Închide

Procentul persoanelor cu dizabilități care reușesc să-și găsească un job în România este rușinos

Avatar
disabled, stroller, illness

Fotografie de BeatriceBB pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Sunt câteva sute de mii de persoane cu dizabilități în țara noastră, însă foarte puține au reușit să-și găsească un loc de muncă. Aceasta se întâmplă nu pentru că acești oameni nu muncesc, ci pentru că mediul economic și statul per ansamblu nu este interesat de integrarea lor. Multe dintre aceste persoane pot și își doresc să lucreze, vor să fie un ajutor, nu o povară, iar unii angajatori încearcă să-i ajute.

Este interesant faptul că aceste persoane sunt apărate de lege și companiile din România, fie că sunt de stat sau private, trebuie să angajeze persoane cu dizabilități.

Potrivit TVR INFO, cifrele centralizate la nivel național arată că, în țara noastră, sunt aproximativ 811.000 de persoane cu dizabilități. Deci aproape un milion de români care au diverse probleme de sănătate. Nu toate aceste persoane pot lucra, dar unii își doresc să facă asta și nu au unde.

La 31 decembrie 2023, în evidențele Ministerului Muncii figurau aproape 52.000 de astfel de persoane care aveau un loc de muncă. Asta înseamnă că doar 6,35% din această categorie a reușit să-și găsească un job.

Situația din ultimii 2 ani, potrivit evidențelor de la Ministerul Muncii

Aproximativ 500 de persoane cu dizabilități reușesc să se angajeze în decursul unui an. În 2022 de exemplu, la nivel național, 571 de persoane s-au angajat, din care 493 pe perioadă nedeterminată și restul au avut contracte pe o perioadă determinată.

Județele unde au fost cele mai multe persoane cu dizabilități care și-au găsit un loc de munca sunt: Argeșul este în top 3, cu 55 de persoane angajate. Apoi urmează Capitala, unde 35 de persoane cu handicap și-au găsi un job, iar locul 3 este ocupat de județul Bihor, cu 31 de persoane.

La coada clasamentului se aflau Buzăul cu niciun angajat, Teleorman, unde o singură persoană cu handicap a reușit să se angajeze, apoi urmează Ilfovul și locul 4 este ocupat de mai multe județe: Alba, Bistrița Năsăud, Caraș-Severin și Suceava.

La finalul anului 2023, 533 de persoane cu dizabilități au fost angajate la nivel național, cele mai multe, 490, pe perioada nedeterminată.

În topul județelor prietenoase cu aceste persoane, regăsim Timișul cu 47 de angajați, Argeșul cu 32 de angajați noi și Iașiul cu 31 de angajați.

Dacă în 2022 Buzăul era la coada clasamentului, cu nicio persoană cu dizabilități angajată, în 2023 au fost mai multe județe în această situație. În Alba, din nou Buzău și Teleorman nu a fost nici o persoană integrată în câmpul muncii, iar în Călărași, Caraș-Severin, Ialomița și Olt și-au găsit job câte două persoane cu handicap pentru fiecare județ.

Deși legea îi protejează pe acești oameni și obligă companiile cu peste 100 de angajați să aibă printre salariați și persoane cu dizabilități, măcar 4% dintre ei, lucrurile merg greu. Ca să nu mai vorbim despre faptul că aceste companii au diferite beneficii fiscale.Cine nu se conformează, plătește niște taxe la stat și se pare că așa le este mai ușor patronilor care nu vor să caute modalități de a-i ajuta pe acești oameni. Banii ajung la bugetul de stat, uneori veniți de la instituții publice, care nu au făcut nimic ca să angajeze persoane cu probleme de sănătate.

scroll to top