Închide

Elon Musk, furios pe nemți. Fabrica din Berlin este aproape gata, dar nu primește autorizație

Avatar
Tesla Model 3

Fotografie de Randy Lu pe Unsplash

Producătorul american de automobile electrice Tesla a criticat dur procesul lung de autorizare la care este supusă în Germania fabrica de automobile pe care o construiește lângă Berlin, susținând că autoritățile federale germane ar trebui să facă tot posibilul pentru a reduce birocrația și a accelera astfel proiectele care pun umărul la combaterea efectelor schimbărilor climatice, anunță Bloomberg și DPA, citând o scrisoare adresată unui tribunal regional din Berlin de către Tesla.

Este ”deosebit de enervant” faptul că nu există încă un calendar clar pentru autorizarea finală a fabricii, la 16 luni după ce Tesla a depus documentația, potrivit scrisorii citate.

Între timp, Tesla aproape a finalizat lucrările de construcție ale facilității din apropierea capitalei germane și își propune să înceapă producția în iulie.

Tesla a ”aflat pe propria piele cum piedicile puse prin procesele de autorizare din Germania încetinesc transformarea industrială necesară”, scrie compania în scrisoare. ”Acest lucru descurajează investițiile necesare în proiecte industriale și în infrastructura pentru energie curată, făcând practic imposibilă atingerea de către Germania a obiectivelor sale climatice”.

Ministerul Mediului din landul Brandenburg, care se ocupă de procesul de autorizare, nu a dorit să comenteze pe tema scrisorii trimise de compania americană.

Fabrica Tesla, amplasată în orășelul Grünheide din imediata apropiere a Berlinului, este esențială pentru producătorul auto din SUA, stând la baza planurilor de extindere pe continentul european pe care și le-a propus Elon Musk, pe măsură ce marii săi rivali europeni – Volkswagen, Daimler și BMW – amenință să îi ocupe o tot mai mare felie din piața de vehicule complet electrificate.

Pentru Germania, proiectul Tesla promite noi locuri de muncă în mijlocul unei perioade altfel delicate, vânzările de autoturisme în Europa continuând să scadă pe fondul pandemiei. Sub presiunea obiectivelor climatice și din cauza tranziției lente a Germaniei spre electrificarea flotei de mașini la nivel național, cabinetul cancelarului Angela Merkel i-a întins lui Musk o mână primitoare la începutul negocierilor pentru amplasarea fabricii Tesla, ministrul economiei Peter Altmaier promițându-i acestuia sprijin și asistență ori de câte ori va simți că este necesar, în așa fel încât facilitatea să fie pusă în funcțiune cât mai devreme.

Scrisoarea de 10 pagini trimisă de Tesla, datată pe 7 aprilie 2021, este un document care vine să susțină procesul formulat de un grup de organizații de protecția mediului care solicită eforturi sporite ale autorităților germane în direcția luptei împotriva efectelor schimbărilor climatice.

scroll to top