Închide

Noutate, nu eficiență. Olanda introduce chelnerii-robot. Dacă ar fi și mai puțin ciudați…

Avatar
Restaurant Pandemie

Chelnerii-robot din Olanda. Foto: The Verge

Timp de citire: 2 minute

Un restaurant din Olanda a introdus noi chelneri-robot ca o modalitate de a reduce contactul om cu om în mijlocul pandemiei coronavirusului, scrie The Verge. Robotii alb-roșii, care prezintă asemănări serioase cu Rosey Robotul din animația celebră The Jetsons) vor saluta clienții, vor servi mâncare și vor ridica tăvile folosite de pe mesele restaurantului Royal Palace din orașul Renesse.

Roboții care încă nu au primit numele spun „Hello” și “Welcome” (Salut și Bun venit), poartă eșarfe mici (pentru a părea mai puțin înfiorătoare, poate). „Ne ajută cu munca pe care o facem”, spune Leah Hu, a cărei familie deține Palatul Regal. „De multe ori suntem ocupați să curățăm mese și roboții ne oferă o mână în plus. Nu dispărem. Suntem încă aici. Ei vor avea întotdeauna nevoie de oameni în această industrie.”

Restaurantele din Olanda au fost închise luni întregi în timpul pandemiei, iar multe încep să se redeschidă, dar cu limite pentru numărul de invitați permis. Bineînțeles, chelnerii-robot nu pot contacta coronavirus, dar, de asemenea, nu sunt capabili să ajute clienții cu alergii alimentare sau să obțină acel scaun înalt pentru acea petrecere de șapte inși cu un bebeluș care se varsă…

Deși au trecut doar câteva luni de pauză pentru industria serviciilor alimentare, restaurantele au pierdut în SUA aproximativ 5,5 milioane de locuri de muncă doar în aprilie. Pare puțin probabil ca chelnerii-roboți să ajungă în restaurantele americane în curând, costurile făcându-le prohibitive pentru majoritatea unităților mici, dar sunt frecvenți în restaurantele din China de câțiva ani deja.

Mai este de remarcat faptul că roboții care servesc mâncare în restaurantele din China sunt mai mult o noutate decât un mod de a fi mai eficienți; cei mai mulți dintre ospătarii-roboți luând slujbele oamenilor, dar cu o activitate atât de proastă încât multe s-au închis datorită serviciilor jalnice prestate.

scroll to top