Închide

UE plănuiește noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv împotriva fiului lui Dmitri Medvedev

Avatar
putin, the president of russia, politics

Fotografie de Victoria_Art pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Comisia Europeană propune o a 12-a rundă de sancțiuni împotriva Moscovei, inclusiv restricții asupra a zeci de persoane, printre care se pare că se numără fiul fostului președinte Dmitri Medvedev și o rudă a lui Vladimir Putin, potrivit The Guardian.

Printre cele 47 de persoane pe care comisia dorește să le adauge la listele de sancțiuni existente se numără verișoara lui Putin, Anna Tsivileva, care prezidează fundația “Apărătorii Patriei”, care sprijină soldații ruși care luptă în Ucraina.

De asemenea, pe lista extinsă se află și Ilya Medvedev, al cărui nume și dată de naștere coincid cu cele ale unicului fiu al fostului președinte. El este vizat pentru că ar fi orchestrat o campanie de dezinformare și propagandă în Ucraina.

Includerea rudelor unor înalți oficiali, inclusiv a familiei Putin, va provoca furie la Kremlin.

În centrul propunerilor, care vor trebui să fie aprobate de liderii UE la următorul summit din decembrie, se află măsuri menite să blocheze veniturile comerciale ale Rusiei. Printre acestea se numără interzicerea totală a vânzării în cadrul blocului a diamantelor brute rusești și a bijuteriilor care folosesc pietre prețioase din minele siberiene ale țării.

Potrivit UE, această măsură ar putea elimina peste 4,5 miliarde de euro (3,8 miliarde de lire sterline) pe an din visteria Kremlinului.

Interdicția este în lucru încă de anul trecut, dar a devenit realitate doar după ce Belgia, unde se află Anvers, centrul mondial al diamantelor, și-a retras obiecțiile în vară, iar G7 a fost de acord cu impunerea de sancțiuni în timpul unui summit din Japonia.

“Interzicerea diamantelor rusești face parte dintr-un efort al G7 de a dezvolta o interdicție internațională coordonată a diamantelor care are ca scop să priveze Rusia de această sursă importantă de venituri”, se arată în propunerea comisiei, consultată de The Guardian.

Reprezentanții țărilor G7 se află acum într-o vizită de trei zile la Anvers pentru a vedea cum ar funcționa interdicția propusă.

Conform unei propuneri înaintate de Belgia, toate diamantele care depășesc o anumită dimensiune, considerată a fi între 0,5 și un carat, vor primi un identificator unic prin intermediul unei înregistrări blockchain care să arate proveniența lor.

Acest lucru s-ar aplica la “între 80% și 90% din diamantele din lume”, spun diplomații, și ar oferi imediat angrosiștilor și comercianților cu amănuntul o modalitate de a separa diamantele legale de cele ilegale.

Eforturile de introducere a sistemului de trasabilitate au fost pline de provocări, marile companii făcând lobby pe lângă țările G7 pentru a amâna această măsură încă de luna trecută.

Comisia Europeană propune, de asemenea, noi interdicții privind vânzarea de petroliere la mâna a doua, pentru a lua măsuri drastice împotriva celor care eludează sancțiunile comerciale existente prin ascunderea originii sau destinației încărcăturii, inclusiv a petrolului cu preț limitat, prin transferuri necinstite de la navă la navă.

Sancțiunile propuse vizează, de asemenea, companii și organizații dintr-o serie de sectoare din Rusia, inclusiv industria de armament, companii IT care au legături cu serviciile de securitate FSB, funcționari electorali care lucrează în Ucraina ocupată, companii militare private similare organizației Wagner și organizații patriotice, unele dintre acestea fiind acuzate de “militarizarea … copiilor ucraineni”.

Sancțiunile propuse vizează, de asemenea, companii din sectorul civil care sunt acuzate că permit mașinăria de război rusească. Printre acestea se numără AlfaStrakhovanie, care se prezintă ca fiind cea mai mare companie privată de asigurări din Rusia. Compania a fost inclusă pe listă pentru că a furnizat contracte de asigurare pentru Ministerul rus al Apărării și pentru companiile din industria militară, precum și pentru vehiculele militare folosite de garda națională rusă în Ucraina.

De asemenea, a fost vizat Complexul de aviație Ilyushin, un producător de aeronave de top care produce avionul militar de transport Il-76, utilizat în mod regulat pentru transportul personalului și echipamentelor militare rusești. Acesta se numără printre cele mai populare avioane militare din lume, potrivit guvernului rus, și era utilizat în 24 de țări în 2021.

Dezvoltatorul și operatorul sistemului rusesc de navigație Glonass, un concurent al sistemului de navigație GPS al SUA, a fost, de asemenea, enumerat în sancțiunile propuse.

O serie de oficiali belaruși au fost, de asemenea, incluși în sancțiunile propuse pentru presupusul rol pe care l-ar fi avut în furnizarea de arme către Rusia sau în alte tipuri de cooperare militară, inclusiv antrenarea recruților armatei ruse la bazele din Belarus.

scroll to top