După ce a ocolit până acum Europa, carnea cultivată în laborator își încearcă norocul în Elveția și UK

, , , ,
Autor:    -  
Aleph Cuts (6)
Sursa foto: Aleph Cuts.

Timp de citire: 2 minute

Startup-ul de israelian Aleph Farms Ltd., care produce carne cultivată în laborator, a cerut aprobarea autorităților de reglementare din Marea Britanie pentru a-și putea comercializa pe piața britanică fripturile obținute ”în eprubetă”, în încercarea de a-și extinde afacerile cu produse proteice sustenabile și în Europa, după ce au debutat în Asia și America de Nord, scrie publicația Bloomberg.

Carnea produsă în acest fel este cultivată din celule animale în bioreactoare, fiind văzută ca o alternativă practic identică a cărnii de animale, obținută însă fără sacrificarea în sine a acestora și într-o manieră mai prietenoasă cu mediul.

Noua nișă a făcut deja cu ochiul unor mari companii din industria alimentară, investitorilor care operează fonduri de capital de risc, dar și unora dintre cei mai cunoscuți maeștri bucătari. De asemenea, și în cadrul guvernelor din mai multe țări există voci care pledează pentru carnea de laborator, considerând-o o modalitate posibilă de a consolida securitatea alimentară.

Totuși, la 10 ani după ce primul burger realizat din carne cultivată în laborator a ajuns pus pe un grătar, extinderea domeniului și obținerea numeroaselor aprobări cerute de autoritățile de reglementare rămân provocări majore pentru jucătorii din piață.

Israelienii de la Aleph Farms încearcă să își facă o primă intrare pe piața europeană, după ce au depus cereri de autorizare la Agenția pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie pe 21 iulie, imediat după ce depuseseră una similară în Elveția, primul stat european în care și-au exprimat intenția să intre.

”Strategia noastră vizează două piețe interesante din Europa, Marea Britanie și Elveția. Credem că în Regatul Unit va dura câțiva ani procesul de autorizare, dar potențialul pieței este uriaș”, a declarat directorul executiv al companiei, Didier Toubia.

După ieșirea din Uniunea Europeană, britanicii sunt încă în plin proces de revizuire a procedurilor și standardelor de autorizare în domeniul alimentar, însă în continuare bazele acestora sunt încă asemănătoare cu cele anterioare, în vigoare în UE, despre care britanicii susțin că menține un proces de reglementare extrem de opac și de complicat.

Didier Toubia a mai spus că Aleph nu doar că vrea să intre pe piața britanică pentru a-și vinde produsele, ba chiar intenționează să înceapă producție în Marea Britanie în următorii câțiva ani, fiind în discuții cu mai mulți potențiali parteneri comerciali.

Startup-urile specializate în carnea cultivată în laborator s-au orientat, în special, către Singapore și Statele Unite pentru piețele de debut ale produselor lor. Ca atare, varianta de laborator a cărnii de pui este disponibilă la vânzare în Singapore din decembrie 2020, în timp ce autoritățile americane au aprobat vânzarea sa în luna iunie.

Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), instituția de profil din Uniunea Europeană, până acum nicio companie din domeniu nu a depus vreo cerere de autorizare pentru vânzarea cărnii de laborator în UE.

”UE ar trebui să își dezvolte o strategie coerentă pentru a sprijini sectorul proteinelor sustenabile și pentru a se asigura că procesele de reglementare aflate în vigoare sunt îndeajuns clare pentru ca europenii să poată să se bucure, la rândul lor, de beneficiile cărnii cultivate în laborator”, a declarat Seth Roberts, manager de politici publice la Good Food Institute Europe, grup de lobby al industriei proteinelor alternative.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!