Închide

Starbucks își revizuiește vânzările și prognoza de profit pentru restul anului

Avatar
starbuck, coffee, potter

Fotografie de twalmedia pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Starbucks a renunțat la așteptările sale pentru 2022: după războiul din Ucraina, lanțul de cafea este acum afectat și de restricțiile dure anti-Covid din China. Brandul își retrage, prin urmare, vânzările și prognoza de profit pentru restul anului, potrivit RetailDetail.eu.

Visul chinezesc se transformă în coșmar

Cifrele trimestriale ale Starbucks sunt dezamăgitoare, în ciuda unei redresări puternice pe piața sa de origine americană. Vânzările din SUA au crescut cu 12% în ultimul trimestru, dar pentru că lanțul de cafea s-a concentrat pe consumatorii chinezi în ultimii câțiva ani, această creștere a fost umbrită de înăsprirea măsurilor Covid în China. Ca urmare a acestor blocaje, vânzările din China au scăzut cu 23%.

În total, cifra de afaceri la nivel mondial a crescut cu 7%. Vânzările nete au înregistrat 7,64 miliarde de dolari (7,26 miliarde de euro). Iar următorul trimestru va fi și mai rău, anticipează deja CEO-ul Starbucks, Howard Schultz, deoarece Beijingul și Shanghaiul restricționează acum și viața în afara casei. Alți retaileri și mărci majore suferă și ei.

Investiții de personal după presiunea sindicală

În ultimul trimestru, compania a adăugat 313 cafenele noi. Din august, aproximativ 240 de cafenele Starbucks americane au organizat și alegeri sindicale, dintre care 50 s-au alăturat acum. Este pentru prima dată când personalul s-a sindicalizat pe măsură ce angajații încep să se organizeze în tot mai multe companii din SUA.

Cu toate acestea,contractul de sindicat nu se va apropia nici măcar de ceea ce oferă Starbucks, este de părere Schultz, potrivit Reuters. Directorul de vârf, care a avut deja o întreagă carieră în fruntea companiei și este cunoscut a fi oponent sindical, investește totuși 200 de milioane de dolari în acest an pentru a crește salariile directorilor de magazine, a îmbunătăți pregătirea și a lansa o aplicație de comunicare internă pentru muncitori americani. De la sfârșitul acestui an, se va putea adăuga și bacșișuri la plățile cu cardul, conform solicitării sindicatului.

Aceste costuri, împreună cu achiziționarea de echipamente noi, reparații mai rapide și o actualizare a aplicației pentru consumatori, astfel încât clienții să poată urmări cu mai multă acuratețe când comanda lor va fi gata, reprezintă o investiție totală de 1 miliard de dolari. În același timp, marjele se micșorează din cauza costurilor mai mari pentru forța de muncă, transport și materii prime.

CEO-ul întors pleacă deja

Datorită confluenței tuturor acestor factori și a incertitudinii care se află în continuare, Starbucks se teme să facă vreo declarație despre acest an. Compania de cafea își retrage toate previziunile și așteptările pentru anul financiar 2022.

Howard Schultz, care a reapărut la cârma lanțului în martie, după cinci ani de pensionare, a făcut mai multă lumină cu privire la revenirea sa bruscă. El ia temporar torța de la Kevin Johnson, care se pensionează anticipat după luptele sindicale, dar asta va fi doar de scurtă durată. Starbucks speră să găsească un succesor până în toamnă, după care Schultz se va retrage din consiliu.

scroll to top