Supermarket: NUTRI-SCORE duce la un comportament de cumpărare mai sănătos. Iar vânzările cresc

, , , ,
Autor:    -  
Nutri Score Eroski 1
Foto: eroski.es

Timp de citire: 3 minute

Lanțul spaniol de supermarketuri Eroski înregistrează o creștere semnificativă a vânzărilor de produse care au un scor nutrițional favorabil. Cumpărătorii aleg opțiuni mai sănătoase în cadrul categoriilor lor familiare. „Nutri-Score face parte din soluție.”, declară reprezentanții supermarketului.

La doi ani după introducerea Nutri-Score în Spania, lanțul de supermarketuri Eroski concluzionează că eticheta nutrițională de tip semafor are un impact pozitiv asupra compoziției unui coș de cumpărături mai sănătos. Lanțul a analizat comportamentul de cumpărare pentru aproximativ 2.000 de referințe de produse pe o serie de categorii pe parcursul a doi ani și vede schimbări inconfundabile în comportamentul cumpărătorilor.

„Rezultatele analizei arată impactul pozitiv al etichetării nutriționale asupra compoziției unui coș mai sănătos pentru produsele alimentare ambalate”, spune Alejandro Martínez Berriochoa, responsabil pentru sănătate și durabilitate la Eroski, citat de RetailDetail.

În special, produsele cu Nutri-Score A sau B se vând mai bine, în timp ce produsele cu Nutri-Score D sau E sunt în scădere. Asta în timp ce produsele cu scor C arată o dezvoltare aproape plană.

Introducerea Nutri-Score nu a avut niciun efect negativ asupra vânzărilor de produse proaspete care nu poartă eticheta, cum ar fi fructele, legumele sau peștele.

Eticheta Nutri-Score prezintă prin 5 culori, de la verde la roșu, și 5 litere, de la A la E, valoarea nutritivă pentru 100 g sau 100 ml dintr-un produs, iar interpretarea valorilor este foarte simplă: produsele marcate cu culoarea verde (A, B) sunt produse importante în alimentație, care ar trebui consumate mai des. Produsele marcate cu galben (C) ar trebui consumate cu moderație, în timp ce produsele marcate cu portocaliu și roșu (D, E) trebuie consumate în cantitate mai mică, deoarece conțin o cantitate mai mare de grăsimi, zahăr și sare.

Creștere de până la 15%

Cercetarea nu arată nicio canibalizare între categorii, ci mai degrabă schimbări în cadrul categoriilor. Cumpărătorii nu aleg o alternativă mai sănătoasă într-o altă categorie, ci mai degrabă o opțiune mai sănătoasă conform Nutri-Score din aceeași familie de produse. Acestea sunt schimbări de câteva puncte procentuale.

De exemplu, vânzările categoriei de cereale pentru micul dejun în ansamblu au rămas stabile, dar în cadrul categoriei, vânzările de produse cu Nutri-Score A, B și C au arătat o creștere semnificativă de până la 15%. Și asta în detrimentul produselor cu scorurile D și E, care au scăzut.

A existat, de asemenea, o schimbare similară în gama de băuturi răcoritoare: băuturile cu zahăr, care au un Nutri-Score D sau E, au pierdut teren în beneficiul băuturilor răcoritoare cu îndulcitori, care au un scor B. În cazul înghețatelor, produsele cu scor C au câștigat în fața produselor cu D sau E.

O parte a soluției

Prețurile și promoțiile au încă o influență mai mare asupra vânzărilor și determină compoziția unui coș chiar mai mult decât Nutri-Score. Dar în condiții promoționale egale, impactul este clar: primele rezultate arată un impact pozitiv asupra unui coș de cumpărături mai sănătos.

“Acest lucru nu înseamnă că doar etichetarea poate inversa modelul actual de consum alimentar mai puțin sănătos. Problema trebuie abordată pe multe alte fronturi, dar Nutri-Score face parte din soluție”, spune retailerul.

Informațiile transparente despre valoarea nutrițională a alimentelor sunt cruciale pentru consumatori. În acest sens, Nutri-Score face posibilă luarea deciziilor conștiente într-un mod simplu și rapid atunci când umpleți coșul de cumpărături.

Pe de altă parte, producătorii italienii de brânzeturi tari Parmigiano Reggiano și Grana Padano contestă adoptarea Nutri-Score și amenință cu represalii comerciale. Mai multe aici, într-o analiză afaceri.news.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!