Topul exportatorilor auto mondiali se va schimba până la sfârșitul anului 2023. Cine va fi noul lider?
Potrivit Moody’s Analytics, China este pe cale să devanseze Japonia ca principal exportator auto mondial până la sfârșitul anului 2023, potrivit CNBC.
“China a făcut capete să se întoarcă prin pandemie, deoarece a trecut de Coreea de Sud în 2021 și de Germania în 2022, devenind astfel al doilea mare exportator auto”, a declarat agenția de rating de credit într-un raport de săptămâna trecută.
China se apropie acum de Japonia, se arată în raport, adăugând că deficitul a fost în medie de aproximativ 70.000 de mașini pe lună în trimestrul din iunie, față de aproape 171.000 în aceeași perioadă a anului trecut.
“În acest ritm, China este pe cale să depășească Japonia până la sfârșitul anului”, au scris economiștii Moody’s, un clasament global pe care Japonia îl revendică din 2019.
Avantaj competitiv?
O cerere în creștere pentru vehiculele electrice a trimis exporturile auto globale din China dincolo de nivelurile înregistrate înainte de pandemie.
În prima jumătate a anului 2023, încasările din exporturile de vehicule electrice din China s-au dublat față de aceeași perioadă a anului trecut. În comparație, exporturile auto globale din Japonia și Thailanda – care includ atât vehicule tradiționale, cât și EV-uri – nu au înregistrat încă o revenire la nivelurile de dinaintea pandemiei.
China se mândrește cu un avantaj competitiv în producția de celule de baterii litiu-ion, pe care Moody’s l-a citat ca fiind un factor care oferă producătorilor săi de automobile un avantaj în ceea ce privește costurile de producție a VE.
Potrivit proiecțiilor Moody’s, China produce mai mult de jumătate din oferta mondială de litiu, datorită costurilor reduse ale forței de muncă în comparație cu rivalii din Japonia și Coreea de Sud. De asemenea, China se mândrește cu mai mult de jumătate din capacitatea mondială de rafinare a acestui metal.
Ca urmare, unele dintre cele mai mari companii auto din lume au înființat facilități de producție în China, inclusiv Tesla și BMW. Cu toate acestea, Moody’s a remarcat că mărcile străine nu le-au eclipsat pe cele locale, precum Chery și SAIC.
“Într-adevăr, viteza cu care China a îmbrățișat noile tehnologii în industria auto este de neegalat”, au spus economiștii.
Regiunea Asia-Pacific, care găzduiește unele dintre cele mai mari puteri exportatoare de automobile din lume, precum Coreea de Sud, China și Japonia, a înregistrat o redresare mixtă a exporturilor auto, a subliniat Moody’s.
Cu toate acestea, vehiculele electrice au reprezentat anul trecut aproape 30% din totalul autoturismelor vândute la nivel mondial, față de mai puțin de 5% înainte de pandemie.
Potrivit Agenției Internaționale a Energiei din aprilie, vânzările de mașini EV au sărit la peste 10 milioane în 2022, China fiind liderul de lance și reprezentând aproximativ 60% din piață.
Moody’s a atribuit creșterea cererii de EV în parte “reducerilor mari de preț ale producătorilor chinezi și sprijinului generos din partea guvernului”. De exemplu, o taxă de achiziție de 10% pentru mașinile noi a fost scutită pentru EV-uri începând cu 2014.