Închide

Reprezentantul Emiratelor Arabe Unite, acuzat de tortură, ales noul președinte al Interpol

Avatar
Al Raisi Interpol

Sursa foto: AFP Photo.

Timp de citire: 3 minute

Generalul Ahmed Nasser al-Raisi din Emiratele Arabe Unite (EAU) a fost ales joi preşedinte al Interpol, în cadrul Adunării Generale a organizaţiei, reunită la Istanbul, transmite agenția France Presse, citată de Agerpres. Generalul are pe numele său acuzații de tortură și împotriva lui s-au formulat plângeri penale în cinci țări, inclusiv în Franța, unde se află sediul Interpol, precum și în Turcia, unde au avut loc alegerile.

“Dl Ahmed Nasser al-Raisi a fost ales în postul de preşedinte”, a indicat Interpol pe Twitter.

Funcţia de preşedinte al Interpol este esenţialmente onorifică, adevăratul responsabil al organizaţiei internaţionale de poliţie fiind secretarul general -, dar mai multe organizaţii de apărare a drepturilor omului, precum şi aleşi europeni contestă alegerea lui al-Raisi, estimând că aceasta aduce atingere misiunii organizaţiei, notează AFP.

Singura contracandidată era cehoaica Šárka Havránková, vicepreşedintă a Interpol pentru Europa.

Candidatura generalului al-Raisi, responsabil al forţelor de securitate ale Emiratelor Arabe Unite, a fost pusă sub semnul întrebării încă din octombrie 2020 de un grup de 19 ONG-uri, între care Human Rights Watch, care au notat că acesta este “membru al unui aparat de securitate ce vizează sistematic opoziţia paşnică”.

“Suntem profund convinşi că alegerea generalului al-Raisi ar aduce atingere misiunii şi reputaţiei Interpol şi ar afecta serios capacitatea organizaţiei de a-şi îndeplini cu eficienţă misiunea”, au scris într-o scrisoare datată 11 noiembrie şi adresată preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, trei deputaţi europeni, între care Marie Arena, preşedinta subcomisiei pentru drepturile omului din Parlamentul European.

”Codul Roșu” de la Interpol

O preocupare majoră o reprezintă potențialele situații în care notificările de ”cod roșu” emise de Interpol – echivalentul înscrierii cuiva pe o listă globală de tip ”most wanted” – ar putea fi folosite împotriva dizidenților sau a celor intrați în disgrația unor regimuri autoritare.

O astfel de situație ar însemna că respectivul suspect ar putea fi arestat oriunde s-ar deplasa, în orice țară din lume integrată în rețeaua Interpol.

Desigur, Interpol-ul insistă că orice cerere venită din partea oricărei țări pentru emiterea unei notificări ”cod roșu” este verificată pentru conformitatea cu statutul constitutiv al organizației,

”… în temeiul căruia este strict interzis organizației să întreprindă orice intervenție sau orice activitate cu caracter politic, militar, religios sau rasial.”

Criticii Interpol-ului susțin însă că organizația a mai fost folosită și în trecut de guvernele unora dintre statele membre, în scopuri politice, iar acest lucru s-ar putea agrava sub eventuala nouă conducere.

Pe afară-i vopsit gardul…

Al-Raisi a desfășurat o campanie foarte persuasivă pentru funcția de președinte al Interpol-ului, călătorind prin întreaga lume și întâlnindu-se cu parlamentari și oficiali guvernamentali, cărora le-a prezentat CV-ul și diplomele academice obținute în Marea Britanie și SUA, alături de numeroșii ani de experiență în poliție și în structurile de aplicare a legii.

Într-un articol de opinie publicat în ziarul guvernamental care apare la Abu Dhabi, al-Raisi a spus că vrea să ”modernizeze și să transforme” Interpol-ul, bazându-se pe ”rolul Emiratelor Arabe Unite în calitate lider în activitățile polițienești bazate pe tehnologie și de constructor de poduri în comunitatea internațională.”

Emiratele Arabe Unite, în special emiratul Dubai, au fost mult timp considerate drept un centru global major de spălare a banilor, atât în beneficul unor persoane fizice, cât și al unor state cu astfel de reputație internațională (așa-numitele ”state-canalie” sau ”state delincvente” – echivalentul expresiei ”rogue state” din limba engleză).

Însă, în ultimele luni, poliția din Emirate a avut grijă să anunțe o serie de acțiuni în forță care au vizat suspecți internaționali de trafic de droguri, de persoane sau de alte infracțiuni grave care au reședința în statul din Golf. De asemenea, la nivel local sunt raportate niveluri scăzute de criminalitate stradală și infracțiuni comise cu violență. Această scădere a criminalității este posibil să fie un efect al faptului că vizele de rezidență se mai acordă doar celor care pot face dovada unui loc de muncă.

Cunoscutul avocat francez pentru drepturile omului, William Bourdon, a declarat că oficialii din Emiratele Arabe Unite nu se pot ascunde în spatele unei fațade frumos vopsite, în nuanțele modernității și progresului.

”În spatele plajelor și al palmierilor, sunt în continuare oameni care strigă și gem sub tortură”, a spus Bourdon.

scroll to top