Închide

Dezastru ecologic pe plajele israeliene de la Marea Mediterană

Avatar
3355552373

foto: AP / Ariel Schalit

Timp de citire: < 1 minut

Guvernul israelian a închis toate plajele de la Marea Mediterană și recomandă cetățenilor să evite zonele respective, după ce mare parte din țărm a fost poluat cu substanțe reziduale, incident etichetat drept cel mai grav dezastru ecologic care a lovit țara în ultimii ani.

BBC transmite că substanța poluantă neagră a poluat plajele israeliene de la Marea Mediterană. Mii de voluntari s-au alăturat soldaților israelieni care participă la o amplă operațiune de curățare ce ar putea dura luni de zile sau chiar ani.

Fauna din zonă este și ea afectată, ONG-urile raportând broaște țestoase și păsări acoperite cu ulei.

1434220574
foto: AP / Ariel Schalit

Cauza poluării este necunoscută, însă anchetatorii cred că este vorba de o deversare petrolieră de la o navă, incident petrecut în urmă cu zece zile, în timpul unei furtuni din 11 februarie de la o navă aflată la aproximativ 50 km de coastă. Sunt verificate imaginile prin satelit pentru a găsi nava responsabilă.

Ministrul Mediului, Gila Gamliel, a declarat că nouă nave sunt cercetate. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a inspectat pagubele de pe una dintre plaje.

Joia trecută, o balenă de 17 m lungime a fost găsită moartă pe o plajă din sudul Israelului, iar Autoritatea pentru Natură și Parcuri a declarat că autopsia a găsit în organismul său un produs pe bază de petrol – un lichid negru.

Ap21050336080564
foto: AP / Ariel Schalit

Cu toate acestea, potrivit oficialităților, este prematur să se concluzioneze că lichidul provine din aceeași deversare de petrol.

Israelul ar putea solicita, prin mecanisme juridice, compensații de mai multe milioane de dolari.

scroll to top