Închide

Simbolul reconcilierii cipriote a primit statutul de “produs protejat de Comisia Europeană”

Avatar
Halloumi

Foto: DW

Timp de citire: 2 minute

Comisia Europeană a oferit distincția de produs cu denumire de origine protejată (DOP) pentru halloumi. La începutul lunii aprilie anunțam iminența acestui fapt în urma unei informații obținută de Reuters. Acum totul a devenit oficial.

Conform unui comunicat de presă emis de autoritate, certificarea DOP protejează numele halloumi împotriva fraudei în spațiul intracomunitar, astfel că doar produsul care este realizat în Cipru, în conformitate cu fișa tehnică, poate fi denumit halloumi de acum înainte.

„Sunt încântat că Halloumi a intrat în registrul DOP, alăturându-se celor mai bune produse din Europa. (…) Înregistrarea DOP asigură tratament egal și corect pentru toți producătorii și va garanta că toți consumatorii din Uniunea Europeană vor putea identifica acest produs autentic cipriot”, a afirmat Janusz Wojciechowski, Comisarul pentru Agricultură.

Măsurile anunțate de Comisia Europeană protejează halloumi astfel:

  1. numele Χαλλούμι (Halloumi)/Hellim este înregistrat ca “denumire de origine protejată” (DOP)
  2. doar produsul de acest tip care este realizat în Cipru potrivit fișei tehnice poate fi comercializat ca halloumi în interiorul spațiului comunitar
  3. un grup internațional va fi numit pentru a efectua inspecții în Cipru și va verifica dacă producătorii respectă rețeta tradițională
  4. un grup internațional va fi numit pentru a efectua inspecții în comunitatea turcă din Cipru, pentru a verifica dacă operatorii respectă reglementările de sănătate și igienă dispuse de Uniunea Europeană
  5. va fi luată o măsură ce va ridica restricțiile de transport pentru anumite produse de origine animală în Cipru

„Este o reușită majoră de importanță politică și economică pentru întreagă insulă cipriotă. Ea arată că există soluții avantajoase pentru ambele părți. Implementarea acestui acord, în spiritul cooperării, ar trebui să contribuie la consolidarea relației de încredere între cele două comunități cipriote. Comisia va continua să joace un rol activ în obținerea unei soluții de durată pentru problema cipriotă”, a declarat Elisa Ferreira, Comisarul pentru coeziune și reforme.

Χαλλούμι/Halloumi/Hellim este unul dintre cele mai notabile produse de origine animală din Cipru. Pe lângă valoarea sa culturală, el are și o importanță economică majoră pentru insulă. Înregistrarea halloumi ca DOP este un pas simbolic spre împăcarea celor două comunități.

scroll to top