Închide

Mănânci mai întâi cu ochii! Cât de mult contează culoarea în industria panificației?

Avatar
donut, pastry, sweet

Fotografie de dohnalovajane pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Există o mulțime de adevăr în sintagma că „mâncăm mai întâi cu ochii”, zicere inventată de Apicius, un cunoscut gurmand roman din secolul I. Culoarea este unul dintre cele mai importante repere senzoriale atunci când vine vorba de alegerea a ceea ce vom mânca – influențând ceea ce văd consumatorii, ceea ce gustă și ceea ce simt în timp ce o fac. Cum pot mărcile de panificație să valorifice acest lucru?

O analiză FoodNavigator relevă că întotdeauna culoarea are puterea de a influența percepții care nu sunt evidente, cum ar fi gustul alimentelor. Culoarea joacă, de asemenea, un rol în crearea anumitor emoții. Ea este un instrument esențial în marketing și branding – de exemplu:

Roșul evocă de obicei dorință, entuziasm și energie, iar unele cercetări chiar sugerează că trezește apetitul și atrage achiziții spontane. Un maro închis foarte bogat creează un sentiment de răsfăț; verdele denotă sănătate; iar roșul și galbenul, pot stimula foamea.

Cu toate acestea, culoarea are un impact diferit asupra indivizilor, în funcție de vârstă, sex și cultură.

Vopsește orașul în roșu

Wouter Stomph, șeful departamentului de dezvoltare și inovare a produselor din cacao la olam food ingredients” (ofi), a declarat pentru BakeryandSnacks că roșul rămâne un favorit ferm în panificație, evidențiind popularitatea prăjiturii clasice roșii.

„De aceea am dezvoltat mai multe pudre de cacao roșie, variind de la nuanțe profunde și bogate la nuanțe mai strălucitoare și mai vibrante. Le-am creat pentru a combina aroma intensă de cacao cu experiențe de culoare care sunt cu adevărat vesele. Fie că este vorba despre un tort roșu aprins pentru a sărbători o ocazie specială sau o notă neașteptată de culoare în interiorul unui croissant. ”, a spus Stomph.

El a adăugat că în panificație, pudra de cacao roșie are două scopuri.

Aromele de cacao nu apar la fel de puternic în produsele de panificație ca și în alte alimente infuzate cu cacao, în principal pentru că vor concur cu alte componente precum făina, untul și vanilia.

„Așadar, selectarea unei pudre de cacao roșie oferă produselor un aspect strălucitor, intrigant, în același timp, ajutând aroma de cacao să strălucească prin multe alte ingrediente. ”

Pe de altă parte, utilizarea pulberii de cacao neagră poate produce un desert care este sinonim cu luxul și răsfățul, producând în același timp o aromă puternică, care oferă o sărătură ușoară pentru a echilibra dulceața.

„ofi deZaan D11CE (cu notele sale puternice de cacao și ciocolată) și deZaan D11R (aromă echilibrată de cacao și note amare) sunt exemple excelente de pudre de cacao care îi vor ajuta pe brutari să dea viață experiențelor emoționale.

Culorile curcubeului

Tendința „consumului evident” face culoarea mai importantă ca niciodată – sau, cu alte cuvinte, „experiențe de mâncare concepute pentru Instagram”, a spus Stomph pe acest site.

„De la „freak-shake-uri” acoperite cu felii de tort până la gogoși curcubeu supradimensionate, mâncarea atrăgătoare este o necesitate pentru consumatorii cunoscători ai rețelelor sociale. Culorile strălucitoare și vibrante – în special galben, violet, verde intens și roz aprins – devin din ce în ce mai populare în panificație. ”

El a adăugat că specialistul global în ingrediente vede mai multă personalizare și experimentare cu combinații de arome și culori în industria de panificație.

„Unele mărci de panificație amestecă arome și formate clasice în moduri noi și interesante”, a spus Stomph.

„Gândiți-vă la produse de fuziune distractive, cum ar fi Oreo s’mores, plăcintă cu mere cu condimente chai și churros cu mirodenii și dovleac. Fiecare combină culoarea și aroma în moduri distinctive, surprinzătoare. ”

Compoziție curată și naturală a produsului

Cu toate acestea, deși o culoare izbitoare este visul oricărui brutar, atingerea acesteia nu este la fel de ușoară. O mare provocare este cum să creați aceste delicii colorate, păstrând în același timp o poziție curată și naturală a produsului.

În trecut, acest lucru se realiza cu ușurință prin adăugarea de coloranți și arome artificiale, dar consumatorul de astăzi este mai conștient de sănătate și caută produse cu ingrediente pe care le cunosc și le înțeleg.

Deci, cum adaugi culoare, dar să păstrezi natural produsul?

Potrivit lui Stomph, condimentele foarte pigmentate, cum ar fi turmericul, oferă o soluție multifuncțională, adăugând atât o culoare strălucitoare, cât și un halou de sănătate care este atractiv pentru cumpărătorii orientați spre wellness.

Pudrele de cacao închise oferă cea mai intensă culoare și aromă, dar, de obicei, trebuie să treacă printr-un proces de alcalinizare pentru a schimba aciditatea bobului de cacao. Compania ofi, totuși, a creat deZaan TrueDark, prima pudră de cacao închisă naturală, nealcalinizată, care oferă clienților culoarea și aroma cu o etichetă curată.

„Creează aceeași culoare bogată, dar poate fi listat pe un pachet pur și simplu ca „pulbere de cacao”, mai degrabă decât „pulbere de cacao procesată cu alcali ”.

Mănâncă folosind ochii

Există o mulțime de adevăr că „mâncăm mai întâi cu ochii noștri” – o maximă de care echipele de inovație ofi țin cont atunci când creează combinații noi și atrăgătoare de arome și culori în colaborare cu clienții, împreună cu colegii din platformele de condimente, nuci și cafea ale companiei.

„Adevărata creativitate în panificație vine atunci când combinați diferite nuanțe, arome și texturi, ajutând brutarii să gătească creații noi interesante și, de asemenea, oferind o experiență senzorială completă pentru consumatori”, a spus Stomph.

scroll to top