Închide

Variantele de mese ready-to-eat mai sănătoase ar putea fi un real ajutor în combaterea schimbărilor climatice în UE

Avatar
ai generated, burger, hamburger

Fotografie de izhar-ahamed pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Potrivit unui studiu, mesele gata preparate mai sănătoase ar putea reduce emisiile de gaze în UE cu 48 de milioane de tone anual și ar permite consumatorilor să economisească 2,8 miliarde de euro în fiecare an, precum și să reducă apariția bolilor, potrivit The Guardian.

Mâncarea de tip fast-food și mâncarea gata preparată asigură mai mult de o șesime din caloriile din UE, dar conțin mult mai multă sare și carne decât recomandă medicii, potrivit unei analize realizate de firma de consultanță Systemiq, la solicitarea organizațiilor nonprofit de mediu Fern și Madre Brava.

Potrivit acestora, impunerea unor standarde minime de sănătate și durabilitate pentru companiile care vând cele mai multe produse alimentare ar aduce beneficii „uriașe” societății.

„A face mesele gata preparate mai sănătoase și mai sustenabile este o politică fără regrete”, a declarat Eduardo Montero Mansilla de la Federația Spaniolă a Consumatorilor și Utilizatorilor, una dintre cele 10 organizații neguvernamentale care au fost coautorii raportului, potrivit TVR INFO.

„Putem îmbunătăți sănătatea oamenilor și a planetei la prețuri accesibile.”

Raportul a explorat efectele impunerii marilor companii din industria alimentară să respecte dietele Organizației Mondiale a Sănătății, care urmărește să evite malnutriția și bolile netransmisibile, și ale Comisiei EAT-Lancet, care încearcă să reducă daunele asupra mediului, dar și asupra oamenilor.

Mesele gata de consum ar trebui să conțină mai puțină carne și mai multe legume

În ambele cazuri, au constatat că mesele gata de consum ar trebui să conțină aproximativ jumătate din cantitatea de cereale rafinate și cu două treimi mai puțină carne, în medie, precum și „semnificativ” mai multe leguminoase.

Deși raportul a constatat că acest lucru ar permite consumatorilor să economisească 2,8 miliarde de euro din cauza alimentelor mai ieftine și ar reduce emisiile de gaze cu 48 de milioane de tone în fiecare an, acesta nu a luat în considerare beneficiile economice suplimentare ale spitalelor care cheltuiesc mai puțini bani pentru tratarea pacienților și ale angajatorilor care pierd mai puțini bani din cauza concediilor medicale ale lucrătorilor.

„În prezent, trăim o criză de sănătate provocată de alimentație”, a declarat Alba Gil, de la Alianța Europeană pentru Sănătate Publică, coautor al raportului. „Obiceiurile noastre alimentare ne modelează sănătatea și, prin urmare, viitorul nostru. Este absolut logic ca factorii de decizie politică să reglementeze mediile în care consumăm alimente pentru a le face sănătoase și accesibile din start.”

Animalele de fermă sunt responsabile pentru 12-20% din poluarea care încălzește planeta și cresc nivelul unor boli de inimă și cancere în țările bogate, unde o persoană obișnuită consumă mai multă carne decât recomandă medicii.

Românii sunt din ce în ce mai preocupaţi de starea lor de sănătate, arată un studiu recent. Vor să aibă mai multă energie, să nu se îmbolnăvească şi să nu aibă probleme de sănătate când vor îmbătrâni.

Trecerea de la proteine de origine animală la cele de origine vegetală

Cercetătorii în domeniul climei sunt de acord că trecerea de la proteine de origine animală la proteine de origine vegetală este un pas puternic pentru a împiedica încălzirea planetei, deși medicii nu sunt siguri în ce măsură este mai bine pentru sănătatea umană să se consume puțină carne.

Comisia EAT-Lancet, care se reunește în acest an pentru a propune o gamă mai largă de diete și pentru a aborda preocupările legate de deficitul de micronutrienți în dieta sa pentru sănătate planetară, recomandă în prezent consumul de carne aproximativ o dată pe săptămână și de pește de două ori pe săptămână.

Organizațiile non-guvernamentale au solicitat Uniunii Europene să solicite marilor companii din industria alimentară să respecte directivele privind sănătatea și sustenabilitatea pentru mâncărurile gata preparate vândute în UE.

Raportul nu a analizat modul în care consumatorii ar reacționa la o astfel de propunere.

Paul Behrens, un cercetător în domeniul schimbărilor climatice de la Universitatea Leiden, care a studiat sistemele alimentare și care nu a fost implicat în studiu, a declarat:

„Acest raport este pragmatic, sugerând că nu fiecare masă trebuie să fie optimă din punct de vedere al sănătății, dar că oferta globală a furnizorilor de servicii de catering și a comercianților cu amănuntul ar trebui să respecte orientările dietetice.”

El a adăugat:

„Dacă factorii de decizie politică ar urma acest sfat, s-ar crea o cultură alimentară mult mai sănătoasă, care ar fi în beneficiul planetei, al bunăstării noastre și al portofelelor noastre.”

scroll to top