Închide

S-a închis și ultima legătură terestră a Rusiei cu UE: Finlanda suspendă trenul spre Helsinki

Avatar
Allegro Vr Group Kauppalehti

Trenurile Allegro care operează pe traseul dintre Sankt Petersburg și Helsinki sunt deținute de o societate mixtă, al cărei proprietar rus se află pe listele de sancțiuni ale UE și SUA. Sursa foto: Petteri Paalasmaa / Kauppalehti.

Timp de citire: 2 minute

Ultima legătură terestră dintre Rusia și Uniunea Europeană – trenul ”Allegro”, care face legătura feroviară dintre Sankt Petersburg și Helsinki – va fi suspendat începând de luni, a anunțat vineri dimineața compania feroviară de stat finlandeză VR, anunță cotidianul Helsingin Sanomat.

Tytti Tuppurainen, deținătoarea portofoliului Guvernanței Corporative în cabinetul condus de Sanna Marin, a trimis ieri o scrisoare către directorul diviziei de transport de călători al companiei feroviare, Topi Simola, în care l-a îndemnat să analizeze oportunitatea de a continua operarea trenului ”Allegro”, în condițiile sancțiunilor impuse Moscovei. Răspunsul a fost prompt, managementul VR luând vineri decizia de a-l suspenda începând de luni, 28 martie.

Granița dintre Finlanda și Rusia rămâne deschisă pentru traversări cu mașina particulară.

Până sâmbătă, inclusiv, trenul circulă de două ori pe zi în ambele sensuri. Duminică dimineața, spre Sankt Petersburg va mai circula doar trenul de dimineața, urmând ca aceea să fie ultima sa cursă. Călătorii care și-au rezervat bilete pentru cursele anulate vor primi banii înapoi, a anunțat Simola.

”Până acum, am continuat să operăm trenul Allegro, în conformitate cu instrucțiunile oficiale, iar scopul principal a fost să le asigurăm accesul în Finlanda cetățenilor noștri aflați în Rusia. În aceste patru săptămâni, oamenii care și-au dorit să părăsească Rusia au avut timp să părăsească țara. Acum, odată cu sancțiunile, nu mai este cazul să continuăm operarea trenului, așa că vom suspenda traficul, deocamdată”, a transmis Topi Simola.

Proprietar cu probleme: se află pe lista de sancțiuni ale UE și SUA împotriva Rusiei

Trenul Allegro este operat de compania Karelian Trains, un joint venture între VR și compania de căi ferate de stat rusă RZD.

Viktoria Hurri, CEO al companiei, a fost chestionată joi de către cotidianul Kauppalehti cu privire la motivele pentru care trenul continuă să funcționeze, în ciuda sancțiunilor, răspunzând că acesta a fost menținut până acum la cererea conducerii statului finlandez, pentru repatrierea finlandezilor aflați pe teritoriul statului rus.

Compania feroviară rusă RZD se află pe lista de sancțiuni ale UE și SUA împotriva Rusiei.

După ce Uniunea Europeană a interzis accesul zborurilor rusești în spațiul său aerian, călătoria de trei ore și jumătate cu trenul ”Allegro” între Sankt Petersburg și Helsinki a rămas singura legătură directă de pasageri între Rusia blocul comunitar european.

Alături de autoritățile finlandeze, și Uniunea Europeană ceruse companiei publice de căi ferate finlandeze să mențină ruta operațională, pentru a asigura o alternativă celor care doresc și pot să părăsească Rusia. Din cauza pandemiei, fuseseră impuse restricții potrivit cărora trenul putea fi folosit doar de cetățenii finlandezi și ruși, iar capacitatea de transport a fost redusă la jumătate.

La începutul lunii, VR a mai anunțat că se va abține de la orice forme de comunicare cu compania omoloagă din Rusia, RZD, cu excepția schimburilor de informații necesare pentru traficul transfrontalier. Această măsură va rămâne în vigoare până la noi ordine, a transmis VR Group.

 

scroll to top