Închide

Zeci de mii de companii ar fi fost finanțate prin IMM Invest începând cu 2020. Alte zeci de mii au murit

Avatar
Imm Uri Probleme Antreprenori

Foto: bursa.ro

Timp de citire: 2 minute

Un număr de 93.000 de companii au beneficiat, până în prezent, de finanţare prin intermediul programului IMM Invest, începând cu 1 iunie 2020, a declarat, marţi, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), la o conferinţă de specialitate.

“Din 1 iunie 2020, până astăzi, 93.000 de companii au beneficiat de programul IMM Invest. Suma pe care a infuzat-o în economie se ridică la 12 miliarde de euro. Nu cred că a mai existat în economie, în perioada post-decembristă, o asemenea infuzie de capital, iar gradul de default, adică credite neperformante, este subunitar. Vorbim de peste 90.000 de credite. Unele dintre ele au ajuns la maturitate, cele acordate în anul 2020 pe capital de lucru, iar în acest moment rata de execuţie la Fondul Naţional de Garantare este de 0,56%. Această execuţie se face din fondul de capital de risc”,

a afirmat Dumitru Nancu, la conferinţa “Piaţa financiar-bancară”, organizată de colegii de la ziarul Bursa.

El şi-a exprimat speranţa ca, până la 30 iunie, cât este valabilă schema de ajutor de stat, să se ajungă la 100.000 de beneficiari.

“La fondul de risc s-au colectat 1,5 miliarde de lei, din care au fost plătite credite neperformante în valoare de 70 de milioane lei. Este un program care se autofinanţează şi are un grad de multiplicare de 1 la 12. Pe 30 aprilie a început ultima ediţie a programului IMM Invest cu un buget de 8 miliarde lei. Cerinţa celor 18 instituţii financiare a fost de 24 miliarde de lei. Comisia Europeană a aprobat doar pentru şase state membre, printre care şi România, acest ajutor de stat pentru firmele care sunt afectate în urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. Sperăm ca până la sfârşitul lunii mai să epuizăm acest plafon de 8 miliarde lei”,

a mai spus Dumitru Nancu.

Pe de altă parte, peste 34.000 de proceduri de insolvenţă generale a persoanelor juridice au fost înregistrate în perioada 2019 – 2024, în timp ce în cazul persoanelor fizice, numărul procedurilor este de 172, conform datelor prezentate la debut de aprilie de către directoarea generală a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Valentina Burdescu.

Din păcate, din zecile de mii de companii care și-au dat duhul, multe au murit chiar în ultimele luni, imediat după adoptarea “Ordonanței trenuleț”, care prevede suprataxarea pentru PFA, microîntreprinderi și IMM-uri.

scroll to top