Închide

Prețurile în supermarketurile belgiene sunt mai mari decât în țările vecine

Avatar
Nahkauf Box Innenansicht 2

Peste 700 de produse de bază la dispozitie non-stop, în cele mai îndepărtate localități fără magazine. Foto: retaildetail.eu

Timp de citire: 3 minute

Percepția că prețurile în supermarketurile belgiene sunt mai mari decât în țările vecine trebuie nuanțată. Etichetele private și produsele proaspete sunt de fapt mai ieftine, în timp ce mărcile A sunt considerabil mai scumpe. Ministrul Economiei Pierre-Yves Dermagne promite să pună restricții regionale de cumpărare pe agenda europeană, potrivit RetailDetail.eu.

Lăcomie

Ministrul belgian al Economiei, Dermagne, a însărcinat un institut numit Price Observatory să afle o dată pentru totdeauna dacă alimentele sunt într-adevăr mai scumpe în Belgia decât în țările vecine. Inflația ridicată din ultimii doi ani a creat impresia că prețurile alimentelor creșteau disproporționat, în timp ce cumpărăturile în țările vecine – în special în Franța – erau adesea mai ieftine. Mărcile, precum și supermarketurile au fost acuzate de „lăcomie”.

Prin urmare, unele părți au cerut plafonarea prețurilor la produsele de bază, așa cum a făcut Franța. Organizația de consumatori Testaankoop solicită, de asemenea, de ceva vreme măsuri pentru creșterea puterii de cumpărare. Cu toate acestea, o concluzie inițială a Observatorului prețurilor, în septembrie, a sugerat că prețurile în supermarketurile belgiene nu au crescut mai mult decât în alte părți. Prețurile alimentelor din Germania au crescut cel mai rapid, în Franța cel mai lent, cu Belgia și Țările de Jos undeva la mijloc.

Etichete private ieftine

O nouă analiză aduce acum o imagine mai detaliată și mai nuanțată. Pentru produsele proaspete (cum ar fi carnea, peștele, fructele și legumele), Belgia se dovedește de fapt a fi cea mai ieftină: fructele și legumele sunt cu 17 % mai ieftine decât în Franța și cu 12 % mai ieftine decât în Germania. Pentru carnea proaspătă, consumatorii plătesc mai puțin decât în Franța și Germania, dar mai mult decât în Țările de Jos.

Etichetele private – care au devenit mult mai populare în ultimii ani – par să fie, de asemenea, mai ieftine în Belgia. 78,2 % dintre mărcile private chestionate sunt mai ieftine decât în Țările de Jos, 62,2 % sunt mai ieftine decât în Germania și 59,7 % costă mai puțin aici decât în Franța.

„Un cărucior de cumpărături cu doar mărci private costă cu aproximativ 15 % mai puțin în Belgia decât în Franța, cu 25 % mai puțin decât în Germania și cu 40 % mai puțin decât în Țările de Jos”, a spus ministrul Dermagne.

„Victima pieței mici”

Studiul arată că în 2022, produsele mărcilor importante erau în medie cu 13,4 % mai scumpe în Belgia decât în Germania. Diferența față de Țările de Jos a fost de 9,9 %, cu Franța de 6,6 %. Decalajul de preț cu țările vecine s-a stabilizat, totuși. Creșterile de preț în supermarketurile belgiene au fost în medie de 9 % anul trecut, comparativ cu 12,6 % în Germania și 10,7 % în Țările de Jos.

Deci există lăcomie până la urmă? Dermagne arată în mod acuzator producătorii de mărci, care ar crește artificial prețurile prin restricții teritoriale de cumpărare care împiedică lanțurile de supermarketuri să cumpere din străinătate. „În special țările mici precum Belgia, cu o putere de negociere slabă, cad victimele puterii de piață pe care producătorii o folosesc pentru a-și crește marjele”, a spus el, promițând că va pune acest lucru pe ordinea de zi în timpul președinției belgiene a UE. O investigație asupra marjelor lanțurilor de supermarketuri – care se presupune că sunt mai mari în Belgia – este încă în desfășurare, rezultatele fiind așteptate anul viitor.

Demolarea pereților de cumpărare

Vorbind pentru ziarul belgian De Standaard, federația comercială Comeos a reacționat cu satisfacție: „Studiul arată că supermarketurile nu sunt scumpe artificial în Belgia, ci dimpotrivă”, a subliniat CEO-ul Dominique Michel. Și el se referă la restricțiile teritoriale de achiziție ca fiind o cauză a produselor de marcă mai scumpe: „Europa trebuie să pună capăt acestei practici. Consumatorii pot cumpăra oriunde doresc în Europa, dar supermarketurile nu pot. Ambiția trebuie să fie să facem în sfârșit ceva în acest sens, după treizeci de ani de piață unică.”

Retailerii cer de ani de zile ca zidurile de cumpărături europene să fie dărâmate. Un studiu al Comisiei Europene a calculat că aceste restricții costă consumatorii europeni până la paisprezece miliarde de euro pe an, în categorii precum cosmetice, detergenți, produse de cofetărie și băuturi.

„Retailerii belgieni au marje mai mari”

Producătorii de mărci nu sunt amuzați de constatări: ei spun că pur și simplu există diferențe mari între țările europene. Ei mai subliniază că lipsesc dovezile abuzului de putere: până acum, doar AB InBev a fost amendată, în 2019.

Federația belgiană de produse alimentare Fevia identifică „marja operațională brută mai mare a comercianților cu amănuntul belgieni” drept unul dintre factorii care conduc la creșterea prețurilor belgiene. Guvernul are, de asemenea, un rol de jucat, prin crearea unor condiții de concurență echitabile în ceea ce privește costurile și flexibilitatea, crede Fevia. De asemenea, federația pune la îndoială rolul alianțelor internaționale de cumpărare și solicită ca acest studiu să nu fie folosit sub nicio formă pentru a justifica o cursă la prețul cel mai mic.

scroll to top