire a sectorului turistic al Regatului Unit, axat pe atracțiile istorice din și din jurul Londrei.

Sosirile de pe lista verde trebuie să facă un test pentru coronavirus două zile mai târziu, pe cheltuiala lor. Pentru cei de pe lista galbenă există încă un test adăugat în ziua a opta, plus o auto-carantină timp de 10 zile. Oamenii care vin din locuri de pe lista roșie sunt conduși direct la un hotel pentru izolare.

Multe locuri de pe lista verde nu lasă britanicii să intre. Portugalia este singura țară UE aflată pe lista verde a Marii Britanii, dar directorul executiv al Ryanair, Michael O’Leary, prezice că Italia și Grecia vor fi adăugate până la sfârșitul lunii, urmată de Spania în iunie.

Există restricții și în interiorul Marii Britanii, Scoția interzicând acum călătoria către locațiile Covid-19 din Anglia lovite de tulpina de virus care afectează India. Marea Britanie nu permite accesul persoanelor care au fost sau au tranzitat prin țările de pe lista roșie precum India, Brazilia sau Africa de Sud, în ultimele 10 zile, cu excepția cazului în care sunt cetățeni britanici sau irlandezi sau rezidenți ai Regatului Unit.

Germania: în zonă

Germania, împreună cu Marea Britanie, oferă mai mulți vizitatori pentru plajele Europei decât orice altă națiune. Acesta a relaxat condițiile de frontieră cu țările membre ale UE și cu cele din zona Schengen pe 13 mai, oferind cetățenilor săi acces la mai multe destinații decât omologii lor britanici.

Persoanele complet vaccinate sau recuperate nu mai au nevoie de un test Covid-19 negativ și nu trebuie să fie puse în carantină atunci când intră din nou în țară din acele locații, eliminând un obstacol pentru germanii care se gândesc la o vacanță pe continent. Cei care nu îndeplinesc aceste condiții vor trebui, deocamdată, să intre în carantină dacă vin din zonele de risc desemnate, inclusiv din toată Italia și Grecia, sau din zone din Spania.

Între timp, călătoriile din așa-numitele țări terțe, cum ar fi Marea Britanie post-Brexit, rămân sever restricționate. Oamenii pot intra numai dacă sunt rezidenți ai Germaniei, au un rol important sau dacă este nevoie urgentă de călătorie, cum ar fi îngrijirea medicală critică. Începând de duminică, britanicii vor fi supuși unei carantine de două săptămâni, chiar dacă vor fi testați negativ.

Cetățenii din Australia, Israel, Noua Zeelandă, Singapore și Thailanda pot intra fără restricții în cea mai mare economie din Europa. Rezidenții din China, Hong Kong și Macau vor fi, de asemenea, autorizați atunci când germanilor li se acordă drepturi de intrare echivalente, potrivit ministerului de interne.

Renașterea italiană

Italia, epicentrul european al primului val de coronavirus, are reguli relaxate pentru turiștii care intră din străinătate. Sosirile din majoritatea țărilor UE, Elveția, Marea Britanie și Israel pot evita o carantină de 10 zile cu un certificat care să arate un test coronavirus negativ cu cel mult 48 de ore înainte de aterizare. Intrarea din San Marino și din Vatican, microstate amplasate în peninsula italiană, este complet nelimitată.

Călătorii din țări precum Japonia, Canada și SUA au de-a face cu restricții de circulație și trebuie să se izoleze timp de 10 zile. Majoritatea celorlalți turiști nu au voie să intre. Americanii pot ocoli carantina dacă se alătură anumitor zboruri Alitalia, Delta Air Lines și American Airlines între Roma sau Milano și aeroporturile John F. Kennedy International și Atlanta din New York.

„De mult timp am vorbit doar despre restricții; acum vorbim de redeschidere “, a declarat vineri ministrul italian al Turismului, Massimo Garavaglia. „Suntem încrezători că va fi o vară grozavă, acum că turiștii străini se pot întoarce”.

Restricții franceze

Franța permite intrarea turiștilor din UE și din câteva alte țări, atât timp cât oamenii completează un formular și prezintă un test negativ nu mai vechi de 72 de ore înainte de călătorie. Cei sosiți din șapte națiuni, inclusiv Marea Britanie, Noua Zeelandă și Japonia trebuie să se autoizoleze timp de o săptămână.

Pasagerii din țările cu risc mai mare, inclusiv Argentina, India și Africa de Sud, trebuie să aibă un motiv valid pentru călătorie și li se poate cere să facă un al doilea test, în funcție de momentul testării înainte de zbor. O carantină de 10 zile este, de asemenea, obligatorie.

Spania și Grecia se deschid

De luni, turiștii din Japonia și Marea Britanie pot intra în Spania fără un test PCR. Acest lucru ar trebui să ofere un impuls major sectorului turistic al țării, deoarece britanicii sunt cea mai mare sursă de vizitatori – dar există o problemă. Cu Spania pe lista galbenă din Marea Britanie, britanicii vor trebui să se autoizoleze odată ajunși acasă. Și sunt necesare teste la plecare, precum și la întoarcere, ceea ce va atenua o parte din entuziasm.

Unele călători din UE și din Spațiul Economic European pot merge, de asemenea, în Spania fără un test, împreună cu oameni din Australia, China și Hong Kong – locuri care sunt, de asemenea, în mare parte închise. Turiștii din cea mai mare parte a țărilor UE, inclusiv Germania, Irlanda și Franța, trebuie să facă un test. Lista este revizuită la fiecare două săptămâni. Cei care intră în Spania din India trebuie să intre în carantină timp de 10 zile, perioadă care poate fi scurtată cu un rezultat negativ al unui test în a șaptea zi.

Intrarea în Spania va deveni mai ușoară începând cu 7 iunie, când cei vaccinați cu vaccinuri aprobate de UE sau OMS vor fi bineveniți și vor putea călători liber în țară.

În Grecia, călătorii din UE și spațiul Schengen pot intra fără a se autoizola, atâta timp cât pot dovedi că au făcut un test PCR negativ în termen de 72 de ore de la sosire. Testul nu este obligatoriu pentru cei care și-au finalizat vaccinările sau s-au recuperat după Covid-19 în ultimele nouă luni și pot prezenta dovezi. Alte țări cărora li se permite să intre în Grecia în aceleași condiții includ SUA, Marea Britanie, Rusia și Canada.

Particularitățile portugheze

Companiile aeriene s-au repezit asupra Portugaliei, după ce Marea Britanie a inclus-o pe lista verde la începutul acestei luni. Turiștii din țările Regatului Unit, UE și spațiul Schengen pot merge atât timp cât prezintă dovada unui test negativ, efectuat cu 72 de ore sau mai puțin înainte de zbor.

Persoanele din țări cu rate ridicate de incidență a Covid-19, 500 de cazuri sau mai mult la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni, pot face doar călătorii esențiale și trebuie să fie în carantină timp de 14 zile acasă sau într-o locație aleasă de autoritatea sanitară. Lista include Africa de Sud, Brazilia, India, Cipru, Croația, Lituania, Țările de Jos și Suedia, deși nu include persoanele care au făcut escale de aeroport în aceste locuri.

Călătoriile transatlantice

Călătoriile transatlantice au început să se deschidă, dar până acum par a fi o stradă cu sens unic, americanii putând zbura în unele țări europene din SUA, fără aranjamente reciproce.

Potrivit unui decret prezidențial emis de Joe Biden imediat după preluarea mandatului, intrarea în SUA este refuzată oricărei persoane care în ultimele 14 zile a fost în Marea Britanie sau în spațiul Schengen, care include 22 de membri ai UE, precum și o serie de alte locuri, cum ar fi Norvegia , Islanda și Elveția. Există o excepție pentru cetățenii americani, rezidenții permanenți și familiile lor, astfel încât americanii să se poată întoarce cu ușurință acasă dacă pot ajunge în țara de destinație.

Americanii pot călători în părți ale Europei continentale fără a fi nevoie să se izoleze, în general pe aceeași bază ca și vizitatorii din regiune. Aceste locuri includ Grecia și anumite zboruri către Italia, precum și Islanda și Cipru. Franța se va alătura listei pe 9 iunie, în timp ce restricții puternice se aplică în continuare Germaniei, Portugaliei, Olandei și Irlandei.

Între timp, mișcarea UE spre o redeschidere mai cuprinzătoare pentru vizitatorii vaccinați din afara blocului va favoriza americanii, având în vedere campania de vaccinare din SUA, împreună cu oameni din Marea Britanie și Emiratele Arabe Unite.

Persoanele nevaccinate ar putea intra și ele dacă SUA vor fi adăugate pe o „listă albă” a UE care cuprinde în prezent opt țări, inclusiv Noua Zeelandă și Israel, cu rate scăzute de Covid-19. Adăugarea nu este sigură: discuțiile pe această temă s-au blocat, iar publicarea listei poate fi amânată cu două săptămâni.

scroll to top