Închide

Noi probleme pe piața zahărului din România: fabrica de la Bod nu va relua producția nici în acest an

Avatar
sugar, trickle, spoon

Fotografie de 422737 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Fabrica de Zahăr Bod, din județul Brașov, nu își va relua producția nici în acest an, ba și mai mult, nici nu va continua activitatea de până acum, respectiv cea de ambalare a zahărului adus din Ucraina, după ce din data de 5 iunie au fost interzise exporturile din această țară către Uniunea Europeană, anunță Radio Brașov.

Reamintim că, pe fondul producției mai scăzute și al nevoii de a-și asigura necesarul de consum, Ucraina a decis oprirea exporturilor de zahăr începând din această săptămână și până pe 15 septembrie.

Cum consumul de zahăr al României este asigurat mai ales din importuri, cele mai multe chiar din Ucraina, vara care urmează va fi extrem de complicată pe piața românească, iar prețurile zahărului – atâta cât va mai fi pe rafturile magazinelor din România – ar urma să crească vertiginos. România este cel mai mare importator de zahăr din Ucraina.

Unitatea de producție de la Bod va intra în conservare, în condițiile în care proprietarii săi susțin că fermierii din județele Brașov, Covasna și Harghita nu au încheiat contracte cu fabrica.

“Motivul este unul foarte simplu: nu am găsit înțelegere și nici fermierii nu au avut anul acesta suprafețe pregătite pentru a putea cultiva în zona Brașov, Covasna, Harghita. Cei care au cultivat sfeclă de zahăr în zona Brașov – Harghita – Covasna au semnat contracte cu noi și sfecla va merge în fabrica de zahăr de la Luduș. Vom procesa acolo anul acesta, deoarece împreună cu fermierii din zona Mureșului am reușit să strângem o suprafață mică față de ceea ce ne-am dorit noi, doar pentru fabrica de la Luduș”, a explicat directorul general Best Achiziții, care deține și fabrica de la Bod, Mihaela Neagu.

Fabrica de zahăr Bod a fost cumpărată anul trecut de Mihaela Neagu, prin compania Best Achiziții SRL.

De asemenea, în luna februarie, Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, investitori în sectorul agroalimentar și al produselor alimentare de consum, au cumpărat și fabrica de zahăr Luduș de la compania franceză Tereos. Mai multe despre această tranzacție și despre perspectivele și planurile privitoare la producția de zahăr de la Luduș, aici.

scroll to top