Pe fondul presiunii crescânde de a reduce dependența Germaniei de combustibilii fosili din Rusia, guvernul a prezentat marți (17 mai) planuri pentru a economisi mai multă energie, relatează Clean Energy Wire, potrivit Euractiv.
„Planul de lucru” oferă un catalog de măsuri care include stimulente financiare, sprijin direcționat și ajustări de reglementare pentru a stimula conservarea energiei.
„În prezent, facem toate măsurile pentru a deveni mai puțin dependenți de energia rusă”, a declarat ministrul economiei și vicecancelarul Robert Habeck, care a reiterat apelurile anterioare adresate cetățenilor să-și reducă consumul de energie. „Oricât de important este să găsim surse alternative de aprovizionare cu gaze pe termen scurt și să construim infrastructura pentru acestea, cea mai ieftină și mai eficientă contribuție la o mai mare independență este consumul mai mic de energie”, a spus el.
Planul include finanțare și stimulente pentru promovarea unor standarde mai eficiente energetic în încălzire și construcții și întreruperea subvențiilor pentru încălzirea pe gaz și proiectele de construcții care nu respectă noul standard Efficiency House 40.
Renovarea clădirilor cu cea mai scăzută performanță energetică este văzută ca având cel mai mare potențial de economisire a energiei și a emisiilor de gaze cu efect de seră aferente. În plus, acoperișurile solare urmează să devină standard pentru a crește rapid generarea de energie regenerabilă.
Sectorul construcțiilor a întârziat să-și reducă amprenta de carbon în ultimii ani, dar recenta creștere a costurilor energiei a făcut ca renovarea clădirilor rezidențiale să fie mai eficientă din punct de vedere al costurilor decât oricând, potrivit unui raport recent.
În timp ce guvernul german va face pompele de căldură obligatorii încă din 2024, noul program de lucru își propune să redirecționeze forța de muncă calificată în domeniu.
Un nou „Program de construire a pompelor de căldură” își propune să stimuleze lucrătorii și companiile din sectorul construcțiilor să participe la programe de perfecţionare. Sectorul construcțiilor va fi, de asemenea, stimulat să direcționeze mai multe resurse în renovările de încălzire, cu accent pe instalarea pompelor de căldură.
Obiectivul guvernului este de a avea „mai mult de 500.000” de pompe de căldură instalate în fiecare an până în 2024 și 800.000 pe an după aceea, când pompele de căldură devin obligatorii.
Guvernul german dorește, de asemenea, să accelereze măsurile de eficiență energetică și îndepărtarea de combustibilii fosili în industrie.
Subvenția existentă pentru eficiența energetică și a resurselor, care sprijină investițiile industriei în surse regenerabile sau eficiență energetică cu până la 15 milioane de euro, va fi recalculată în 2022, a declarat Ministerul Climei și Economiei.
Producția de căldură industrială, care tinde să fie produsă cu gaze fosile, va fi punctul central al modificării, ministerul citând centralele geotermale de adâncime ca o alternativă viabilă la căldura industrială pe bază de gaz.