Închide

Oligarhii ruși sunt bineveniți în Turcia, spune Ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu

Avatar
Iaht De Lux

Foto: thetimes.co.uk

Timp de citire: 3 minute

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a declarat sâmbătă că îi va primi pe oligarhii ruşi sancţionaţi în ţara sa, atât ca turişti, cât şi ca investitori, atâta timp cât oricare relaţii de afaceri sunt menţinute în sfera dreptului internaţional, transmite CNBC.

Turcia a fost în centrul atenţiei săptămâna aceasta, după ce două super-yachturi, care costă sute de milioane de dolari, aparţinând, se pare, oligarhului rus Roman Abramovici, au sosit în apele sale de coastă, ocolind literalmente sancţiunile occidentale.

Fiecare dintre yahturi valorând aproximativ 600 de milioane de dolari sau mai mult, Abramovici plasează practic 1,2 miliarde de dolari în Turcia, ţara non-UE, încercând să-şi mute bunurile în afara razei de acţiune a guvernelor din SUA, Regatul Unit şi UE, care vizează cu sancţiuni elita bogată a Rusiei.

Turcia a spus că este o mişcare legitimă – atâta timp cât iahturile rămân în afara apelor teritoriale ale ţărilor care sancţionează, care se extind pe 12 mile marine de coastă.

Vorbind cu Hadley Gamble de la CNBC la Forumul de la Doha, Qatar, ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a spus că orice activitate trebuie să fie legală.

”Implementăm sancţiuni aprobate de ONU, aşa că dacă cetăţenii ruşi doresc să viziteze Turcia, desigur, pot vizita Turcia. Acum ruşii vin să viziteze Turcia, asta nu este nicio problemă”, a spus el.

Întrebat dacă acest lucru se extinde la investiţii şi afaceri, Cavusoglu a răspuns: ”Deci, dacă vrei să spui că aceşti oligarhi pot face orice afacere în Turcia, atunci, desigur, dacă este legal şi nu este împotriva dreptului internaţional, voi lua în considerare”.

”Dacă este împotriva dreptului internaţional, atunci aceasta este o altă poveste”, a adăugat el.

Turcia a criticat ferm invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, dar se opune, în principiu, sancţiunilor impuse de aliaţii săi din NATO.

Având în vedere legăturile sale diplomatice şi economice cu Rusia, în special în ceea ce priveşte importurile de gaze ruseşti, şi relaţia sa uneori volatilă cu partenerii occidentali, este puţin probabil ca atitudinea Turciei să se schimbe în curând.

Turcia s-a poziţionat ca un mediator neutru şi apreciat în discuţiile dintre Rusia şi Ucraina, premierul olandez Mark Rutte lăudând recent ţara pentru că ”a făcut tot ce poate face”.

Aceasta a făcut-o o destinaţie pentru ruşii care doresc să-şi păstreze bogăţia şi să facă investiţii pe o piaţă globală din ce în ce mai neprietenoasă.

Cavusoglu a fost prezent când miniştrii de Externe ai Rusiei şi Ucrainei, Serghei Lavrov şi Dmitro Kuleba, s-au întâlnit în staţiunea turcă Antalya, la începutul lunii martie.

Discuţiile respective nu au reuşit să producă niciun rezultat clar.

Cavusoglu a călătorit, de asemenea, atât în ​​Rusia, cât şi în Ucraina, mai recent, pentru discuţii atât cu Lavrov, cât şi cu Kuleba, spunând reporterilor că a avut loc  ”o apropiere în poziţiile ambelor părţi pe subiecte importante”.

Turcia a creat legături strânse cu Rusia de-a lungul anilor în domenii precum apărare, energie şi comerţ şi se bazează, de asemenea, pe turiştii ruşi. Dar Ankara a vândut şi drone Kievului, ceea ce a înfuriat Moscova.

În 2020, administraţia Donald Trump a impus sancţiuni Turciei pentru achiziţia unui sistem rusesc de rachete, S-400,  în valoare de mai multe miliarde de dolari.

Sâmbătă, Cavusoglu a spus că ţara sa are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană şi a refuzat să excludă să cumpere mai multe de la Moscova.

”Preferăm să le cumpărăm din Statele Unite şi de la aliaţii noştri. Iar dacă nu putem cumpăra de la aliaţii noştri, atunci trebuie să găsim o altă sursă”, a spus el pentru CNBC, exprimându-şi regretul faţă de durata unui acord între Turcia şi vecinii săi europeni.

”Regiunea noastră nu este un refugiu sigur… aşa că în acest caz încă lucrăm la alternative”, a spus el. ”Ţara mea este o ţară suverană şi trebuie să-mi protejez ţara şi trebuie să cumpăr ceea ce avem nevoie din orice ţară posibilă”, a adăugat el.

scroll to top