Italienii de la Parmigiano Reggiano & Grana Padano, front comun împotriva adoptării Nutriscore

, , , ,
Autor:    -  
Nutri Score Label Lebelling
Foto: italianfood.net

Timp de citire: 4 minute
  • Sistemele de etichetare nutrițională de tip semafor sunt „practici de devalorizare” conform celor consorțiilor italiene de protecție a denumirilor de origine protejată (DOP). Prin urmare, acestea nu vor autoriza etichetele impuse de jucătorii din lanțul de aprovizionare care includ astfel de informații pe pachete.
  • Foști concurenții ai consorțiilor de brânzeturi DOP Parmigiano Reggiano și DOP Grana Padano s-au unit pentru prima dată într-un consiliu de administrație comun pentru a spune nu sistemului de etichetare a alimentelor Nutriscore.

În Europa, sistemele de etichetare nutrițională legate de principiul comunicării „semafor” se răspândesc. Acestea folosesc o scară cromatică variind de la verde la roșu asociată cu o scară alfabetică (de la litera A la litera E), despre care afaceri.news a mai scris pe îndelete.

De unde furia italienilor?

Fiecărui aliment, printr-un algoritm care ia în considerare caloriile, cantitatea de grăsimi și zaharuri, i se atribuie apoi o culoare și o literă parametrizate unei cantități standard de produs (de exemplu, 100 grame). Însă instrumentele bazate pe aceste principii de clasificare sunt „înșelătoare pentru consumatori” – conform celor două consorții. Acestea reclamă că, de fapt, „consumul real de produse este legat de ‘cantități absolute arbitrare’ care nu corespund cantității plasate la baza algoritmului”.

Mai mult, „aceste sisteme nu iau în considerare echilibrul dintre diferitele alimente dintr-o dietă și nici caracteristicile organoleptice generale ale produsului în sine”, reclamă italienii (detalii aici).

Brânzeturile sunt penalizate în special datorită prezenței grăsimilor, indiferent de faptul că furnizează numeroși nutrienți strategici: calciu, acizi grași funcționali, vitamine liposolubile, aminoacizi esențiali. Toate elementele valoroase pentru o dietă sănătoasă și echilibrată, după cum declară italienii.

Însă pe măsură ce respectiva etichetare se dovedește un succes în Franța, Belgia și nu numai, Italia ridică semne de întrebare și caută susținători europeni pentru o opoziție vehementă.

Ce argumente mai aduce Italia? Consumul excesiv de apă și energie, plus impactul puternic asupra mediului sunt printre motivele pentru care Italia luptă împotriva Nutri-Score, sistemul de etichetare nutrițională de tip „semafor”.

Scopul este de a preveni adoptarea oficială a sistemului în întreaga Uniune Europeană. Așa a reiterat ministrul italian pentru Agricultură, Stefano Patuanelli, în luna martie, în cadrul întâlnirii sale de la Bruxelles cu comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Cum funcționează NUTRISCORE?

Potrivit Nutriscore, Parmigiano Reggiano DOP și Grana Padano DOP ar fi clasificate ca „portocalii”. Dar un fel de mâncare cu paste cu 80 de grame de paste, 20 de grame de ulei de măsline extravirgin și 20 de grame de brânză tare DOP, indiferent că vorbim de parmezan sau grana, ar fi – în ansamblu – „verde”.

De aceea, reclamă italienii, instrumentele de etichetare bazate pe principiul semaforului

„trebuie considerate o practică devalorizantă a produselor DOP, deoarece acestea descurajează consumul de produse fără un motiv nutrițional real. În schimb, obiectivul ar trebui să fie să pledăm pentru consumul conștient al cantităților corecte și să ținem cont de caracteristicile organoleptice generale ale produsului ”- subliniază consorțiul.

Foști concurenți, actuali prieteni pentru o cauză comună

Prin urmare, în cazul în care un jucător din lanțul de aprovizionare este rugat, pe baza voluntară, să modifice etichetarea produselor DOP prin inserarea etichetei semaforului sau a sistemelor echivalente care nu iau în considerare cantitățile reale de Parmigiano Reggiano DOP sau Grana Padano DOP consumate și nu furnizează nicio indicație a cantităților corecte în contextul unei diete sănătoase și echilibrate, consorțiul nu poate decât respinge cererea de autorizare a etichetei.

„Am luat măsuri, împreună cu prietenii lanțului de producție DOP Grana Padano, împotriva unui sistem de etichetare care nu are sens și devalorizează imaginea DOP Parmigiano Reggiano, care a fost întotdeauna considerată de nutriționiști ca un produs sănătos și natural” – a spus Nicola Bertinelli, președintele Consorțiului Parmigiano Reggiano, citat de ItalianFood.net.

Odinioară concurenți serioși, “prietenii” italieni s-au regăsit acum sub stindardul luptei contra NUTRISCORE.

„De ani buni, calitățile nutriționale au făcut din Grana Padano și Parmigiano Reggiano produse cu denumire de origine protejată, cele mai iubite de consumatori și cele mai imitate de concurenții neloiali. Dar Nutriscore neagă cele mai consolidate și actualizate indicații împărtășite de nutriționiștii din întreaga lume, care fac din echilibrul dintre cantitatea și calitatea alimentelor punctul forte al unei diete adecvate pentru toate vârstele.” – a explicat Renato Zaghini, președintele Consorțiului pentru protecția DOP Grana Padano. 

După succesul Nutri-Score la nivel franco-belgian, de observat reacția italienilor la lansarea în curând a unei noi etichete frontale a ambalajelor, ce va măsura și impactul alimentelor asupra mediului înconjurător, și anume noua Eco-Score.

Italia și istoricul amânărilor aplicării legislației incomode

Taxa pentru băuturi răcoritoare, care era programată să fie percepută în Italia din iulie 2021, va fi probabil amânată până în ianuarie 2022, după cum anunța afaceri.news aici. Similar, impozitul pe plastic amânat deja o dată la mijlocul anului 2020 se pare că va suferi o nouă amânare, spre satisfacția producătorilor și sindicatelor italiene.

Conform unui document publicat de Parlamentul European, politica guvernului italian de a percepe taxe aparent „ecologice” (așa-numita taxă pe zahăr și impozitul pe plastic) a dus deja la proteste din partea producătorilor și a sindicatelor  împotriva acestor taxe, care sunt recunoscute pe scară largă ca fiind inutile și dăunătoare din punct de vedere economic, având în același timp puține sau niciun efect asupra mediului.

De la Pactul Verde, la Pactul Roșu-Alb-Verde

În special, atitudinea rigidă a membrilor partidului „Italia Viva” , condus de fostul premier centrist Matteo Renzi, a provocat amânarea aplicării taxelor ecologice.

Potrivit informațiilor din presa italiană, membrii Italia Viva au declarat la începutul anului că, având în vedere situația deja dificilă a companiilor și a populației în prezent, ei nu vor aproba bugetul, în niciun caz, atâta timp cât acesta conținea cele două taxe.

Amânarea introducerii taxelor este un compromis negociat, întrucât Italia nu își permite să abandoneze complet abordări precum taxa pe plastic. Planul bugetar trebuie să treacă în continuare prin instituțiile UE de la Bruxelles, un pas care va deveni cu atât mai dificil dacă țara arată lipsa de voință pentru implementarea transformării durabile prevăzută în „Pactul Verde” (Green Deal) al UE.

Însă Italia pare că tratează Pactul Verde mai degrabă ca pe un Plan Roșu-Alb-Verde.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!