Oficial: consumul de băuturi energizante de către minori, interzis. Ce alte prevederi mai conține legea?
Proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie, prin care se interzice consumul de astfel de băuturi de către minori, a fost adoptat marţi de plenul Camerei Deputaţilor, cu 238 de voturi “pentru”, unul “împotrivă” şi 12 abţineri, transmite Agerpres.
Proiectul de lege reglementează interzicerea comercializării băuturilor energizante care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.
Proiectul defineşte totodată şi modalitatea de etichetare clară a acestor produse, în conformitate cu normele europene.
”Se interzice comercializarea sau oferirea în mod gratuit a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora persoanelor cu vârsta sub 18 ani, inclusiv prin comerţul online şi/sau alte metode de vânzare la distanţă. Se interzice comercializarea băuturilor energizante şi a derivatelor acestora prin automate”, prevede proiectul.
De asemenea, se interzice comercializarea şi publicitatea, inclusiv în mediul online, a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora, în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora, precum şi din proximitatea unităţilor de învăţământ preuniversitar pe strada de acces a elevilor în aceste unităţi – pe o rază de 1.000 de metri.
Cum sunt definite băuturile energizante în noua lege?
Băuturile energizante sunt băuturile care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.
Un alt aspect relevant este acela că vor crește foarte mult amenzile pentru servirea de alcool minorilor, dar și pentru servirea de energizante. La alcool, unde reglementarea era între 100 și 500 de lei, în ceea ce privește amenzile, prin noile modificări amenzile vor fi între 5.000 de lei și 20.000 de lei. Practic, poate crește de până la 40 de ori cuantumul amenzii.
Dacă vânzarea de energizante sau alcool se petrece în unități de învățământ, sociale sau de sănătate, amenzile sunt între 10.000 de lei și 30.000 de lei, nu între 1.000 și 3.000 de lei.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect.
Astfel, proiectul de lege merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.