O nouă campanie de dezinformare a Rusiei o vizează pe soția președintelui ucrainean
Utilizatorii rețelelor sociale o acuză pe Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy, că a folosit milioane din banii contribuabililor pentru a achiziționa un hypercar care nu a fost încă lansat pe piață. The Cube aruncă o privire, potrivit Euronews.
Pe măsură ce invazia rusă din Ucraina continuă, la fel se întâmplă și cu războiul de dezinformare al Moscovei împotriva adversarilor săi.
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, nu este străin de a fi ținta unor astfel de afirmații false, dar de data aceasta este vorba despre soția sa, Olena Zelenska, care a fost prinsă în vizor într-un efort evident de a discredita sprijinul internațional pentru țara lor.
Această imagine devenită virală pe rețelele de socializare ar arăta o factură pentru un Bugatti de 4,4 milioane de euro cumpărat de prima doamnă ucraineană.
Moneda nu este specificată, dar unele postări spun că este în dolari, în timp ce altele spun că este în euro.
Pe factură apare numele lui Zelenska și faptul că mașina va fi livrată la Paris, alături de o dată de producție stabilită pentru ianuarie 2026.
Uneori, imaginea este împărtășită cu afirmații conform cărora Bugatti a fost cumpărat cu “banii contribuabililor americani”, în timp ce alte postări online sugerează că “contribuabilii britanici” au plătit pentru el.
Oricum ar fi, implicația este că Zelenskyy și soția sa deturnează banii de ajutor din partea Occidentului în timp ce continuă să sprijine Ucraina împotriva invaziei Rusiei.
Dar, după cum relatează BBC, postările sunt false și fac parte dintr-o campanie rusă de dezinformare care vizează SUA înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie.
Adevăr ascuns
Afirmația potrivit căreia Zelenska a cumpărat mașina a apărut în diverse publicații de știri rusești cu profil scăzut, toate indicând un site francez presupus respectabil.
În mod ironic, acesta se numește Veritée Cachée – sau “Adevărul ascuns” în franceză.
Potrivit site-ului, soții Zelensky au avut o prezentare privată cu Bugatti în timp ce se aflau în Franța pentru comemorarea Zilei Z în iunie.
Zelenska ar fi făcut o comandă pentru un nou hypercar care încă nu a fost făcut public, ceea ce ar fi făcut-o proprietara uneia dintre primele 250 de astfel de mașini fabricate, potrivit Veritée Cachée.
Jurnaliștii ar fi obținut factura, iar articolul ar arăta, de asemenea, un vânzător vorbind despre afacere. Cu toate acestea, totul a fost inventat.
Într-o declarație publicată pe contul oficial de Instagram al Bugatti Paris, dealerul auto la care Zelenska ar fi cumpărat mașina a negat atât existența tranzacției, cât și autenticitatea facturii.
Acesta a declarat că există mai multe probleme cu aceasta, cum ar fi un preț incorect, descrieri inexacte și grafică veche.
De asemenea, facturii îi lipsesc detalii precum un număr de comandă și adresa vânzătorului, care sunt necesare pentru facturile franceze.
“Grupul Car Lovers a luat deja măsuri legale împotriva faptelor menționate mai sus prin depunerea unei plângeri penale pentru fals, uz de fals, uzurpare de identitate și defăimare”, se arată în declarație. “Încă o dată, Car Lovers Group denunță ferm această campanie de dezinformare”, a adăugat acesta.
În ceea ce privește înregistrarea video în care dealerul auto vorbește despre vânzare, aceasta este generată de inteligența artificială. Bărbatul din videoclip nu există, iar fața sa a fost construită pornind de la o fotografie de arhivă, potrivit fact-checkers.
Experții spun că poate fi dificil pentru ochiul uman să identifice deepfakes, dar pot exista semne revelatoare – cum ar fi mișcările stranii și vorbirea robotizată.
Fiți mereu atenți la dezinformările rusești
Presa rusă de stat și alte instituții cu înclinații pro-ruse i-au acuzat în mod repetat pe soții Zelensky de deturnare de bani și de acumularea de averi pentru a-și finanța un stil de viață luxos, pe baza ajutorului occidental. Niciuna dintre aceste acuzații nu s-a dovedit a fi adevărată.
Ceea ce poveștile arată însă este dovada unei campanii rusești masive de dezinformare menită să influențeze opinia publică din Europa și din lumea occidentală în general, să destabilizeze sprijinul pentru Ucraina și să submineze democrația.
Astfel de povești false devin cu atât mai răspândite în perioada electorală, așa cum a fost cazul în Regatul Unit și Franța săptămâna trecută și cum continuă să fie cazul în perioada premergătoare alegerilor din SUA de la sfârșitul anului.